Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

'Scholieren ervaren geen druk door Instagram'

'Scholieren ervaren geen druk door Instagram'

Scholieren ervaren weinig tot geen druk door het gebruik van Instagram. Dat geeft ruim 81% aan in ons grote Instagram-onderzoek, waar 522 jongeren aan meededen. 27% stelt dat likes wel invloed hebben op hun gemoedstoestand. 

"Ik vind dat je gewoon een foto moet plaatsen als je een leuke of goede foto hebt", schrijft een van de respondenten. "Ik vind niet dat er druk moet zijn om een goede foto."

Scholieren geven in het onderzoek aan dat likes op een foto hen wel een goed gevoel geven. Je wordt mooi gevonden, gewaardeerd. Weinig likes zorgen voor een slecht gevoel. Sommige scholieren geven aan dat, als het aantal likes onder een voor hen onaanvaardbare grens komt, ze de foto verwijderen.

Instagram-gebruik

Uit het onderzoek bleek ook dat bijna iedere scholier gebruikmaakt van Instagram. Maar liefst 93.5% geeft aan in het bezit te zijn van een account. De meeste scholieren gebruiken het medium vooral om zowel foto’s te posten als te bekijken (67%). Een derde kijkt alleen maar en post zelf niets.

Het valt wel mee hoe vaak scholieren foto’s posten: verreweg het grootste deel (77%) post maar 0 tot 1 foto’s per week. Bijna 19% post 1 tot 5 foto’s per week, maar vaker komt bijna niet voor.

35% van de deelnemers besteedt ‘slechts’ 1 tot 5 uur per week aan Instagram. Een wat kleinere groep (30%) is er wat vaker te vinden, namelijk zo’n 5 tot 20 uur. Iets meer dan 3% gaat daar nog overheen met meer dan 20 uur per week. De meeste deelnemers zijn wel tevreden met de hoeveelheid tijd die ze aan de app besteden (71%). Bijna een kwart vindt dat het teveel tijd kost.

Populaire foto’s

Als scholieren een foto op Instagram plaatsen, vinden ze het vooral belangrijk dat die foto grappig is (59%). Daarnaast is de kwaliteit ook belangrijk, want goede belichting staat op twee (57%) en een mooie omgeving op drie (47%).

Vooral foto’s van vrienden kunnen in bijna 80% van de gevallen op een like rekenen. Verder doen grappige foto’s en foto’s van vette gebeurtenissen het erg goed. Foodfoto’s scoren het minst goed.

Bewerken

Scholieren blijken vrij kieskeurig te zijn met wat ze posten op Instagram. Maar liefst 76% maakt meerdere versies van een foto, voordat deze gepost wordt. Bijna 10% geeft aan dat ze een foto zelfs meer dan 10 keer opnieuw maken. Het merendeel (87,5%) maakt gebruik van filters om hun foto’s op te fleuren en bijna 60% doet dat met externe apps of programma’s zoals Picsart en VSCO.

Ook opvallend: 45% geeft aan weleens iets in scène te hebben gezet voor een betere of leukere foto. Zo hebben ze bepaalde spullen weleens verschoven, of andere dingen aangepast om een betere foto te krijgen.

Verdienen met Instagram

Niet veel scholieren worden op Instagram benaderd door bedrijven om in opdracht van hen iets te posten. 7,4% overkwam dit wel, maar de meerderheid wees dit aanbod af. De scholieren die wél ingingen op het aanbod, ontvingen in ruil voor hun post meestal kleding of spullen, soms in combinatie met een geldbedrag.

Herken jij je in deze resultaten? Of helemaal niet? Laat het weten via de reacties!

Gepubliceerd op 4 december 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.