Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Treinhacks voor beginners

Treinhacks voor beginners

Heb jij deze zomer ook de nodige stedentripjes of winkeldagjes gepland? Grote kans dat je daarheen reist met de trein. Maar heb je nog nooit getreind, of liep je dan gewoon achter je moeder aan? Ik heb de afgelopen maanden de nodige treinervaring opgebouwd en daarom bij deze: treinhacks voor beginners!

#1: De OV-reisplanner

Als je van tevoren wilt weten hoe lang je over je reis gaat doen, of ergens op een bepaald moment moet zijn, is het handig dat je je reis van tevoren plant. Er zijn verschillende apps beschikbaar, maar de handigste is die van de NS, 'Reisplanner' (hoe origineel!). Je kan daarin je reis plannen, maar er is nog veel meer.

#2: de lengte van je trein

Als je je reis hebt gepland, kan je op je trein klikken en dan krijg je een heel overzicht. Zo staat er linksboven hoe lang je trein is (bijv. 4 delen). Kijk op het station uit naar ruitvormige blauwe bordjes met een vier, ga daar bij staan en het einde of het begin van je trein stopt precies voor je neus. Hoef je nooit meer bovenaan een trap met de rest van de massa te wachten!

#3: ingecheckt of niet?

In de app kan je nog meer: je kan van elk station de plattegrond zien, inclusief de locatie van de verschillende perrons en natuurlijk de Starbucks en Smullers. Ook kan je je OV aan de app koppelen, en dan houdt de app zelfs bij of je in- en uitgecheckt hebt, zodat je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan!

#4: Soorten treinen

Oké, reis gepland, je zit in de trein, maar wordt al gelijk ingehaald door drie andere treinen. Terwijl jouw trein telkens roept dat het een 'sprinter' is. Maar de grap is dus dat die niet echt snel gaan. Er zijn verschillende soorten treinen, waarvan sprinters de langzaamste zijn. Zij gaan namelijk langs ieder ministationnetje dat er op de route ligt. De intercity's rijden tussen alle grote stations én hebben wc's en wifi.

Naast die twee heb je nog de Intercity Direct; een extra snelle trein tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda. Je betaalt daar wel extra voor. Nog zo'n snelle trein is de Duitse ICE, die in Nederland tussen Amsterdam, Utrecht en verschillende oostelijke steden rijdt. Als de ICE op jouw traject rijdt, probeer die dan te nemen, want ICE's zijn luxer en gaan ook nog eens sneller.

#5: WiFi

Er staat vaak op elke trein dat er WiFi aan boord is, maar in de praktijk is het niet meer dan twee streepjes. Als je je telefoon al ingelogd krijgt op de trein-WiFi, kan je ongeveer één Snapchat sturen tijdens je hele treinreis, want het internet is echt héél erg langzaam. Dit komt omdat je het internet moet delen met tientallen anderen mensen in de trein. Als je trein stopt op een station kun je meestal wel overschakelen op hofspots van dat station (bijvoorbeeld KPN) of WiFi van een andere trein (dat het soms, als je mazzel hebt, veel beter doet).

#6: Daluren en spitsuren

De spits is 's ochtends van 6.30 tot 9.00 en 's middags van 16.00 tot half 18.30. De  jongerentoer tijdens de middagspits wel geldig, maar als je bijvoorbeeld een dalurenabonnement hebt mag je niet tijdens deze uren inchecken. Het houdt in dat je pas na negenen in kan checken, maar wat weinig mensen weten is dat de spits bij de incheck-palen al om 8.55 afloopt. Gaat je trein om 8.57, kan je dus alsnog met korting of zelfs gratis reizen! Ook een trein die een paar minuten vóór 16.00 vertrekt kun je nog gewoon pakken, je hebt immers ingecheckt vóór de spitsuren.

Zo rustig, dit is dus duidelijk eerste klas.

#7: Eerste of tweede klas?

Al die kortingskaarten zijn wel alleen geldig voor de 2e klas. Als je twijfelt of je in de goeie klas zit, kan je dat vaak aan een aantal dingen zien: het is er sowieso erg rustig, daarnaast heb je extreem grote stoelen en er staat een 1 op het muurtje naast de deur. Daarnaast zijn de stoelen in eerste klas meestal rood in plaats van blauw. Als dat zo is, moet je daar zo snel mogelijk wegwezen, want je betaalt ruim 30 euro boete als je verkeerd zit...

Gepubliceerd op 15 juli 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.