Van stiefmoeder naar meemoeder

Van stiefmoeder naar meemoeder

Sinds begin deze maand kan een kind officieel twee moeders hebben. Een nieuwe wet maakt het 'meemoederschap' mogelijk, waarbij de vrouwelijke partner van een biologische moeder haar kind kan erkennen.

Maar wat verandert dit voor de kinderen van deze stellen? En hoe is het eigenlijk om op te groeien met twee moeders? Kim Verhoef (16) vertelt ons over haar ervaringen.

"Ik heb me nooit anders gevoeld dan leeftijdsgenoten die met een vader en moeder opgroeiden", vertelt Kim. Al vanaf het moment dat haar moeder trouwde met een vrouw, voelde deze als een tweede moeder voor haar.

"Ik was toen heel jong, en wist dus ook eigenlijk niet beter. Het waren vooral de kinderen op school die geloofden dat geaardheid erfelijk was. Zij dachten dat ik dus ook 'raar' zou zijn." Kim had wel begrip voor de onwetenheid van haar klasgenoten. "Ik heb me er nooit iets van aangetrokken."

Rolmodellen

Kim VerhoefSommige mensen geloven dat kinderen uit zogenoemde roze gezinnen een mannelijk rolmodel tekort komen. Maar daar is Kim het - als kind uit een roze gezin - totaal niet mee eens. "Bij ons thuis was het al gauw duidelijk wie de vader- en de moederrol op zich namen." Zo repareerde haar biologische moeder haar fiets, terwijl haar stiefmoeder jurken naaide. Ik denk dat deze rollen ook snel worden verdeeld binnen een huwelijk."

Kim schrikt een beetje van haar eigen uitspraak, want ze wil tegelijkertijd geen geslachtsrollen aan homohuwelijken opdringen. "Voor zover er rolmodellen moeten zijn; ik heb er genoeg buiten mijn gezin."

Adopteren

Kims moeder is inmiddels gescheiden, en dus woont ze alleen nog met haar biologische moeder. "Tijdens hun huwelijk overwoog mijn stiefmoeder mij ooit te adopteren, maar dit was toen nog te ingewikkeld."

Kim weet dus niet of de wet heel veel verschil zou maken, maar is in ieder geval heel blij dat de mogelijkheid er is. "Ik vond het altijd lastig dat roze stellen anders werden behandeld door de wet, zeker toen deze nieuwe procedure er nog niet was. Maar als ik dan bedenk dat we hierin al vooroplopen op de rest van de wereld, voel ik me toch wel heel trots." 

De procedure is dus sinds 1 april veranderd. Aangetrouwde moeders kunnen een kind gemakkelijk erkennen. Deze wet geldt overigens enkel voor nieuwe kinderen; de meemoeder moet namelijk voor de geboorte haar kind erkennen.

Gepubliceerd op 29 april 2014
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.