Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Strengchristelijk = geen spijkerbroek?

Strengchristelijk = geen spijkerbroek?

Carolien (17) slaapt niet uit op zondagochtend, maar zit stipt om tien uur in de kerkbanken. Met een hoed op haar hoofd bladert ze door haar psalmboekje, om daarna ingewikkelde liederen te zingen. 

Carolien is reformatorisch en leidt een heel ander leven dan jij en ik. Dat betekent geen films, geen seks en geen spijkerbroeken toch? Carolien legt me de belangrijkste leefregels haarfijn uit.

Meisjes moeten een rok aan, altijd

Carolien: “Ja, ik draag eigenlijk altijd wel een rok, behalve in bed of met gym. Dat is nu eenmaal een traditie. Het is ook iets waarmee we ons onderscheiden. Zo kunnen mensen aan de buitenkant zien dat we niet met de rest van de  wereld meedoen, maar apart zijn. En ook in de Bijbel staat dat je je als vrouw niet als man moet kleden.” Ik pak een bijbel en lees: "De Heer verafschuwt ieder die zulke dingen doet."

Dus ze heeft echt nog never nooit een spijkerbroek gedragen? Carolien antwoord: “Nee, echt nog nooit. Zit het lekker?”

Elke zondag moet je, net als Kortjakje, naar de kerk

“Voor mij is dat geen móeten. Ik wil graag omdat ik veel van God houd en het fijn vind om naar de kerk te gaan. Daarom doe ik ook veel dingen níet, uit liefde voor God. Ik wil samen met God mijn leven doorwandelen en alles heel bewust doen. Niet zomaar, maar goed nadenken waarom ik dingen doe."

"Een leven zonder kerk kan ik me ook niet voorstellen. Ik ben ermee opgegroeid, maar dat betekent niet dat ik alles klakkeloos accepteer hoor. Ik heb wel echt zelf gekozen.”

Vrouwen mogen geen carrière maken

“Bij ons is het wel normaler dat de man werkt en de vrouw thuis is om voor de kinderen te zorgen. We hebben al van jongs af aan geleerd dat de familie en het gezin belangrijker is dan geld verdienen en een goede carrière maken. Als een moeder haar kind naar de peuterspeelzaal brengt, wordt er wel over gepraat ja."

Carolien praat verder, ook over school. "Ik denk bijvoorbeeld dat jij veel beter bent in Engels dan ik, want ik kijk nooit films. Dat vind ik tijdverspilling. Maar wat we af en toe 'missen' omdat we het in het dagelijks leven niet hebben, compenseren we wel weer op school hoor.”

Geen seks, drugs en rock & roll

“Eh, nee, niet echt, haha. De muziek die ik luister? Meestal klassiek. Vaak zitten er duivelse teksten achter popmuziek. Bijvoorbeeld Lady Gaga; zij zingt dat mensen die het niet eens zijn met homorelaties, weg moeten van deze aarde. Nou, dat is duidelijk tegen ons als christenen gericht! Sommige jongeren van de kerk gaan wel samen drinken. Dan moeten ze op zaterdag om middernacht thuiszijn en om 5 voor 12 scheuren ze dan met een noodgang door het dorp, belachelijk!"

Ook wordt er in popmuziek altijd een hoop over scharrels en one-night-stands gezongen. Ook niet echt iets van de gereformeerden. "In de Bijbel staat namelijk dat seks tussen echtgenoot en echtgenote (let op -te!) de enige vorm van een seksuale relatie is die God goedvindt." Niet op je zestiende met je eerste vriendje het bed induiken dus.

De mens van nature slecht

“Wij zijn geboren met onze rug naar God toe. Daardoor gedraag ik me niet zo goed: ik roddel, ben soms haatdragend en heb boze gedachtes. Daar voel ik me best wel schuldig over naar God toe. Hij is zo goed voor ons, als je dat eenmaal begint te beseffen zie je je eigen tekortkomingen.”

Betekent dit dat je een negatief zelfbeeld hebt? “Ja”, zegt Carolien. “Ik kan soms zo egoïstisch zijn en daar voel ik me erg slecht over. Gelukkig wil God onze zonden vergeven, want Jezus is daarvoor gestorven." 

Dagje zonder: stappen en zoenen

Maar stel je eens voor, Carolien, dat je niet zou geloven en alles kon doen wat je maar wilde… Hoe zou je leven er dan uitzien?

“Ik zou echt leven alsof ik zelf God was denk ik! Nou ja, in elk geval eens flink gaan stappen, zoenen met Jan en alleman en me niet meer schuldig voelen.” Dus niet naar de Levi's-winkel rennen om een broek te kopen? “Pffft nee, volgens mij heb ik echt een heel dikke kont in een spijkerbroek.”

