Vapes met smaakje vanaf 1 oktober 2023 verboden

Vapes met smaakje vanaf 1 oktober 2023 verboden

Steeds meer jongeren verkiezen e-sigaretten - ook wel vapes - boven gewone sigaretten. Banaan, sinaasappel, biscuit: er is voor ieder wat wils. Daar wil de regering wat aan doen. Alle smaken voor e-sigaretten worden op 1 oktober 2023 definitief uit de handel genomen. Dat meldt de NOS donderdag.

Vanaf die datum mag alleen de tabakssmaak nog worden verkocht.

Vapes

Het verbod zat er al langer aan te komen. In 2020 waren er al meerdere aanwijzingen dat vapes een opstapje lijken te zijn richting echte sigaretten. Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zei toen: "Er wordt door allerlei organisaties heel hard gewerkt om beginnen met roken moeilijker te maken en stoppen makkelijker. Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks 20.000 mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo'n 75 kinderen beginnen met roken."

"De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats."

@cmlxxo I may be just a little bit O B S E S S E D😂 #obsessed #vape #lostmary #lostmary600 #elfbar #vaping ♬ Cool Kids (our sped up version) - Echosmith

Scholieren

Maar hoe kijken scholieren hier tegenaan? Uit onze poll blijkt dat 59 procent niks met vapen heeft. 7 procent van de stemmers vindt vapen zonder smaakje goor en overweegt om dan te stoppen. Zo'n 13 procent zegt de komende maanden extra veel smaakjes te gaan inslaan, 7 procent wil gewoon blijven vapen en 14 procent wil overstappen op snus.

Blogger Lynn zocht uit of je vapes kan kopen zonder je ID te tonen. Check haar video hier:

Ook via Instagram vroegen we wat jullie van dit verbod vinden. Daar werd eigenlijk alleen maar positief op gereageerd, misschien omdat de verstokte vapers nog in een hoekje liggen te huilen. Zo schreef Dina: "Ik heb persoonlijk echt niks met vapes, mensen moeten doen waar ze zin in hebben. Het boeit me dan ook niet echt veel, maar ik hoop wel dat hierdoor minder extreem jonge jongeren - soms zitten letterlijk 12-jarigen aan de vape - zullen vapen." Emma noemt het "geweldig" dat het verbod er komt: "Dit was een poging om van de tabaksindustrie om de nieuwe generatie ook verslaafd te krijgen aan roken, zodat ze geld konden verdienen. Ongelofelijk onethisch, dus ben blij dat ze het gaan verbieden!"

Vanaf 1 juli mogen de vapesmaakjes niet meer worden geproduceerd. Daarnaast mogen verpakkingen ook geen afbeeldingen of woorden bevatten die naar iets anders verwijzen dan naar tabak.

@tommisaus #vj #vjp #voorjou #vjpagina #voorjoupagina #vape #elfbar ♬ оригинальный звук - akmaral_suleimen

Gepubliceerd op 1 december 2022
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.