Techniek in het onderwijs kan veel beter
Een paar weken geleden was ik namens Youtech aanwezig bij het Powering Progress Together Forum, waar gediscussieerd werd over techniek in het onderwijs. Ondanks dat de bedoeling was dat wij, van Youtech, hier ook in betrokken werden, werd er vooral over jongeren gepraat in plaats van met. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om ook onze mening te horen, vind ik.
Kort samengevat kwam het doel van het forum waar ik was op het volgende neer: aan de ene kant is de werkloosheid onder jongeren groot. Aan de andere kant is er een tekort aan technisch geschoold personeel. Volgens verschillende bronnen zijn beide problemen op te lossen door kinderen en jongeren enthousiast te maken voor techniek, zodat ze sneller een baan zullen kiezen in de technische sector. Maar bij wie ligt deze verantwoordelijkheid? Bij scholen? Bij ouders? Of zijn het toch bedrijven en de overheid die de handen uit de mouwen moeten gaan steken?
Verantwoordelijkheid
Ik denk dat het niet moeilijk is om jongeren enthousiast te maken voor techniek. Ook ben ik van mening dat alle bovengenoemde partijen een aandeel hebben in dit proces. Eerdere pogingen om jongeren enthousiast te krijgen voor techniek zijn niet gelukt door het gebrek aan samenwerking en door het niet-betrekken van jongeren in deze plannen. Want wie weten er nou het beste hoe je jongeren enthousiast kunt maken?
Daarom voor alle volwassen plannenmakers: ik denk dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de scholen ligt. Op mijn school is er bijvoorbeeld een project waarbij gemotiveerde leerlingen zelf onderzoeken kunnen opzetten in het lab op school. Ze kunnen elkaar ook lesgeven in bijvoorbeeld programmeren en mogen bezoeken brengen aan bedrijven. Dit project is bedacht door een leraar en het is een groot succes.
Plannen
Als bedrijven zich open zouden kunnen stellen voor dit soort projecten, kunnen leerlingen in de praktijk aanschouwen wat beschreven staat in de o-zo-geliefde schoolboeken. En ze kunnen ook meer vragen kunnen stellen aan mensen die veel weten van bepaalde onderwerpen. De overheid zou een steentje bij kunnen dragen door geld beschikbaar te stellen: voor materialen voor de onderzoeken van leerlingen en de toekenning van titels aan scholen met dit soort projecten. (Kan de rector daar meteen weer mee pronken op de jaarlijkse zieltjes-win-dag, beter bekend als de open dag.) Oh, en alle ouders zouden natuurlijk de catering kunnen verzorgen, want al die bedrijven bezoeken vreet natuurlijk energie!
Sanne
Sanne (15) zit in de vijfde klas van het gymnasium en woont in Bussum. Vorig jaar koos ze voor een bètaprofiel en blogt daarom voor YouTech vooral over wat ze allemaal meemaakt en over wetenschap. Daarnaast zal ze ook schrijven over musea en voorstellingen.
1 seconde geleden