 Als je haar nog dingen wilt vragen waarom ze op deze manier leeft kun je haar mailen via ons.

Gepubliceerd op 29 mei 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Z.

Z.

Ik geloof niet echt dat zij er iets van begrepen heeft hoor... Lady Gaga zingt echt niet dat alle homohaters weg moeten van de aarde. Dat heet gewoon slecht ge?nformeerd.
Er zijn ook gewoon Christenen die wel van homo's houden hoor, het zijn ook gewoon mensen. God maakte de mens zoals hij wilde dat ze eruit zagen, blank of zwart, homo of hetero. God maakte dus ook vrouwen die graag in broekjes rond willen lopen. Dan moet je niet meteen gaan zeggen dat dat slecht is, doe gewoon wat beter je research.

12 jaar geleden

D.

D.

Ik heb het idee dat ze het type christen is die denkt dat atheisten geen moralen hebben. Misschien zit ik fout, maar dat idee krijg ik gewoon. En om alleen maar naar klassieke muziek te luisteren omdat in pop-muziek wordt gezongen over 'slechte dingen', dan moet je eens naar wat meer luisteren. Andere pop-muziek, of 'golden oldies'.
En de wereld is gewoon mooier als alle mensen met 'God hates fags' bordjes van de aardbodem verdwijnen. Sorry to say, but it's the truth.

12 jaar geleden

S.

S.

helemaal mee eens. Een spijkerbroek dragen is ineens erger dan homohater zijn?? Homoseksuelen zijn ook mensen!

Ik heb niks tegen christelijke mensen, maar wel als ze homo's gaan zitten haten of mij ermee lastigvallen. Gaan ze andere mensen een les even over 'een goed mens zijn' en gaan ze zelf homo's haten. Dat is pas een double standard

10 jaar geleden

D.

D.

Ben je het type christen die denkt dat atheisten geen moralen hebben?
Maar over muziek, je luistert alleen maar klassieke muziek omdat in ALLE popmuiek het over seks, homosexualiteit, drugs en andere duivelse dingen gaat? Luister naar meer, en niet alleen naar Lady Gaga. Luister naar muziek uit de 60s en 70s, of luister uberhaupt naar meer pop, maar niet het soort pop van die rapper-achtige mannetjes met al hun 'bitches', maar de muziek van normale mensen.
En de wereld is simpelweg mooier als alle mensen met 'God hates fags' bordjes van de aardbodem verdwijnen. Ik weet niet of Gaga zelf christen is, maar ik weet dat niet alle christen anti-gay zijn en het als een zonde zien.
Nog een fijne dag.

12 jaar geleden

D.

D.

Waarom kan ik niet reageren?

12 jaar geleden

D.

D.

Nevermind. :D

12 jaar geleden

D.

D.

Maar even over die popmuziek à la Lady Gaga en rappers met een knap aantal naakte meiden en hun clips. Die zingen inderdaad over allemaal 'duivels praktijken', maar niet allemaal. Als ik jou was zou ik wat meer naar pop luisteren, uit verschillende decennia, want geloof me, niet alle muziek behalve klassieke muziek gaat over 'slechte dingen'. Luister wat meer naar de 60s en 70s, of ook de 80s. Je zult wel wat horen over drugs, maar ook niet alle oude popnummers gaan daar over.
Nog een fijne dag.

12 jaar geleden

D.

D.

En de wereld is simpelweg wat mooier als alle mensen met 'God hates fags' bordjes van de wereld zijn gegooid.
Sorry to say, but it's the truth.

12 jaar geleden

D.

D.

En de wereld is simpelweg wat mooier als alle homo-haters van de wereld zijn gegooid.
Sorry to say, but it's the truth. Staat er nergens in de Bijbel dat je elkaar als gelijken moet behandelen?

12 jaar geleden

D.

D.

En ik heb niks met Lady Gaga, maar waar zij dus over zingt ben ik wel eens. En ze bedoelt niet alle christen, denk ik.

12 jaar geleden

D.

D.

"Bijvoorbeeld Lady Gaga; zij zingt dat mensen die het niet eens zijn met homorelaties, weg moeten van deze aarde. Nou, dat is duidelijk tegen ons als christenen gericht!" Jij denkt dus dat alle christenen tegen zulke relaties zijn?

12 jaar geleden

S.

S.

Ik ben heel benieuwd wat ze van de evolutietheorie en andere natuurwetenschappelijke onderzoeken en theorieën vindt. Waar of niet waar?

