Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Studie kiezen: hoeveel rekening moet je houden met toekomst en baankansen?

Studie kiezen: hoeveel rekening moet je houden met toekomst en baankansen?

In opdracht van hogeschool Saxion

Je droom achterna jagen en de kans lopen zonder werk te komen zitten of toch de studie kiezen met meer baankansen? En hoe groot is de kans dat jouw droomberoep in de toekomst deels wordt uitgevoerd door een robot of Artificial Intelligence? Het zijn vragen waar veel studiekiezers tegenaan lopen. Ik vroeg twee studenten van hogeschool Saxion om advies.

Het studiekeuzeproces

Het aanbod van studies is enorm en kan best intimiderend zijn. Louise, vierdejaars student Human Resources Management, weet daar alles van: "Toen ik een opleiding moest kiezen, was ik aan het stressen en ik dacht: ik vind bakken leuk in mijn vrije tijd, dus dan ga ik de bakkersopleiding doen. In het tweede leerjaar wist ik al dat het niks voor mij was, maar ik had nu wel mijn mbo niveau 4 binnen, waardoor ik direct naar het hbo kon doorstromen." Tijdens een open avond van Saxion volgde Louise een voorlichting van HRM en viel alles op zijn plaats: "Ik werd helemaal enthousiast en wist meteen: dit is mijn opleiding."

Voor Sven, derdejaars student civiele techniek, was de keuze wat gemakkelijker: "Al van jongs af aan wist ik dat ik een technische studie wilde doen; dan kom je al snel uit bij maritieme techniek of civiele techniek. Maar na een jaar civiele techniek op de universiteit heb ik met mijn decaan overlegd en ervoor gekozen om door te gaan op hbo-niveau, omdat ik het jaar op één vak na niet had gehaald. Bij Saxion voelde ik me meteen beter op mijn plek."

Baankansen

Baankansen moeten niet het belangrijkste criterium zijn bij je studiekeuze, vinden Sven en Louise. Toch vertelt Louise dat het bij haar wel een rol heeft gespeeld: "Je kan wel een heel leuk, creatief beroep willen doen, maar je moet echt heel goed zijn om in die sector iets voor je prestatie terug te krijgen. Straks heb je vier jaar gestudeerd, heb je een studieschuld en kom je niet aan het werk."

Sven denkt er hetzelfde over: "Ik dacht: straks zit ik drie jaar bij mijn ouders thuis omdat ik geen baan heb. Daar had ik geen zin in. Bij civiele techniek is die kans gelukkig niet zo groot: volgens mij heeft 98 procent van de afgestudeerden binnen een jaar een baan."

Overbodig?

De arbeidsmarkt verandert snel. Robots worden steeds slimmer en Artificial Intelligence wordt steeds vaker ingezet. In hoeverre vormen nieuwe technologieën een bedreiging voor de baankansen? Louise maakt zich geen zorgen: "Saxion speelt goed in op alle technologische veranderingen die eraan komen. Ik ben niet zo bang dat mijn baan overgenomen gaat worden door een of andere chatbot. Er ontstaan juist nieuwe kansen. We hebben bijvoorbeeld leren werken met online tools, zoals online analyse programma's, en we kregen het vak e-coaching, waarbij we leerden mensen digitaal te begeleiden."

Hoewel er in Svens vakgebied meer mogelijkheden zijn voor het inzetten van slimme technologie, verwacht hij dat de komende tachtig jaar mensen zeker nog nodig zullen zijn: "We zijn bij de opleiding wel bezig met computerondersteund ontwerpen. Maar het grootste deel moet door mensen gedaan worden. Er komen zoveel factoren bij kijken die nog niet overgenomen kunnen worden door computers." En zelfs als dat wel gebeurt, is dat volgens Sven geen probleem: "Omdat mijn opleiding zo breed is, kan ik ook altijd in het management werken of in de marketing, want dat blijft mensenwerk."

Louise heeft nog een laatste tip: "Ga voor de studie die je leuk vindt. Je hebt maar één leven en nu is je kans. Als je ergens een passie voor hebt, komt het wel goed."

Twijfel jij nog tussen een aantal studies?

En wil je nét even wat meer te weten komen voordat je je echt gaat inschrijven? Schrijf je dan in voor een online proefstudeersessie van hogeschool Saxion. 

 

Gepubliceerd op 9 april 2021

REACTIES

E.

E.

opoje off

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.