Duits, biologie en economie op dag vier

Duits, biologie en economie op dag vier

Door Lisa

Het belooft donderdag een drukke examendag te worden. Zowel vmbo'ers als havisten buigen zich 's ochtends over Duits; een klein deel van de vwo'ers maakt intussen filosofie. In de middag gaat een deel van de vmbo'ers aan de slag met biologie, terwijl havisten en vwo'ers cijfertjes gaan berekenen bij economie en management & organisatie.

Duits is onder havisten en vmbo-scholieren bijna even populair. Van alle vmbo'ers (kb en gl/tl) maakt 30 procent Duits, bij havisten is dat precies eenderde (33 procent). Havo-scholier Nicole Kuijf ziet niet op tegen het examen. "Ik heb behoorlijk wat geoefend met teksten. Het zal wel veel lees- en schrijfwerk worden, maar een heel moeilijk examen verwacht ik niet."

Filosofie

Filosofie is duidelijk minder geliefd, maar dat komt ook omdat niet alle middelbare scholen het vak aanbieden. In totaal ploeteren 3.396 van de 37.571 vwo'ers vandaag op filosofische vraagstukken. Het thema van dit examen is 'vrije wil'. Eline Nieboer ziet er tegenop. "Ik kan helemaal niets met dit thema. Ik kijk het examen van vorig jaar maar door en probeer van die antwoorden te leren. Dan scoor ik nog wat punten op vragen die overeenkomen met die van vorig jaar. "

Vanmiddag buigen 10.914 vwo'ers en 34.799 havisten zich drie uur lang over een hoop cijfertjes. Op het programma staan economie (havo) en management & organisatie (vwo). "Ik verwacht dat M&O veel rekenwerk wordt met een klein beetje theorie", aldus scholier Jolijn van Rossem. "Het vergt dus veel oefenen om het examen goed te kunnen maken. Dat heb ik gedaan."

Economie-app

Evelien Hoekman, economie-docent van Het Vlier in Deventer heeft haar klas in ieder geval goed voorbereid op het examen. Het afgelopen jaar stak ze bijna 700 uur in het ontwikkelen van een trainingsapp, waarbij je per domein zo'n 15 à 20 vragen moet beantwoorden. Zo kom je er snel achter op welk gebied je slecht scoort, waardoor scholieren gericht kunnen oefenen met de stof.

Digitale examens

Verder gaat gaat meer dan de helft van de vmbo-scholieren vanmiddag aan de slag met het examen biologie: 46.534 leerlingen, om precies te zijn. Niet allemaal maken zij het examen op een blaadje in de sporthal. 10.980 leerlingen maken een digitale versie van het examen, op de computer dus. De rest maakt het wel nog gewoon op papier.

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 15 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.