12 jaar geleden

M.

M.

het lijk me echt verschrikkelijk zo'n leven te lijden. geen broeken, geen films, alleen maar klassieke muziek. verschrikkelijk !!!
en ik zou het ook niet uithouden om altijd maar alles slecht te vinden.
wat gelooft je nou eerder: een boek (dat net zo goed door een random persoon geschreven kan zijn) of vele theorieën door verschillende wetenschappers die ook nog eens bewezen kunnen worden

"Faith is the denial of observation so that belief can be preserved"
-Tim Minchin

12 jaar geleden

K.

K.

Evolutietheorie is never bewezen hoor! Daar klampen mensen zich aan vast omdat ze niets anders om zich heen hebben en toch 'ergens' in willen geloven.

12 jaar geleden

N.

N.

Ik ben zelf ook christelijk, en ik heb nog wel een opmerking over die tekst over broeken/rokken. In de tijd voor die tekst was het zo dat er hele orgies gehouden werden in de tempel. Vrouwen mochten daar niet naar binnen en dus gingen ze mannenkleding dragen om niet herkent te kunnen worden. God vond dat verschrikkelijk en daarom werd het dragen van mannenkleding verboden. Ik denk dat deze tekst dus niet echt meer van toepassing is in deze tijd :) Maar ieder zijn eigen ding natuurlijk!

12 jaar geleden

T.

T.

Verschrikkelijk vind ik dit, sorry.

12 jaar geleden

E.

E.

zij is verpest voor de rest van haar leven,
ze zal nooit lol maken
arm kind

12 jaar geleden

K.

K.

Definieer jij lol is? Wat lol voor jou is, hoeft niet voor iedereen lol te zijn.

12 jaar geleden

H.

H.

Wow heftig. Maar tja, we zien ook haar duivelse kant wanneer ze niet gelovig zou zijn: dan zou ze de slet uithangen. Ach, ieder zijn ding. Ik leef mijn leven met de dag, doen wat ik niet laten kan want voor je het weet ben je er niet meer.

12 jaar geleden

I.

I.

Ik zou eens willen weten hoe zij over homo's/lesbiennes denkt. Sluit zij net als die anderen haar ogen ook voor een normale zaak? Doen alsof het een 'zonde' is? Terwijl God de mens heeft geschapen (dus ook de homo's en de lesbiennes). Ik vind haar levensstijl maar sneu en deprimerend. Sorry, volgens mij is dit niet het leven wat jij wil.

12 jaar geleden

T.

T.

Wat religie toch veel kapot kan maken, religie is de bron van veel van 't kwaad op de wereld. Slechte zaak.

12 jaar geleden

K.

K.

Oh, want als er geen religie was dan was het (bijna) overal vrede zeker?

12 jaar geleden

E.

E.

Ik ben ook christelijk, maar ben het echt niet met al die dingen eens; ik draag altijd een spijkerbroek, luister verschillende soorten muziek, maar ik denk echt niet dat dat uit maakt voor God. God oordeelt niet op uiterlijk, dus ook niet op kleding.
En natuurlijk ben ik in sommige dingen wel anders dan niet-christenen, (evolutie-theorie) maar ik krijg echt genoeg de kans om te genieten van m'n leven. Heb er echt geen probleem mee. :)

12 jaar geleden

L.

L.

"Niet op je zestiende met je eerste vriendje het bed induiken dus." - hahahahaha, faal

het hele intervieuw faalt trouwes echt hard. voor zoiets kies je toch niet vrijwillig?! wat er dan allemaal los zit in je hoofd....

12 jaar geleden

J.

J.



Daar kiest ze ook niet zelf voor, ook al denkt ze van wel. Ze is door haar ouders en door de religieus leider bang gemaakt en gehersenspoelt, hierdoor heeft ze 'bewust' gekozen om God te vrezen.

Ze zegt dat ze van God houdt en daarom van alles niet doet, maar volgens mij moet liefde van 2 kanten komen, en dus ook de concessies die je doet, en dat zie ik in het geloof niet terug.

"Imagine there's no heaven,
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
living for today"

12 jaar geleden

T.

T.

@Klaas
Ja, er is al eeuwen ruzie tussen Christenen en de Islam. Ik geef ff geen van beiden partijen de schuld daarvan maar het draait wél om godsdienst. Bovendien, dit meisje is gehersenspoeld door de gekke gelovigen doe kinderen vanaf de geboorte volproppen met religieuze teksten en gewoontes. Het is niet eerlijk, deze kinderen hebben geen kans. Ze zegt wel dat ze er zelf voor gekozen heeft, maar ze is haar hele leren beïnvloed door mensen van buitenaf die haar hebben gemaakt tot wat ze nu is.

