Vijf studiekeuzetips van goochelaar Michel van Zeist

Vijf studiekeuzetips van goochelaar Michel van Zeist

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van goochelaar Michel van Zeist.

1. Doe wat je het liefste doet

Ik was acht jaar toen ik op tv een goochelaar zag. Op dat moment was mijn toekomst bepaald: ik moest en zou goochelaar worden. In mijn omgeving werd die wens in eerste instantie niet serieus genomen. Mijn broer lachte me uit: "Hoe kun je met goochelen geld verdienen?!"

Wat ik probeer te zeggen: laat je nooit ontmoedigen! Tegenwoordig lach ik mijn broer uit - bij wijze van spreken dan - ik verdien mijn brood met wat ik het liefste doe. Ik leef mijn droom. Als je iets écht heel graag wilt, dan is het mogelijk. 

2. Zorg voor een plan B

Volg je hart, maar schakel je verstand niet uit. Als je weet wat je later wilt worden is een plan B wellicht overbodig, maar het is altijd handig om iets achter de hand te hebben.

Een bestaan als goochelaar is onzeker, want je bent afhankelijk van veel verschillende opdrachtgevers. Na mijn vwo-opleiding besloot ik om Communicatiewetenschappen te gaan studeren. Veel mensen die niet weten wat ze willen met hun leven kiezen voor die studie, omdat je er nog alle kanten mee op kunt.

3. Vind antwoorden in de stilte

Ik had het voorrecht om al op jonge leeftijd een droom, een levensdoel te hebben. Het is best lastig als je niet weet wat je wilt worden. Vaak doe je veel moeite om erachter te komen wat je wilt, maar kom je er niet uit. Je kunt dan je studiekeuzestress het beste even loslaten en met andere dingen aan de slag gaan.

De antwoorden op veel vragen zitten gewoon in jezelf. Vaak komen de beste ideeën vanzelf en op momenten waarop je ze niet verwacht. Als ik de stilte opzoek, krijg ik een innerlijke rust en vanuit die rust komen er allerlei ingevingen. Bossen en stranden zijn voor mij inspirerende plekken.

Zoek naar jouw innerlijke verlangen. Accepteer het als je dat nog niet hebt gevonden.

4. Stel goede vragen

Er wordt wel eens gezegd dat slechte vragen niet bestaan, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Regelmatig worden vragen gesteld uit beleefdheid of om een gesprek gaande te houden. De antwoorden op die vragen doen er dan niet echt toe en worden in die gevallen niet goed gehoord.

Stel vragen vanuit een oprechte belangstelling en luister aandachtig naar wat er gezegd wordt. Schroom niet om vragen te stellen aan mensen die jou verder kunnen helpen. We leven in een tijd waarin vrijwel iedereen benaderbaar is. Wil je iets weten, vraag het!

5. Netwerk in de schoolbanken

Je klasgenoten van nu zijn misschien wel je collega's of opdrachtgevers van later. Ik heb al verschillende optredens mogen doen door oud-studiegenoten die mij bij grote bedrijven introduceerden. Maak veel vrienden tijdens je studietijd en zorg dat je gezien wordt. Netwerken begint al in de schoolbanken.

Mocht je na het lezen van dit stuk vragen hebben over het beroep van goochelaar, of voor Michel als persoon, je kunt hem benaderen via zijn website.

Gepubliceerd op 2 maart 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.