Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Vergeten social media

Vergeten social media

Lekker retro.We doen zo ons best om allemaal hip en uniek te zijn (zelfontworpen Nikes! Limited edition iPhone-hoesjes!), maar online bakken we daar geen reet van.

Slechts drie social media vinden we echt hip (Facebook, Twitter, LinkedIn). Terwijl er echt een hoop andere, wat oudere, best coole netwerken zijn. Een trend-to-be.

Wordt 't niet eens tijd om die weer nieuw leven in te blazen?

In de rubriek 'Rages/HIPspot de redactie van Scholieren.com -normaal gesproken- trends op het schoolplein. Zoals de trend om te liefdesverdriet weg te zuipen en het een duckface te trekken op de foto. Ook een rage gespot? Deel het met ons in de reacties.

Kijk voor de grap eens op Alexa.com, die wereldwijd de meest bezochte websites bijhoudt. In de toplijsten van elk West-Europees land, dus ook Nederland, vind je de standaardwebsites als Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube en MSN Messenger terug. Al heet dat laatste inmiddels anders.

Vergeten we dan niet een hele lijst met netwerken die ooit even superhip waren en nu eenzaam en verdrietig in de vergetelheid zweven? Kan dit niet het startsein zijn voor een nieuwe hype? Ik spendeerde een tussenuur met het onderzoeken van hitlijsten en kwam er achter dat er nog veel meer bestaat dan wij denken.

Als eerste: die talloze netwerken die in Nederland zo hun stinkende best deden om voet aan de grond te krijgen. Weet je het nog: Netlog? MSN Spaces? Bebo? MySpace? Friendster? Habbo Hotel?! Hartstikke retro!

Oh, en VampireFreaks voor de gothics en emogezinden. En natuurlijk de vergane glorie Hyves. Stuk voor stuk dingen die we nooit, of slechts ultrakort, omarmd hebben. Best zonde in sommige gevallen.

En dan nog al die netwerken die het überhaupt nooit gered hebben tot de Nederlandse grenzen. Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van VKontakte, een Russische tegenhanger van Facebook? Of asmallworld.net, een community voor de “internationally minded people”? Of het Arabische a97abi.com, hartstikke leuk roze en fluffy voor meiden, alleen wellicht iets moeilijker leesbaar?

Last but not least is er nog Ravelry.com, een netwerk voor fans van breien en dergelijke zaken. Zo ontdekte ik na een half uurtje al zoveel mooie pareltjes die de Nederlandse aandacht totaal gemist hebben.

Kortom: ik vind het tijd voor een tegenoffensief. Misschien moeten we LinkedIn, Facebook en alle andere inmiddels wel bekende en uitgeholde sociale netwerken vaarwel zeggen. Tijd voor oude en nieuwe social media!

Ravelry, het Facebook voor breiers.

Gepubliceerd op 2 november 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Ik vind Ravelry echt koddig, daar wil ik zeker lid van worden. Is het een must om daarvoor te kunnen breien?

10 jaar geleden

K.

K.

transformice is ook leuk *o* , maar die is 'vergeten'

10 jaar geleden

S.

S.

Veel profielensites bleven uiteindelijk achter als een soort hele vieze datingsites. Zoals Cu2 en sugababes. Voor een smerige daterape moet je daar zijn!

10 jaar geleden

K.

K.

Ik ben zo trots op mezelf dat ik nooit aan Hyves ben begonnen:D en jullie allemaal wel, ik vond het altijd al stom.

10 jaar geleden

J.

J.

Oh, Simon, Cu2 en Sugababes.. We zijn volgens mij van de oude stempel. Soms kijk ik nog weleens op Cu2, maar er zitten nu allemaal rare dushi's en vieze mannen die hun pensioengerechtigde leeftijd al hebben bereikt.

En tja, Vampirefreaks, dat was ooit mijn favo.

10 jaar geleden

D.

D.

<33 artikel! Wat een leuke sites eigenlijk! Ik heb van dat alles FB, Youtube en hotmail/msn. Is hier toevallig niemand lid van asmallworld die mij wil uitnodigen? Het gaat alleen op uitnodiging, vreemd genoeg. :O

10 jaar geleden

K.

K.

Ik ben nu in Brazilie en jonge mensen kijken me echt raar aan als ik zeg dat ik geen Orkut, maar wel Facebook heb. Orkut is hier blijkbaar helemaal hip. Facebook juist de Hyves van Brazilie.

10 jaar geleden

S.

S.

Orkut? Dat dat door de filter komt verbaast me. Net zoals Flickr, moest ik wat aan wennen.

10 jaar geleden

S.

S.

Grappig, die kwam dus niet door de filter.

10 jaar geleden

V.

V.

Ik zit nog elke dag achter hyves en ik denk een heleboel anderen ook

10 jaar geleden

K.

K.

Habbo-Hotel, daar heb ik echt nog heeel lang rondgezworven. :')

10 jaar geleden