Tot je achttiende verplicht wiskunde, wat een onzin!

Tot je achttiende verplicht wiskunde, wat een onzin!

Wiskunde, een lievelingsvak voor de één, een nachtmerrie voor de ander. Voor die laatste groep is het fijn als je wiskunde kan laten vallen. Iets wat in het Verenigd Koninkrijk straks misschien niet meer kan. Want als het aan de nieuwe premier Rishi Sunak ligt, krijgen scholieren daar tot hun achttiende verplicht wiskunde.  

Volgens de Britse premier is het onverantwoord jongeren de moderne wereld in te sturen zonder genoeg wiskundige vaardigheden. Natuurlijk, wiskunde is mede door de digitale revolutie voor veel beroepen belangrijker dan ooit tevoren, maar het verplichten? Dat gaat wat mij betreft écht te ver. En is ook helemaal niet nodig.

Een van de argumenten van de Britse premier is dat hij wil dat jongeren de vaardigheden hebben "waarmee ze zich comfortabel voelen" bij dingen zoals het bijhouden van de eigen financiën en het afsluiten van een hypotheek. Klinkt op het eerste gezicht logisch, maar ik denk dat je voor dit soort zaken helemaal geen wiskunde nodig hebt. Bij het afsluiten van een hypotheek hoef je niet de top van een parabool te berekenen, maar is hoofdrekenen wel handig.

Niet altijd nodig

En dan is er nog de groep die helemaal geen wiskunde nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scholieren die kunstenaar, bibliotheekmedewerker of fietsenmaker willen worden. Heel leuk als een fietsenmaker weet dat de omtrek van een fietsband π keer zo groot is als de diameter, maar daar is de fietsband niet sneller door geplakt. Waarom zou je deze groep scholieren dan dwingen een vak te volgen dat ze niet nodig hebben en misschien ook helemaal niet leuk vinden?

Ook vraag ik mij af hoe uitvoerbaar deze plannen zijn. De Britse premier wil dat iedereen tot achttien jaar wiskundelessen krijgt. Dus stel, je bent zestien jaar en klaar met de middelbare school, dan moet je dus nog twee jaar lang wiskunde volgen. Gaan ze wiskunde dan soms verplichten op de kunstacademie of kappersopleiding? Of je in je tussenjaar wiskundige problemen opsturen? Ik ben heel benieuwd met welke creatieve oplossingen de Britse regering hier gaat komen.

Rekenlessen als alternatief?

Een alternatief voor het verplicht aanbieden van wiskunde is wat mij betreft het aanbieden van rekenlessen. Wat het verschil is? Waar wiskunde vooral nuttig is voor scholieren die een technisch beroep willen gaan doen, is rekenen voor iedereen nuttig. Zo heeft een kapper er bijvoorbeeld weinig aan te weten hoe je het snijpunt van twee lijnen kan berekenen, maar is berekenen hoeveel wisselgeld een klant krijgt wel heel nuttig. 

Ik wens mijn mede-scholieren aan de andere kant van de Noordzee heel veel sterkte toe bij hun wiskundelessen. Laten we vooral hopen dat deze plannen niet de oversteek zullen maken naar onze kant van de Noordzee, want school is nu al moeilijk en saai genoeg.

Gepubliceerd op 20 januari 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.