Van school gekickt, en dan?
Dean (17) hoorde drie dagen voor de zomervakantie dat hij niet over zou gaan naar havo-5.
Hij was eerder al van vwo naar havo afgestroomd en moest daarom nu definitief van school af.
Omdat geen enkele andere school 'm aan wilde nemen, zat hij vanaf eind augustus thuis op de bank.
De allesvernietigende 1
Allereerst: de reden van Deans verwijdering. Door slecht gedrag kreeg hij een 1 voor een toets M&O: volgens Dean omdat hij de (nieuwe) docent bij z'n voornaam noemde en dat bij diegene in het verkeerde keelgat schoot.
"Een 1 dus, maar als ik me goed zou gedragen zou ik de toets aan het eind van het schooljaar opnieuw mogen maken. Zo niet, dan bleef het een 1," legt hij uit. Dit gebeurde al in het begin van het schooljaar, toen Dean de docent verder eigenlijk nog helemaal niet kende. En de docent Dean dus ook niet.
Derde onvoldoende
Naar eigen zeggen gedroeg Dean zich het hele jaar als een engeltje, maar liet de docent de 1 toch staan. Dat leverde Dean een 5,3 voor M&O op z'n eindrapport op: zijn derde onvoldoende, dus één teveel om over te gaan.
Dean: "Ik ben nog naar de docent gestapt, maar die stuurde me weer naar de afdelingsleider, en die stuurde me weer terug naar hem." Van het kastje naar de muur, en zo vlak voor de zomervakantie kwam er geen oplossing meer.
Wie dit hoort, krijgt snel de neiging te denken dat Dean gewoon een ontzettende etter geweest moet zijn, zo eentje die de school liever kwijt dan rijk is. Hij ontkent dit echter en noemt zichzelf een "rustige jongen. Niet zo iemand die brutaal doet of duidelijk aanwezig is." En dus heeft hij reden genoeg om zich behoorlijk genaaid te voelen, vindt hij.
Eigen schuld?
Maar had hij er, ondanks dat goede gedrag, niet gewoon voor moeten zorgen dat hij die andere onvoldoendes niet had? "Natuurlijk heb ik zelf ook fouten gemaakt," geeft hij toe.
"Ik had ook gewoon beter kunnen presteren. Naast school heb ik nog een eigen webdesignbedrijfje. Ik heb precies de minimumcijfers proberen te halen die ik nodig had om over te gaan, zodat ik nog wat tijd voor klanten overhield."
De school van Dean reageert nuchter op de situatie, als wij ze bellen: "Het is altijd moeilijk om te zeggen dat er geen fouten zijn gemaakt, maar we zijn van mening dat dat aan onze kant inderdaad niet is gebeurd."
2500 leerlingen
Dean is niet de enige: jaarlijks zitten 2500 Nederlandse leerlingen minimaal een maand thuis omdat ze geen school hebben. Dean is dan nog een 'gewone' thuiszitter: hij behoort tot een klein percentage dat bijvoorbeeld door slechte cijfers thuis is komen te zitten.
De rest zit thuis door psychische problemen, gedragsproblemen of problemen thuis. Ze kunnen gewoon écht niet meedraaien in een gewone klas, maar er is geen enkele speciale school beschikbaar waar ze dat wél kunnen.
Wat kan het LAKS doen?
Wat als je niet zulke problemen hebt, maar alleen een conflict met je leraar? Chanine Drijver (voorzitter van 't LAKS) legt uit: "We kunnen de school wel gaan bellen, maar elke school heeft het recht iemand weg te sturen om welke reden dan ook. Wij als LAKS kunnen daar verder weinig aan doen. We adviseren scholieren dan ook het conflict dat je hebt, binnen de school op te lossen."
Ze vervolgt: "Scholen zijn verplicht om een geschillencommissie te hebben. Als je het niet met je leraar op kunt lossen, kun je dus altijd nog een officiële klacht binnen je school indienen."
Scholen zoeken via Twitter
En dan? Omdat het LAKS niets voor 'm kon betekenen, is Dean zelf maar op zoek gegaan naar een nieuwe school. "Ik heb op Twitter gevraagd naar scholen waar ik terecht zou kunnen, en een blog geschreven."
