Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

TikTok: hype of blijvertje? Wij vroegen het aan TikTokker Quinten (16)

Toen ik voor het eerst tegen mijn ouders over 'TikTok' begon, dachten ze dat ik het had over het kinderboek waarmee ik klok heb leren kijken. Ze zijn waarschijnlijk niet de enige die nooit van de app hebben gehoord. Toch is dat best gek, want in Nederland heeft het platform al 1,1 miljoen gebruikers. 

In het begin moest ik erg wennen aan de humor van de korte video's. Inmiddels kan ik uren van TikToks genieten. Scrollend door de 'foryou page' vraag ik me af wat TikTok zo populair maakt, wat de toekomst ervan is en hoe je TikTokfamous kan worden.

Waarom is het zo populair?

Ik sprak Quinten Verschure (16), bekend als @quinten___ op TikTok. In februari tikte zijn TikTok account de 400k volgers aan. Wat TikTok volgens Quinten zo populair maakt, is de snelheid van de videos: "Op YouTube duren video's eindeloos. Op TikTok mag de video maximaal vijftien seconden duren. Dat maakt het lekker kort en krachtig."

Zelf denk ik dat ook de laagdrempeligheid een rol speelt in de populariteit. Iedereen kan namelijk TikTokken. Waar je voor YouTube een goede camera en geluidsapparatuur nodig hebt, kan je op TikTok gewoon filmen met je selfiecamera. Daarnaast zijn er talloze effecten die je kan toepassen en eindeloos veel liedjes. Al je creativiteit kan je kwijt in deze app. Ik had ontzettend veel lol toen ik met een regenboogeffect ging playbacken op het nummer "Bim Bam toi" van het Junior Eurovision 2019 van Frankrijk. 

@scholieren

Wie HAAT dit nog meer? #tiktoktraditions #fyp #fy #school #scholieren

♬ original sound - yourexwife

Drie uur per dag op TikTok

Quinten downloadde vier jaar geleden de app Music.ly toen hij meisjes uit zijn klas de app zag gebruiken. Sinds het Chinese bedrijf Douyin in 2017 Music.ly heeft overgenomen heet de app TikTok en is de app aan zijn opmars begonnen. Quinten: "Ik was al groot op Music.ly, maar sinds het TikTok is geworden, is mijn account opnieuw heel hard gaan groeien."

Quinten is ongeveer twee tot drie uur per dag bezig met zijn TikTok-account: "De meeste tijd ben ik kwijt aan het opdoen van inspiratie. Soms ben ik uren bezig met scrollen door de 'foryou page'." Quinten zit momenteel in 4 VWO. "School combineren met TikTok is pittig, maar tot nu toe is het te doen. Mijn ouders steunen me hierin."

@quinten___

me everyday #foryou

♬ Lakotas idea not yours x - lakotaaaaa

Wat is de toekomst?

TikTok is vooral hot onder jonge gebruikers. Er zijn in Nederland 270.000 TikTokkers van 6 t/m 11 jaar. Dat zijn er meer dan Instagram heeft van die leeftijd. Wel is TikTok nog een kleine speler vergeleken met Instagram als het om oudere gebruikers gaat. Maar TikTok is nog relatief nieuw en de huidige gebruikers worden ouder. Zou TikTok over een paar jaar de rol van Instagram en Snapchat kunnen overnemen?

Quinten: "Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik denk niet dat TikTok de rol van Insta en Snap zal overnemen, omdat het een heel ander soort platform is. Wel denk ik dat het nog groter zal worden dan het nu al is."

Bron: NewcomBron: Newcom

Als je geld wil verdienen met TikTok, moet je er wel meer moeite in steken dan met YouTube.

"TikkieTokkie"

TikTok heeft, door zijn grote aantal jonge gebruikers, een kinderachtig imago en wordt niet altijd serieus genomen. Zo noemden Mathijs van Nieuwkerk en Cornald Maas de app "TikkieTokkie" in De Wereld Draait Door en mijn vrienden moesten hard lachen toen ik vertelde dat ik een blog over TikTok ging schrijven.

Ondanks dit imago zijn er veel mensen die als TikTokker hun broodje kaas verdienen. Quinten: "Geld verdienen met TikTok gaat heel anders dan YouTube. Op YouTube krijg je geld per view. Dat werkt op TikTok niet zo. Daar verdien je geld met het maken van reclame en projecten buiten je TikTok-account om." Op TikTok kan je ook geld verdienen door donaties van fans, daar is de laatste tijd veel gedoe over geweest in het nieuws, omdat minderjarige jongeren veel geld doneerden zonder toestemming van hun ouders.

Quinten vindt het jammer dat er negatief over TikTok wordt gedacht: "De oudere generatie heeft weinig verstand van TikTok. Zij zouden het eerst zelf maar eens moeten downloaden voordat ze oordelen."

Zelf TikTok-famous worden?

Natuurlijk heb ik Quinten ook gevraagd wat de truc is om groot te worden op TikTok: "Daar is geen sleutel voor, er is niet één manier. Maar wat ik aanraad is om echt creatieve en originele video's te maken. Doe iets wat anderen niet doen. Geef altijd je eigen draai aan een trend of challenge die je nadoet." 

Volg Scholieren.com op TikTok! @scholieren

Gepubliceerd op 9 maart 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.