Twee Sarah's in de politiek, twee visies: dit vinden zij van abortus
Het was een lastig struikelblok in de politiek, maar onlangs heeft de Tweede Kamer besloten om de bedenktijd voor een abortus af te schaffen. Wat vinden jonge meiden hier eigenlijk van? Wij spraken twee Sarah’s: ze delen dezelfde naam, maar hebben totaal andere politieke ideeën.
Dit vinden zij ervan dat je tegenwoordig niet meer vijf dagen bedenktijd krijgt voordat je een abortus kan plegen.
Sarah (17)

Sarah zit in havo-5 te Zaanstad en staat op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bij D66. In lijn met de progressieve agenda van haar partij, staat zij pal achter het pro-choice-argument. Dit houdt in dat je zelf mag beslissen of je een zwangerschap afbreekt of niet.
"Ik ben niet vóór abortus, ik ben vooral niet tegen. In Nederland is de wettelijke grens om abortus toe te staan bij 24 weken; wordt een kind vóór 24 weken zwangerschap geboren, dan kan het niet overleven. Komt het na de 24 weken ter wereld, dan kan het met medische hulp nog in leven worden gehouden. Het is vóór deze grens nog niet levensvatbaar en omdat nog niet levensvatbaar is, zie ik het niet als een leven. Als iets niet leeft, vind ik het ook niet erg als het wordt weggehaald. De keuze van de vrouw staat wat mij betreft boven het nog-niet-leven van een foetus. Ik denk dat vooral het verschil tussen pro-choice en pro-life (pro-choices' tegenpool die strijdt voor het leven van het ongeboren kind, red.) is dat zij het al als een volwaardig leven willen behandelen, en ik nog niet, omdat het nog niet levensvatbaar is.
Ik vind het ook erg neerbuigend om tegen een vrouw te zeggen dat ze na een gesprek met een arts nog vijf dagen moet wachten. Zo lijkt het alsof de vrouw of de arts niet kundig genoeg zijn een keuze te maken. Als iemand ongewenst zwanger is, is het echt niet altijd een 'onbezonnen besluit' om een abortus te ondergaan. Bovendien helpt een arts haar op een andere manier verder wanneer hij het idee heeft dat een vrouw deze keuze niet verantwoordelijk genoeg maakt. De arts gaat zelf op alternatieve oplossingen in, zoals iets langer wachten voor er tot abortus overgegaan wordt of mogelijkheden tot adoptie te bespreken. Ik vind gewoon niet dat een staat een procedure moet kunnen verplichten aan een individu.
Ja oké, er zijn ook andere procedures waar de staat een bedenktermijn voor instelt. Voor de aankoop van een huis, bijvoorbeeld. Ik vind deze twee dingen alleen niet met elkaar te vergelijken: bij een huis gaat het om financiën en wil je geen impulsaankoop doen met alle gevolgen van dien. Bij abortus haal je iets - wat in mijn ogen niet leeft - weg, wat je graag weg wil hebben. Voor sommige vrouwen wordt de vijf dagen bedenktijd als een last gezien en daarom ben ik blij dat deze eraf is. Een vrouw moet deze keuze zelf kunnen maken zonder de last van een bedenktijd."
Sarah (17)

De 'tweede' Sarah is ook 17 en woont in Alphen aan de Rijn. Ze is gereformeerd opgevoed en actief lid bij de jongerenafdeling van de SGP.
"Ik ben tegen abortus omdat ik een kindje in een moeders buik als een leven zie, hoe klein het ook is. Op het moment van de conceptie zijn alle DNA-eigenschappen aanwezig die het later ook zal hebben. Ik vind het raar om het moment van 'het begin van leven' ergens anders te trekken dan hier. Vanaf de conceptie hoeft het alleen nog maar te groeien, hè! Ikzelf ben ook ooit ongeboren geweest, maar nu ben ik in staat diploma's te halen, op reis te gaan en vrienden te zien. Ik vind het oneerlijk om iemand al deze kansen niet te geven, omdat ze nog niet geboren zouden zijn.
Ik zie een nog ongeboren kindje als een mens en ieder mens heeft recht op leven. Toch zijn er wel abortussen in Nederland en die vijf dagen bedenktijd was het allerallerlaatste beschermlaagje om een ongeboren kindje heen. Acht procent van de vrouwen bedenkt zich en op deze manier worden 2400 kinderen per jaar gered. Ook komt door het afschaffen van de bedenktijd de kwetsbaarheid van sommige vrouwen in gevaar. Er zijn gevallen waarin een vrouw het kindje zelf wel wil houden, maar gedwongen of gepusht wordt het weg te laten halen. Soms is nét die bedenktijd genoeg om te realiseren: nee, ik wil dit kindje wel echt houden. Ik vind het echt verschrikkelijk dat vrouwen last hebben van die bedenktijd, maar ik zie dit als broodnodig om die 8% kinderen wél te redden. Ook komen andere opties te weinig aan bod bij een gesprek met de huisarts: 5 op de 6 vrouwen wordt direct doorverwezen naar een abortuskliniek. Op deze manier biedt je toch geen alternatief aan?
Voor een neuscorrectie heb je nu dus een langere bedenktijd dan bij het laten weghalen van je eigen kind. Nemen we mensen die een neuscorrectie ondergaan dan ook niet serieus? Ik zie het helemaal niet als vrouwenbetutteling, kom op, ik ben ook een meisje en ik ben voor vrouwenrechten. Maar dat betekent niet dat ik het goed vind dat mensen hun kindje laten weghalen. Dat kindje krijgt dus nooit de kans uit te groeien, omdat het voor de moeder even niet handig uitkomt. Ik vind dat onrechtvaardig voor haar nog ongeboren baby."
1 seconde geleden