Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Vage shit' in vwo filosofie

'Vage shit' in vwo filosofie

Door Joca

Bijna 3.400 vwo-leerlingen gingen donderdagmorgen aan de slag met filosofie. Na weken van gedwongen leren kregen ze een examen met als thema: de vrije wil.

Blogger Casper Buijtendijk was niet te spreken over de toets. "Het was een schijtexamen", vindt hij. "Een voldoende zit er wel in, maar ik vond het echt moeilijker dan de oefenexamens." Vervelend was dat drie vragen gingen over stof die niet in Caspers boek stond. "Gelukkig kon ik ze wel beantwoorden omdat ik goed had opgelet in de les. Erger waren de vragen waarbij je theorie moest toepassen op verhaaltjes. Dat was vage shit."

Met die toepassingsvragen was scholier Rosanne Procee juist erg blij. "Ik dacht dat er veel leervragen kwamen van het type 'hoe dacht deze filosoof?' In het toepassen van filosofie ben ik veel beter." Ze had dan ook geen last van tijdnood. "Sommige klasgenoten hebben het echter niet afgekregen."

Zere handen

"Ik vond het examen veel te lang'', vertelt gymnasiast Eline Nieboer. ''Ik heb nog nooit zo lang gezeten tijdens een filosofie-examen en ik was een van de eersten die wegging." Ze was gewend aan de schoolexamens waar lange opgaven elkaar afwisselen met korte. "Nu waren er 17 vragen met tig subvragen. Dat levert gigantisch veel schrijfwerk op. Mijn handen doen zeer."

Ondanks de zorgen vooraf, heeft ze nu toch een goed gevoel over het examen. "Gisteravond heb ik het examen van vorig jaar doorgekeken, supernuttig! Vier vragen zaten ook in dit examen, alleen dan met andere voorbeelden erbij."

Prima examen

Er zaten drie schijnbaar lastige vragen in het examen, laat docent Frank Dost in een reactie weten. Deze gingen niet over de besproken stof in het lesboek De Vrije Wil, maar over onderwerpen die wel degelijk in de stofomschrijving stonden. "Ik kan me voorstellen dat sommige leerlingen daar overheen hebben gekeken. Normaal zit er maar één vraag over die onderwerpen in het examen."

"Verder heb ik mijn twijfels bij vraag 10", vertelt de filosofieleraar. "De examenkandidaten moesten aan de slag met 'menselijke levenssamenhang'. De bijbehorende tekst legt dat begrip naar mijn mening niet goed uit."

Ook stonden er veel vragen in die tijdrovend waren, door de verwijzingen naar lange teksten. Toch typeert Dost het vwo-examen, op deze punten na, als een prima toets en "goed te doen."

Te gedetailleerd

De eerste klachten die binnen komen bij het LAKS gaan over de lengte van het examen. "Dat is eigenlijk altijd het geval bij filosofie", vertelt Annelotte Lutterman van de scholierenvakbond. "Opvallender waren de klachten over dat de vragen te gedetailleerd waren."

"Het waren opgaven met lange teksten en veel deelvragen'', vertelt Lutterman. ''Ook moesten er veel zaken benoemd worden in de antwoorden. Te veel dus, volgens de examenkandidaten."

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 15 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

kleine correctie: 17 ( en geen 18) vragen met heel veel subvragen...

9 jaar geleden

Joca

Joca

Het is bijgewerkt, dankjewel! Op het moment dat het artikel online ging, stonden de opgaven nog niet online. Ik ben dus afgegaan op wat de leerling gezegd had.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.