Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verplichte papieren agenda's op school

Verplichte papieren agenda's op school

Door Imme

Aan het begin van het jaar stapte ik weer vol goede moed op mijn fiets, om na een fijne vakantie weer terug te keren naar mijn school. Terwijl ik met mijn zware tas vol nieuwe schoolboeken de eerste les het grote schoolgebouw voor de bovenbouwers in liep, voelde ik me weer een klein beetje een bruggertje. Er miste alleen één ding; een agenda.

Sinds ik op de middelbare school zit werken wij met Magister: een online weekplanner waar de docenten de toetsen en al het huiswerk in zetten, zodat wij niet alle paginanummers en opdrachten met moeite in ons papieren boekje hoeven te proppen. Heel praktisch. We maken er dan ook veel gebruik van.

Nieuwe agenda
Aan het begin van dit schooljaar, waar ik dus - tot mijn grote blijdschap - zonder agenda aan kwam zetten, kregen wij te horen dat we een agenda van school kregen. Een witte agenda met extra ruimte én een foto van de school op de kaft. Helemaal niet erg, zou je denken, gewoon weggooien die hap. Maar, nu komt het: gebruikmaken van de agenda is verplicht.

Volgens mijn school zou zo'n boekwerk heel handig zijn omdat je een goed overzicht hebt van de toetsen. Bovendien zou je er ook nog door leren plannen.

Opgegeven

Om ervoor te zorgen dat dat plannen ook echt gebeurde, hielden de docenten ons streng in de gaten. In het begin kregen wij van elke docent te horen dat we ons huiswerk in de agenda moesten schrijven. We werden net zo lang aangestaard tot we de agenda uit onze tas pakten en ons huiswerk, onder veel protest, onder de juiste datum in onze agenda schreven. En vervolgens keken we er niet meer naar om.

De docenten hebben het inmiddels een beetje opgegeven. De meeste agenda’s liggen nu bij een van de leerlingen thuis, onder een stapel boeken, of worden voor de zekerheid toch meegenomen in een tas om daar vervolgens de hele dag lekker in te blijven zitten.

Liever digitaal

Ik ben er blij mee, want ik vind zo'n papieren agenda maar niks. Het kost me tijd om alles op te schrijven en bovendien wordt het zo'n kraswerk als er weer een toets of huiswerkopdracht verschoven wordt. Daarnaast zorgt zo'n agenda alleen maar voor extra gewicht in je boekentas. Niet erg nuttig dus. Komt nog bij dat het de school veel geld kost, geld dat ze veel nuttiger kunnen besteden.

Naar mijn mening is het vrij duidelijk dat het, nu bijna alles digitaal gaat, niet zo veel zin meer heeft om leerlingen met een papieren agenda te laten werken. Digitaal is veel handiger. De docenten zetten alle toetsen voor de volgende paar weken meteen in magister, je ziet het dan meteen als een toets verplaatst is. Aangezien iedereen inmiddels toch helemaal vergroeid is met z'n mobieltje of tablet, is het net zo handig om daar even op te kijken.

Gebruik jij nog een agenda? En is het bij jou op school verplicht?

Gepubliceerd op 15 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Bij mij op school moet je een agenda hebben. Ik gebruik hem altijd, want de helft van de leraren gebruikt magister niet. En ik vind het ook wel fijn, het is een stuk overzichtelijker. Dat het soms een kraswerk wordt herken ik wel. Daarom schrijf ik al m'n huiswerk met potlood op.

8 jaar geleden

N.

N.

Noemt men dit een column?

8 jaar geleden

A.

A.

Té slecht voor woorden dit..

8 jaar geleden

E.

E.

mooi geschreven. Zo waar! wat een ouderwetse traditie: die papieren shit. Alleen.... het plannen zelf kan niet in Magister! Daar heb je dan toch google agenda ofzo voor nodig. (Althans..dat gebruik ik met mijn ADD) Want vooruit plannen is het enige voordeel van zo;n ouderwets papieren ding. Oh..ja en eh...mooie tekeningetjes in maken en plaatjes in plakken hahaha. Dat gaat niet in Magister! :-)

8 jaar geleden

C.

C.

Dit is dan ook geen column, maar een blog. Mooi stukje over de vergane glorie van het papieren tijdperk.

8 jaar geleden

P.

P.

Ik gebruik altijd een agenda, want geen enkele leraar zet het bij ons op magister en ik vind het zelf ook veel overzichtelijker :D

8 jaar geleden

G.

G.

Hoi imme,
Wat leuk dat je bent begonnen met columns/blogs schrijven.
Ga hier mee Door!
Groetjes je tante gré(van jan timmerman)

8 jaar geleden

H.

H.

Bij ons is de agenda lijdend. Dat is veel fijner omdat niet elke docent alles in magister zet. Ook zijn er docenten die er zomaar iets bij proppen. Het is heel fijn als je agenda leidend is omdat je dat huiswerk dan niet hoeft te maken.

8 jaar geleden

H.

H.

Als ze er dus iets bij proppen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.