Tussen de kakkers op het gymnasium

Tussen de kakkers op het gymnasium

Door Amber

Er zijn heel wat vooroordelen waar mensen aan denken bij gymnasiasten. Maar kloppen die vooroordelen wel? Ik ben als gymnasiast natuurlijk een expert op dit gebied.

Alleen maar kakkers
Dat op het gymnasium alleen maar kakkers zijn te vinden is vaak het eerste vooroordeel wat je hoort. Dit is ook niet gek, ik heb gemerkt dat er inderdaad veel kakkers rondlopen op het gymnasium. Wanneer ik kijk naar de hoeveelheid leerlingen die bij mij op school op hockey zitten dan is dat meer dan bij andere scholen. Zo wordt er bij mij in de klas gesproken over werksters alsof het vanzelfsprekend is dat iedereen er een heeft. De polo's zijn ook vaker te zien op het gymnasium, en ik kom bij mensen thuis waar de tuinmannen aan het werk zijn aan de enorme tuin die vanzelfsprekend bij de villa hoort. 

Braaf
Mensen denken ook vaak dat op het gymnasium alleen maar stuudjes zitten die verder geen leven hebben. Dit is echter niet het geval. Hoewel de meeste gymnasiasten waarschijnlijk leergieriger zijn dan andere leerlingen, zijn wij ook gewoon pubers. Wij hebben af en toe ook geen motivatie om te leren, geen zin om huiswerk te maken en wij zijn niet allemaal beste vriendjes met onze leraren. Gymnasiasten hebben gewoon een leven naast school, er worden gewoon feestjes gegeven en de gebruikelijke 'puber-dingen' (relaties, drama, etc.) worden niet overgeslagen omdat wij zogenaamd aan het leren zouden zijn. 

Arrogantie
Een ander vooroordeel wat je vaak hoort is dat gymnasiasten heel zelfverzekerd zijn. Echter betekent het als je eenmaal gymnasium doet, je omringd bent met mensen die even slim zijn. Zo goed over jezelf voel je je dan ook niet meer. Helemaal verzonnen is dit vooroordeel echter niet. In mijn klas worden uitspraken gedaan over andere schoolniveaus die niet goed zouden vallen bij de leerlingen van deze niveaus. Ik vind dat je wel trots mag zijn op het feit dat je op het gymnasium bent beland, je moet alleen oppassen dat je jezelf niet te geweldig gaat vinden en niemand van andere schoolniveaus belachelijk maakt. 

Deze vooroordelen kloppen dus vaak wel een beetje, zelf ben ik bijvoorbeeld een gymnasiast die op hockey zit. Maar al met al vallen de verschillen met andere niveaus wel mee. Gymnasiasten zijn ook gewoon middelbare scholieren die school soms kut vinden, dat heeft iedereen in ieder geval gemeen. 

Gepubliceerd op 29 november 2016
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.