Met meer dan drieduizend followers zit dat wel goed. Of toch niet? "Honderden mensen reageerden, maar helaas kon ik bij geen enkele school terecht." Dean diende namelijk overal verzoeken in, maar van een aantal scholen kreeg hij helemaal geen reactie.
Van de meesten gelukkig wel, maar nooit goed nieuws: de aanmeldprocedures waren al gesloten, of de scholen zaten al vol. De waarheid, of misschien smoesjes omdat ze liever geen van school gekickte jongen wilden aannemen? Hoe dan ook, Dean was veroordeeld tot lange schooldagen thuis op de bank.
Wel een school
Pas eind september ontdekte hij dat een 'oude' school verplicht is om een nieuwe school voor je te vinden, voordat ze je mogen uitschrijven. Toen- 'ie daarmee naar z'n oude plek stapte en om hulp vroeg, werd 'm inderdaad probleemloos een helpende hand uitgestoken.
Dankzij hen kon Dean ineens op het nippertje nog instromen bij het Media College, de mbo-opleiding Interactive Design. "En daar ben ik heel erg blij mee, want ik hoopte zó dat ik snel weer naar school zou kunnen." Eind goed al goed, maar daar had Deans oude school 'm dus best wat eerder mee mogen helpen...
Dean wil liever niet dat de naam van z'n oude school op Scholieren.com gepubliceerd wordt. "Omdat de schoolleiding me na die tweets is gaan helpen, zit ik nu weer fijn op school. Daar ben ik ze dankbaar voor en daarom wil ik liever ook niets slechts over hen melden."
1 seconde geleden
K.
K.
Het gebeurt in dit soort situaties zo ontzettend vaak dat de leerling niet weet dat de school verplicht is 'm te helpen...
Stom gewoon, want met hulp van de oude school is er meestal zó een nieuwe plek gevonden.
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
@Kim: Nee, je zit fout. Een school is niet verplicht een leerling te helpen tenzij in het school beleid/regelement staat van wel.
Meestal bieden scholen alleen interne en geen externe begeleiding.
Dus, als er in het schoolregelement staat dat er zowel interne als externe begeleiding gegeven moet worden, dan is de school daar ook toe verplicht.
Maar wat veel mensen niet weten is dat er veel studenten thuiszitten, ik schat zo'n 20.000 leerlingen. Ik praat hier over leerlingen met een handicap als Autisme, voor deze leerlingen is er namelijk geen passend speciaal onderwijs. Deze leerlingen kunnen niet naar een normale school en hebben speciaal onderwijs nodig, helaas zijn er maar bar weinig speciaal onderwijs scholen in Nederland en de meeste zijn nog slechte kwaliteit ook.
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
dat klopt niet helemaal... er zijn verschillenden scholen met special onderwijs voor autisten. alleen in almere zijn er al 2
13 jaar geleden
D.
D.
Bij mijn weten zijn scholen het sowieso verplicht zolang de leerling leerplichtig is, maar hier wordt niet altijd aan voldaan. Zolang ze maar braaf ja en amen zeggen bij de leerplichtambtenaar hoeft de school eigenlijk niks te doen.
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Ik ken dit College. [bewerkt door redactie]
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
@Kim: Ik denk niet dat alle Autistische thuisblijvers in Almere zitten.
En als ze dan besluiten in Almere naar school te gaan, dan moeten ze per taxibusje daar naar toe en niet iedereen daar het geld voor (zelfs niet met de gemeentesubsidie).
Maar er moet niet alleen naar de lokaties gekeken worden, ook naar de kwaliteit. Zo'n school kan er wel zijn, maar zonder de juiste leraren (die om kunnen gaan met leerlingen met een handicap) kom je niet ver.
Veel scholen kunnen dit niet bieden, er zijn slechts een paar scholen die dit wel kunnen maar om die te bereiken moet iemand vaak ver reizen.
Als ik een handicap zou hebben en mocht kiezen tussen 1. Niet naar school gaan en 2. Elke dag vroeg opstaan om met het busje naar Brabant te rijden, dan koos ik voor optie 1.
En zo zullen er wel meer zijn die er zo over denken.
Als je optie 2 zou kiezen hou je geen dag meer over, want je moet elke ochtend vroeg je bed uit en 's avonds ben je pas laat thuis.
