Studies, selecteer niet nog meer

Studies, selecteer niet nog meer

Door Thijs

Er gebeurt veel in het hoger onderwijs en vooral veel waar toekomstige studenten, de scholieren van nu, mee te maken krijgen. Het regeerakkoord is van plan de stufi af te schaffen en in plaats van een ov-jaarkaart krijgen studenten waarschijnlijk straks een kortingskaart. Allemaal zaken waar de huidige scholieren 'n stukje armer van worden.

Thijs van Reekum is 25 en voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het ISO vertegenwoordigt meer dan 600.000 studenten. Thijs is student filosofie en politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Speciaal voor Scholieren.com schreef hij een betoog tegen selectie bij hogescholen en universiteiten.

En er speelt nog meer: steeds meer universiteiten willen gaan selecteren. Dit houdt in dat niet jij, maar een universiteit bepaalt of jij de studie van je keuze kan volgen. Selectie kan op allerlei manieren. De meest voorkomende is selectie op basis van cijfers. Cijfers hebben maar een voorspellende waarde van 30-40%. Met andere woorden: het is maar in 30-40% van de gevallen een succesvolle indicator of je een studie haalt of niet.

Verloren talent

Bij selectie zijn allerlei gevaren. Het is in niet duidelijk wat succes bepaalt bij selectie en dat maakt selectie twijfelachtig. Meisjes doen het vaak op jonge leeftijd beter.  Ze zijn consequenter en doen beter hun best voor goede cijfers, dus eigenlijk zou je moeten selecteren op meisjes. Het grote gevaar is dat laatbloeiers, wat vaak bij jongens het geval is (ook bij mijzelf!), niet het maximale uit hun studie dreigen te kunnen halen. Hiermee zou talent verloren kunnen gaan.

Daarom vindt het ISO matching 'n beter idee. Bij matching wordt er ook naar andere zaken gekeken als motivatie en persoonlijke kenmerken. Hogescholen en universiteiten geven op basis van het beeld dat zij van jou hebben een advies of je een studie wel of niet moet doen. Het voordeel is dat je dan nog altijd zelf kan beslissen om een studie wel of niet te volgen.

Wel of niet geschikt

Natuurlijk kun je denken dat je goed genoeg bent om een studie wel te halen. Maar dit geldt dus niet voor studenten die pas later hun echte kwaliteiten ontdekken. Het is ontzettend moeilijk om voorafgaand aan een studie al te bepalen of jij wel of niet geschikt zult zijn voor een studie. Zelfs bij geneeskunde, waar selectie al best wel lange tijd gebruikt wordt, haalt alsnog 3 op de 10 studenten de eindstreep niet.

Onderwijs is bedoeld om iedereen met de juiste intellectuele vaardigheden een gelijke kans te bieden in de maatschappij. Het onderwijs selecteert nu al op vroege leeftijd door middel van de CITO-toets. Laten we daarom niet nog meer selecteren bij universiteiten en vooral niet vergeten waar VWO voor staat: Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs.

Gepubliceerd op 28 februari 2013

REACTIES

A.

A.

Aardig stuk, maar ik heb nog wat vragen erbij.

Het ontbreekt jongens nogal eens aan de motivatie om hun best te doen voor goede cijfers, zoals ook genoemd wordt. Maar als selectie toegepast wordt is dit toch juist een bron van motivatie?

Matching, oké, maar niet zonder naar de cijfers te kijken, want hoe geweldig gemotiveerd je ook bent, je moet wel het niveau aankunnen. Het draait uiteindelijk om resultaten, en die zijn niet puur gebaseerd op motivatie óf cijfers. Er moet wel degelijk een grens getrokken worden bij toelating.

Er wordt verder gesproken over vroege selectie bij de CITO toets en dat deze vroege selectie genoeg moet zijn. Maar toch zijn er te veel studenten op de universiteit. Als vroege selectie die tot het vwo leidt genoeg zou moeten zijn, dan moet deze dus nog selectiever worden. Maar is dit dan wel een goede indicator voor later studiesucces?

11 jaar geleden

G.

G.

Thijs, de vertegenwoordiger van de zesjescultuur.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.