Zelfs zo erg dat ze gelooft dat ze er zelf voor heeft gekozen, maar dat heeft ze niet. Die keuze is voor haar gemaakt, en anderen hebben ervoor gezorgd dat ze ook nog eens denkt dat zij er wel zelf voor heeft gekozen.

Ik vind het echt diep triest, afschaffen die ''geloofs scholen'' en laat kinderen pas vanaf hun 16e in aanraking komen met geloof zodat ze zelf kunnen beslissen.

Laat die keuze bij 't kind zelf, en niet bij de ouders.

12 jaar geleden

K.

K.


Dat ben jij ook. Jij gelooft (neem ik aan) in de evolutie. Daar ben je ook mee grootgebracht en dat hebben je ouders je ook verteld toen je vroeg waar alles vandaan komt. Ook heb je dit geleerd op school.

En stel het was haar eigen keuze niet, dan kon ze toch overal tegen aan gaan schoppen en rebels zijn?

12 jaar geleden

C.

C.

"Hier heb ik echt voor gekozen." M'n aars. Opvoeding bepaalt heel erg je denkwijze, en omdat ze niet beter weet, heeft ze hiervoor 'gekozen.' En als ze niet naar films kijkt etc. hoe komt ze dan in hemelsnaam de dag door?

12 jaar geleden

D.

D.

Nou ja ik kijk ook bijna nooit films en mijn leven is aardig normaal dus dat kan wel hoor! ;)



Maar n.a.v. het interview: Niets, maar dan ook niets voor mij. Hoe kun je op die manier prettig leven in de maatschappij, geen carrière willen maken, bij alles wat je doet je afvragen of het wel mag volgens de Bijbel, je hele leven in het teken zetten van iets/iemand waarvan je niet eens zeker weet of het er wel is? Ik begrijp er zo veel niet aan. Maar als het haar plezier doet, prima, maar toch vind ik het ongelofelijk. Ik kan me niet voorstellen dat ik met haar van leven zou wisselen (maar zij waarschijnlijk ook niet).

12 jaar geleden

H.

H.

Oh, dat kan best. Bijbellezen bijvoorbeeld of het geloof overdenken en naar Groot Nieuws Radio luisteren. Maar er zijn ook nog genoeg andere "wereldse" dingen om je mee bezig te houden dan films, bijvoorbeeld naar reguliere muziek luisteren zonder "duivelse" boodschappen of gewoon een leuk boek lezen. Lijkt me geen probleem. Het leven bestaat niet alleen uit films kijken, ook je vrije tijd niet.

5 jaar geleden

W.

W.

Ik ben zelf Katholiek en gelukkig maak ik al deze poes-pas niet mee. Ik geloof, en ja, daar heb ik zelf voor gekozen. Maar om nu daarvoor m'n leven te bepalen ...

12 jaar geleden

V.

V.

''Bijvoorbeeld Lady Gaga; zij zingt dat mensen die het niet eens zijn met homorelaties, weg moeten van deze aarde. Nou, dat is duidelijk tegen ons als christenen gericht!''
Ach meisje toch, ben je nu beledigd? Jullie zeggen toch ook dat homo's van deze aarde af moeten? Toevallig luister ik nu naar Lady Gaga en het bevalt me prima.

12 jaar geleden

T.

T.

To be honest; ik walg ervan.

12 jaar geleden

M.

M.

Tuurlijk: die vrijwilligheid is vooral door haar ouders ingegeven. Maar zal zij er last van hebben? Ze komt niet ongelukkig op me over, of ontevreden omdat ze iets mist. Wie zijn wij dan om die leefwijze te veroordelen?

12 jaar geleden

W.

W.

Wat is dit een stereotiep interview zeg. Zelfs een 'reformatorisch' iemand word hier wel heel zwaar gegeneraliseerd.
Ik ken 'reformatorische' christenen die wel verschillende soorten muziek luisteren, vrouwen die wel een eigen baan hebben, die wel films kijken (selecte keuze, dat wel).

Over muziek: Lady Gaga, ik zou het niet weten, maar er zijn nogal veel klassieke componisten die echt geen hemelse bedoelingen hebben/hadden met hun muziek (List/Wagner/Stravinsky etc.)

Alsjeblieft, er zijn christenen en christenen. Vaak zijn het heel normale mensen, en niet zoals er hier beschreven word (refo of niet, het gaat erom of je weet dat Jezus voor jou gestorven is en niet of je een rok draagt, wat voor muziek je luistert etc.)
Voor de rest moet je zeker zelf een grens kunnen trekken.

