Vijf studiekeuzetips van clown Nino

Door Wieke

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van clown Nino.

Jeanine (clown Nino) is begonnen in de jeugdhulpverlening maar vanwege vele reorganisaties besloot ze een switch te maken en clown te worden. Jeanine is al tien jaar oprichter, coördinator en clown bij Stichting Visteclowns. Deze stichting zorgt voor clownsbezoeken bij mensen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie.

"Doordat je clown bent communiceer je anders. Met bewegingen, mimiek en muziek en maak je contact met mensen die in een isolement zitten door hun ziekte of handicap. Door op deze manier contact met ze te maken, maak je ze blij en aan het lachen."

1. Volg je hart

Het is misschien een cliché, maar het is heel belangrijk dat je een studie kiest die je blij maakt. Je moet niet alleen denken aan geld of status, maar iets gaan doen wat bij je past, anders houd je het ook niet vol. Als je graag met je handen werkt, ga dan niet naar een universiteit, maar ga lekker wat met je handen doen, ook al wordt dat misschien niet van je verwacht. Dat ik clown ben geworden is ook echt omdat ik mijn hart heb gevolgd en ben gaan doen waar ik blij van word.

2. Treed uit je comfortzone

Kijk goed om je heen en let op verschillende dingen. Treed ook eens uit je comfortzone en ga naar studies kijken waarvan je niet zeker weet wat het is en of het leuk is. Als het niet leuk is, kan je in elk geval die richting schrappen. Ik heb zelf de kant van de zorg gekozen, omdat ik een christelijke opvoeding heb gehad en mij werd meegegeven dat zorgen voor andere mensen belangrijk is. Ik heb er nooit over nagedacht om iets anders te gaan doen, maar als ik nu terug kijk had ik het ook heel leuk gevonden om helikopterpiloot te worden.

3. Mogelijkheden op meerdere vlakken

Als je niet zeker weet welk beroep je wilt gaan doen, is het niet erg om wat breder georiënteerd te zijn. Het is niet erg om een studie te kiezen die je mogelijkheden biedt op meerdere vlakken. Als je doet waar je blij van wordt, kom je met de tijd toch wel op de juiste plek terecht. Je hoeft nu nog niet precies te weten wat je gaat doen.

4. Sta open voor dingen die op je pad komen

Als je me op mijn twintigste zou hebben verteld dat ik clown zou worden, had ik je heel hard uitgelachen. Toch ben ik het op latere leeftijd geworden en ga ik nooit met tegenzin naar mijn werk. Ik beleef er heel veel plezier aan. Dat ik deze stichting heb opgericht en werk als clown, komt omdat ik open stond voor dingen die op mijn pad kwamen. Wees niet bang om te kiezen, want ook foute keuzes horen erbij. Je leven is het ontdekken van kwaliteiten en mogelijkheden die je hebt. Zo kan je ontdekken wat bij je past en waar je je goed bij voelt.

5. Geniet

Studeren is een hele mooie tijd, dus geniet vooral van waar je mee bezig bent. Je kan altijd nog een andere weg kiezen.

Gepubliceerd op 27 maart 2018