Vijf Nederlandse boekverfilmingen

Vijf Nederlandse boekverfilmingen

Door Tim

De tijd van de leeslijsten is weer aangebroken. Om je beeld van die gelezen boeken weer op te frissen, hier 'n paar Nederlandse klassiekers.

Steengoeie films waar je stiekem iets van opsteekt. In deze filmrubriek maandelijks een lijst die je avonden lang - met de gordijnen dicht en de laptop open - de pan uit entertaint. Eerder al oorlogsfilms, Franse films., films die KCV logisch maken en films die je Duits aktualisieren.

1. Phileine zegt sorry (2003) [IMDB-rating 6,0]

Naar het boek van Ronald Giphart. Het verhaal gaat over een meisje dat haar vriendje achternareist naar New York. Haar vriendje heeft toneelambities en speelt daar in een toneelstuk. Phileine is de grootste bitch die je je maar kunt voorstellen, en jaloers as hell. Daarom maakt ze vriendje Max helemaal zwart op de nationale Amerikaanse tv. Drama, seks en sarcasme, een lekkere combinatie voor de zaterdagavond.

2. Oorlogswinter (2008) [IMDB-rating 7,0]

Verfilming van het boek van Jan Terlouw. Michiel heeft in de Hongerwinter van '44/'45 een Engelse vliegenier laten onderduiken en doet er alles aan dat verborgen te houden. Binnen no time zit hij diep in het verzet en probeert met een uiterst doordacht idee om de vliegenier naar de veilige kant van de grote rivieren te krijgen. Ondertussen worden vele mensen om hem heen uitgeschakeld door de Duitsers. Zeer emotioneel verhaal.

3. Komt een vrouw bij de dokter (2009) [IMDB-rating 6,6]

Naar het boek van Kluun. Stijn is een rijke, egoïstische reclamebal die alles meeheeft. Hij heeft een goede baan en een goed huwelijk. Totdat Carmen, zijn vrouw, wordt getroffen door borstkanker. Stijn ontmoet Roos en gaat vreemd, om alle ellende met Carmen te vergeten. Dat zorgt natuurlijk voor nog meer problemen, vooral wanneer Carmen erachter komt. Op haar sterfbed vergeeft Carmen het Stijn tóch.

Film met veel topacteurs (Barry Atsma als Stijn, Carice van Houten als Carmen en Anna Drijver als Roos). Veroorzaakt een rare kronkel in het denken: heftig en indrukwekkend.

4. Sonny Boy (2011) [IMDB-rating 6,7]. 

Gebaseerd op het boek van Annejet van Zijl. Rika gaat weg bij haar man Willem en wordt verliefd op haar Surinaamse dienstjongen Waldemar. Als ze zwanger raakt van Waldemar, neemt ex-man Willem haar alle kinderen af. Alleen dochter Bertha wilt nog contact hebben. 

Wanneer de Tweede Wereldoorlog aanbreekt en het stel de Joden helpt met onderduiken, worden ze door de Duitsers opgepakt. Ze worden naar Vught getransporteerd, waar ze uiteindelijk overlijden. Hun zoontje Waldy hoort pas maanden na bevrijding over het sterven van zijn vader. Omdat hij in Nederland niets meer heeft, vertrekt hij naar zijn oom en tante in Suriname. Het verleden zal hem blijven achtervolgen..

Een emotioneel oorlogsverhaal met goede actie en tragedie.

5. Hersenschimmen (1987) [IMDB-rating 7,1]

Geschreven door J. Bernlef in 1984. Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is, en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring.

Behoort toch wel tot dé klassieken die je gelezen moet hebben. Je moet wel goed zoeken om de film zélf te kunnen vinden (ik was gezegend met een oude videoband). De film is érg mooi gemaakt (en gewoon in Canada en Nederland geschoten). Er was helaas geen officiële trailer te vinden.

Waarschuwing: veel van films komen niet helemaal overeen met de boeken waarop ze gebaseerd zijn! Gebruik ze dus als aanvulling voor je leeslijst, en sla ook nog even 'n boek open om te checken of 't klopt.

Gepubliceerd op 14 januari 2013

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.