Veel gonio in vwo-examen wiskunde B
Meer dan 20.000 vwo'ers kregen vandaag het wiskunde B-examen voorgeschoteld. Veel scholieren hebben moeite met dit vak, maar gelukkig was het examen niet te lang. "Als je op school weinig les gehad hebt over goniometrie, was je bij dit examen het bokje", aldus examentrainer Joost van 't Spijker.
Gonio was namelijk oververtegenwoordigd in dit examen, merkte ook Sterre van Wierst. "Er zat echt veel gonio en bewijzen in dit examen en minder opdrachten over parameters." Op zich vond Sterre dit wel fijn. "Bij de gonio-vragen kon je vaak wel je grafische rekenmachine gebruiken, dan miste je wel wat stappen maar had je alsnog het eindantwoord goed."
Roman Schuring vond het examen ook wel te doen. "Er zaten inderdaad veel goniometrische functies in." Melvin Coolen voegt toe: "Als je niet goed kon rekenen met de sinus en cosinus, dan had je sowieso een onvoldoende." Daarnaast moest je heel veel vragen exact oplossen, merkten zowel Roman als Melvin op. "Dan kun je dus je GR niet echt gebruiken."
Natuurkunde
Melvin hoopte eigenlijk dat hij niet gebeld zou worden over wiskunde B. "Ik ben gewoon echt helemaal niet goed in wiskunde B en ik denk dat de kans groot is dat ik na dit examen gezakt ben." Maar hij denkt dat dit vooral aan hem ligt. "Als ik objectief naar het examen kijk, denk ik dat het voor de meeste leerlingen wel te doen was."
Gelukkig voor Melvin zat er een natuurkundige vraag in het examen, over elektrische spanning. "Daar ben ik wel goed in, dus ik was blij met die vraag." Van 't Spijker denkt juist dat deze vraag sommige scholieren angst aanjaagt. "Scholieren met natuur & gezondheid of economie & maatschappij kunnen misschien schrikken van zo'n natuurkundige vraag."
Verder zag van 't Spijker net als de kandidaten dat gonio belangrijk was. "Als je hier niet mee overweg kunt, dan had je een probleem." Hij vond het geen heel moeilijk examen. "De lastigste vragen zaten op het eind, ik denk dat scholieren toen pas in de problemen raakten."
GR
Opvallend is het feit dat er bij alle drie de scholieren anders werd gecontroleerd op de grafische rekenmachine. "Wij moesten vooraf allemaal onze GR inleveren en de zaal uit, zodat de leraren de machines konden checken en de examenstand konden instellen", vertelt Sterre. Bij Melvin werd er daarentegen helemaal niet gecontroleerd. "In principe had je gewoon alle programma's erop kunnen laten staan, maar ik denk dat weinig scholieren dat risico nemen."
Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn nog niet gigantisch veel opmerkingen binnen over dit examen. "We zien in de klachten wel terug dat scholieren niet tevreden waren met de verhouding gonio en andere onderwerpen. Er is ongeveer 400 keer geklaagd", aldus Sterre.
Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!
1 seconde geleden