Twitter explodeert na vwo-examen Frans

Twitter explodeert na vwo-examen Frans

Door Xiang

Afgelopen middag was het moment van de waarheid: 15.154 vwo-scholieren maakten zich op voor het eindexamen Frans. Het bleek een zware strijd: na afloop bezweek het internet (en Twitter in het bijzonder) aan een overvloed van woedende reacties. 

Examenkandidate Isa Lefering (19) moest veel woorden opzoeken in het woordenboek. "De teksten waren moeilijk en vrij saai", laat ze weten. "Vorig jaar was ik met 0,1 punt gezakt op mijn examen Frans. Maar toen waren de teksten een stuk leuker en interessanter, in dit examen moest ik sommige teksten drie keer lezen voordat ik het begreep." 

Verder had Isa moeite met de vragen waarbij je kopjes boven de alinea’s moest plakken en vond ze tekst over Mars te lang en te vaag. "Ik was alleen maar op tijd klaar omdat ik hier en daar gegokt heb." Aan de voorbereiding lag het niet. "Ik maak oude examens om te oefenen en ik let op in de les. Die bizar lange teksten zijn een reden voor mij om te klagen."

Moeilijker dan afgelopen jaren

Hugo Meerman (19) kan zich hierin vinden. Zijn gevoel voor Frans in combinatie met jarenlange examentrainingen hebben ervoor gezorgd dat hij het hoogstwaarschijnlijk wel redt. "Ten opzichte van afgelopen jaren stonden hier veel moeilijkere teksten in. Ik moest heel vaak vragen en teksten opnieuw lezen en meerdere malen doornemen."

Daarnaast heeft hij het examen tactisch aangepakt. "Ik heb eerst alle open vragen beantwoord, want meerkeuzevragen kun je nog in een korte tijd er doorheen jagen." Toch moest ook Hugo gokken om op tijd klaar te zijn. "Één vraag heb ik random ingevuld." 

Hij denkt dat veel mensen het net op tijd af hebben gekregen. Klagen zit er voor hem niet in: "Ik verwacht dat veel klasgenoten en mijn docenten zullen klagen. Daarom doe ik het niet."

Een zware bevalling

Swannet van den Akker, docente aan het RSG Magister Alvinus in Sneek is op z’n zachtst gezegd, not amused. Ze legt uit: "Dit examen zat bomvol ellenlange teksten. Ik gok dat veel leerlingen in tijdnood kwamen, waardoor ze niet meer de mogelijkheid hebben gehad om hun antwoorden en teksten voor de laatste keer te checken. Ik vond dit examen een behoorlijk zware bevalling."

Ze kan er niet over ophouden: "De verhouding klopt gewoon niet. Voor al die lange teksten ontvang je maar weinig punten. Ook waren sommige antwoorden echt heel erg lang. Dan heb ik het over anderhalve zin of zinnen van twee regels als een meerkeuzeantwoord." Als ze het examen in één woord mag omschrijven, antwoordt ze: "Taai". En in twee woorden verzucht ze: "Heel taai."

Tijdnood

Volgens Lizelot van den Berg, klachtenlijncoördinator bij het LAKS, gaan de klachten zoals verwacht over de te lange teksten waardoor leerlingen in tijdnood kwamen. De website van het LAKS heeft wegens grote drukte te kampen met storingen. Lizelot verwacht daarom pas tegen de late avond of morgen een volledig beeld te kunnen geven van de klachten.

Zelf spotten we ontzettend veel dramatische reacties, met name via Twitter, op het examen Frans. Uit medelijden met de verslagen examenkandidaten, hebben we een prijs uitgeloofd voor de grootste slachtoffers van deze verschrikkelijke toets.

[poll:1183]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 15 mei 2018
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.