Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van molenaar Karel Dolman

Vijf studiekeuzetips van molenaar Karel Dolman

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van molenaar Karel Dolman. 

1. Loop een dagje mee in de praktijk

Voordat je gaat studeren: ga eerst even een dagje meelopen in de praktijk. Misschien vind je het helemaal niks. Je kunt beter een stage lopen dan er blind in gaan. Zonde om zoveel jaar ergens voor te gaan studeren en er dan niks mee te doen. Heel veel jaren die je weggooit.

2. Weet waar je aan begint

Als het ’s winters vriest ben ik ook op de molen. Ben geen mooiweer-molenaar laat maar zeggen. Alles wat je doet heeft mindere kanten. Wegen die op tegen de positieve kanten? Wat staat je te wachten?

3. Wat ga ik doen, hoe ga ik dat doen

Als ik een molen moet repareren denk ik wel twee keer na voordat ik iets overhoop haal. Je kunt niet zeggen: we gaan even uren maken. Ik denk altijd goed over hoe ik iets ga doen, voordat ik het doe. Dus niet terwijl ik het doe. Het is belangrijk om van tevoren je stappen te bedenken.

4. Plezier boven zekerheid

Ik werkte eerst in de bouw, maar reageerde op de vacature van molenaar toen ik die in de krant zag. Anderhalf jaar later hadden ze niet genoeg werk voor me en mocht ik dus vertrekken. Zes jaar daarna wilden ze me weer terug hebben, maar ik weet wel dat ik toen een risico heb genomen. Daar heb ik geen spijt van.

Als je werkt hebt wat je leuk vindt, ga je met veel meer plezier ’s ochtends weg. Niet dat je denkt: moet ik nou alweer dit doen?

5. Laat je niet gek maken

Je kunt jezelf zo gek maken als je wil: dat moet je niet doen. Er zijn heel veel mensen die zich gek laten maken, dat moet je niet doen. Je moet je niet gek laten maken, vind ik heel belangrijk.

Weetje, werkdruk, je kunt ook zeggen: nu even niet. Of even wat rustiger aan. Je moet productie ook opbouwen natuurlijk. Laat je niet gek maken.

Molenaar worden? Dan is dit de opleiding voor jou. Je moet zestien jaar oud zijn, dat wel.

Gepubliceerd op 8 maart 2018
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.