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
@Kim: Vergeet niet dat er ook nog verschillende soorten speciaal onderwijsscholen zijn. Er zijn namelijk verschillende indicaties, de REK indicaties. Elke school heeft andere bevoegdheden omtrent REK-indicaties, dus de ene school zal wel les kunnen geven aan een REK 4 kind en een andere school niet. Dus niet ieder kind naar zomaar even naar elke speciaal voorgezet onderwijsschool die hij/zij leuk vind.
Ook moet er gedacht worden aan de klassen zelf, het ene kind kan wel met 30 anderen in een klas zitten en het andere kind kan dat niet aan en moet met 10 andere kinderen in de klas.
Zo zijn er nog een heleboel andere factoren die hierbij een rol spelen.
Daarom moeten de PGB's ook blijven bestaan, om eventuele (huiswerk)begeleiding van in te huren. Het is allemaal niet zo makkelijk hoor die speciaal onderwijs scholen. J
e kan niet zomaar even zeggen tegen iemand "ga jij daar maar naar school", dat kan juist verkeerd aflopen. Sterker nog daardoor kan iemand juist thuis komen te zitten. En dat kost de maatschappij alleen maar geld.
13 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
gg ez
7 jaar geleden
D.
D.
Zover als ik weet is een school altijd verplicht een nieuwe school te vinden zolang de leerling nog leerplichtig is. Ik ben zelf namelijk een keer bijna van school gestuurd en toen is mij en mijn ouders duidelijk verteld door zowel de school als de inspectie dat ze me niet konden uitschrijven voordat er een nieuwe school is.
Dit geldt volgens mij niet alleen voor van school gestuurd worden maar ook bij een verhuizing moet je ingeschreven worden bij een nieuwe school voordat je uitschrijving compleet is.
Een school kan wel heel lang doen over het 'vinden' van een nieuwe school waardoor een leerling heel lang thuis zit. Dit gebeurd helaas heel vaak.
Daan, kon je ook niet terecht op een vavo? Je hebt van die scholen waar je 4 en 5 havo in een jaar kan doen. Het Sprint Lyceum in Zwolle is bijvoorbeeld zo'n school. Maar gelukkig heb je een plekje gevonden! Hoe bevalt het daar?
@Ikkuh er zijn genoeg cluster 4 scholen waar autistische kinderen terecht kunnen. Het onderwijs gaat hier vaak via de wereldschool en via staatsexamens. Want veel kinderen doen verschillende niveaus in een klas.
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ondanks het feit dat meneer stelt zich niet als etter te beschouwen, heeft hij wel degelijk zijn eigen glazen ingegooid door zijn aandacht te verdelen onder school en zijn bedrijfje.
Je kunt achteraf gaan komen klagen, maar je kan natuurlijk ook in de spiegel kijken en stellen dat als jij je best had gedaan, het niet zover had gekomen.
Ik probeer hier geenszins de kwade trol uit te hangen, maar het is het onvermogen tot zelfreflectie dat de jeugd kenmerkt en parten speelt dezer dagen.
Iets meer medeleven vanuit de school was inderdaad wellicht mogelijk geweest, maar uiteindelijk is het deze jongen zelf geweest die het heeft verziekt.
Zo lang de jeugd niet geleerd wordt op de door henzelf veroorzaakte blaren te zitten, houd ik mijn hart vast voor wat betreft de toekomst van dit land, die gedragen zal moeten worden door onder andere dit soort lieden.
13 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Eigen schuld, dikke bult. Een school gooit niet zomaar leerlingen eruit, meestal moet je dan al heel wat uitgevreten hebben. Als je gewoon je best doet en beleeft tegen de leraren bent zal de school je heus niet eruit gooien, en het hebben van een eigen bedrijfje is helemaal geen goed excuus. Er zijn zoveel leerlingen die dat doen.
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Dit vind ik echt zonde dat er iemand van vwo naar havo gaat en dan vervolgens een mbo opleiding moet doen. Het is wel zijn eigen schuld, maar als hij netjes zich hield aan de afspraken kon hij gewoon daarna de een universiteit.
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Jammer wel dat Dean, de vriend van iedereen, blijkbaar niet geheel het verschil weet tussen fictie en realiteit, maar goed.
13 jaar geleden
Antwoorden