Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Van filters naar fillers: wat Insta doet met ons zelfbeeld

Een strakgetrokken huid, volle lippen en fonkelende ogen. Op Instagram zit er bij de stories die ik dagelijks voorbij zie komen bij de meeste een 'mooimaak-filter' overheen. Ik vroeg me af: is het eigenlijk wel goed voor je zelfbeeld om altijd maar filters over een foto heen te knallen?

Ik geef toe: het is superleuk om te kijken hoe je eruit ziet met sproetjes of Chanel-tekens over je hele gezicht. Er zijn zoveel verschillende soorten filters dat ik soms samen met mijn vriendinnen steeds maar nieuwe filters blijf uitproberen.  

Ook al weten we allemaal dat je er niet echt zo uit kan zien, schijnt het voor veel jonge mensen toch invloed op hun zelfbeeld te hebben. Het is zelfs zo'n groot probleem dat chirurgen er een term voor hebben bedacht: selfie dysmorphia. Omdat bij filters alle kleine imperfecties zijn weggewerkt, vallen ze in het dagelijks leven meer op. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat je dikker bent of een slechtere huid hebt dan eigenlijk het geval is.

Plastische chirurgie

Het schijnt zelfs zo te zijn dat er mensen met een selfie naar de plastisch chirurg stappen en zeggen: "Zo wil ik het graag hebben dokter." Eerlijk is eerlijk: als ik zelf filters aan het uitproberen ben die mijn gezicht helemaal gladstrijken en daarna een foto maak zonder filter valt het zeker een beetje tegen. Maar om je gezicht helemaal te laten ombouwen zodat je er net zo strak uitziet als op de foto, dat gaat me toch echt een beetje te ver.

Zelfs Instagram zelf vond het erg heftig en heeft daarom een paar maanden geleden het zogenaamde botox filter verboden. Ik vind het zelf een goede beslissing van ze. Ook al is dat botox filter natuurlijk bedoeld voor de grap, ik kan begrijpen dat sommige mensen er onzeker van kunnen worden over hun uiterlijk.

Natural beauty calculator

Je hebt ze vast voorbij zien komen, de testjes op Instagram waar je kan zien op welk disneyfiguur je lijkt of met welke celebrity je later gaat trouwen. Allemaal leuk en aardig, maar vorige week zag ik een testje voorbij komen waar ik nogal verbaasd over was: de natural beauty calculator. Hier wordt in procenten weergeven hoe knap je bent. Ik kon het niet laten om hem een paar keer te proberen. De drie keer dat ik het probeerde kwam er elke keer iets anders uit: eerst 70 procent, daarna 30 procent en als laatste 100 procent. Zo zie je maar dat je die filters echt met een korreltje zout moet nemen. Het is grappig om te doen, maar er klopt natuurlijk geen bal van. 

Kylie Jenner

In het tv-programma Mooier wordt het niet van Anna Nooshin praat ze met een student fotografie die foto's heeft gemaakt van vrouwen die graag op Kylie Jenner willen lijken. Op het Instagram-account van Kylie worden natuurlijk alleen maar perfecte plaatjes geplaatst, waardoor het lijkt alsof ze van zichzelf zulke dikke lippen heeft en haar make-up altijd perfect zit. Hierdoor willen dus alle vrouwen uit het programma dikke lippen en hoge jukbeenderen. Na de operatie zijn ze bijna allemaal identiek aan elkaar. Hier schrok ik van. Ik wist niet dat Instagram zo'n grote impact kan hebben op mensen. Iedereen, onder wie ikzelf, denkt wel eens: Ik wou dat ik er uitzag als een topmodel. Want wie wil dat nou niet? Maar uiteindelijk is een uniek gezicht het allermooist. Het zou maar wat saai zijn als iedereen op elkaar zou lijken. 

Gepubliceerd op 5 maart 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.