Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van schilderdocente Nicolette van Dijk

Vijf studiekeuzetips van schilderdocente Nicolette van Dijk

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van schilder Nicolette van Dijk.
 

1. Zelfvertrouwen

Het kunstenaarschap gaat over meer dan alleen praktische vaardigheden. Een papiertje van de kunstacademie is niet genoeg. Heb zelfvertrouwen en volg je interesses. Daar vind je ware kunst. Geloof in je eigen kwaliteit en laat je niet afleiden door meningen van buitenaf. 

2. Bedenk wat je plezier geeft

Misschien ligt het voor de hand, maar dit is echt heel belangrijk. Wat je nooit moet vergeten als je een succesvol kunstenaar (of iets heel anders) wilt worden, is wat je het allerleukst vindt om te doen. Streef die bezigheden na in hetgeen je gaat studeren. 

3. Begin

Je kunt wel de hele dag piekeren over het maken van een studiekeuze, maar het wordt er niet makkelijker op als je niets doet om de keuze te vergemakkelijken. De keuze is niet alleen het doorhakken van een knoop, de keuze is ook voorwerk. Begin daarmee. 

4. Geduld

Veel van mijn cursisten - en dat zijn volwassenen - weten ook nog niet wat ze willen. Misschien is dit een soort geruststelling: de meeste mensen doen maar wat, hopend op een goed resultaat. Zo is het ook met schilderen trouwens. 

5. Blijf leren

Als kunstenaar moet je altijd blijven bijleren. Ik kijk naar wat anderen maken, lees boeken over kunst en volg kunstenaars op social media. Zelf volg ik regelmatig masterclasses om mijn kennis te vergroten en om nieuwe technieken te kunnen overbrengen op mijn cursisten.

Wat ik wil zeggen: je hoeft niet te studeren om te leren. 

Gepubliceerd op 15 maart 2018
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.