Wiki

12 jaar geleden

V.

V.

"Als een moeder haar kind naar de peuterspeelzaal brengt, wordt er wel over gepraat ja."

Wordt daar niet crèche bedoeld? Omdat de peuterspeelzaal nu juist is voor kinderen die niet naar de crèche gaan (die dus veelal geen werkende moeder hebben), twee ochtenden in de week, zodat ze voordat ze naar de basisschool gaan al een beetje hebben leren spelen met andere kinderen en een beetje weten hoe het gaat op school.

12 jaar geleden

L.

L.

waarom zou zij zielig zijn?!?

dat hoeft helemaal niet zo te zijn

zij hebben lol op een andere manier

12 jaar geleden

G.

G.

@ Tazer,
Couldn't agree more! Religie is de reden dat er zoveel geweld en zoveel oorlogen zijn. Maar gelukkig mag geweld dan wel, want dat is voor God.

And besides, ik dacht dat mannen vroeger ook rok-achtige klederen droegen? Dat zou betekenen dat vrouwen geen rokken mogen dragen :)

12 jaar geleden

R.

R.

hallo,
ik ben zelf ook christen, maar dan niet gereformeerd maar evangelisch... Dat is een stuk minder streng dan dit... (is niet als belediging bedoelt....). Bij ons hebben vrouwen wel gewoon een broek aan als ze dat willen. Jezus zelf liep ook in een lang gewaad over straat: een soort rok eigenlijk! Ik ben het idd ook deels met DAH eens: niet alle muziek die niet klassiek is is slecht! Je kan er soms heel veel van leren! Alleen als er dingen in voorkomen die tegen de bijbel ingaan zal ik niet aandoen.... maarja ik mis ook niet egt iets ofsoxd... Kvind het altijd superleuk om naar de kerk te gaan! Als ik jullie was zou ik het echt een keer proberen!!! Als je een evangelische gemeente saai vind.... dan weet ik het niet meer!! De meeste denken dat in de kerk zitten altijd maar stil zitten en luisteren, maar dat is ECHT NIET zo!!! er komt veel meer bij! PROBEREN!!!!! dat is alles wat ik van je vraag! HET IS ECHT COOL :P
grt Robert
PS mail me als je vragen hebt!

12 jaar geleden

C.

C.

Hier even een reactie van mij:
1. Ik ben echt, echt niet gehersenspoeld. Geloof is een persoonlijke keuze en krijg je niet ingeprent van je ouders. En natuurlijk wordt je beïnvloed door je opvoeding enzo, maar dat is bij iedereen toch zo? Waarom bij mij opeens veel meer? Ik heb alle vrijheid om te kiezen...
2. Mijn leven is echt niet saai. Ik heb genoeg dingen om te doen. En misschien heel andere dingen dan andere mensen doen, maar dat maakt mijn leven niet minder. Je bent juist gelukkiger met God.
3. Misschien even een extra toevoeging bij het artikel en dan over dat stukje van negatief zelfbeeld. God gebiedt ook dat je van jezelf houdt, dat je met blijdschap je werk doet, enz. Maar daar tegenover blijft wel staan dat je verkeerde dingen bij jezelf moet afleren.
4. Dit artikel gaat over allemaal uiterlijke dingen die bij mijn geloof horen. Laat je niet afstoten alsof het allemaal regeltjes zijn. De kern van mijn geloof zijn niet deze uiterlijke dingen.
5. Als je écht vragen hebt, kun je altijd mailen via scholieren.com! Ik hoor het graag!

12 jaar geleden

I.

I.

Nou...

Mag ik jullie geruststellen: dit is niet het stereotype christen!!!
Moeders die niet werken, alleen maar een rok aan, enz. enz... Dat is bij christenen en volgens mij bij refo's ook uit de tijd...

Veel plezier Carolien! ;-)

Ik draag wel een broek en ik ga later ook zeker niet als een of andere zombie op de bank zitten en op de kinderen passen ofzo...

12 jaar geleden

I.

I.



jij denkt zo zei denkt zo, ga dan geen ruzie zoeken en accepteer zoals iedereen bent. moeilijk wijf,

9 jaar geleden

P.

P.

Toch bijzonder dat ze zo tevreden lijkt! Misschien is haar manier van leven dan niet eens zo gek. Maar wat nu een echte meerwaarde is?/??? Dit interview is wel erg gericht op alle regels en dingen die ze niet doet in plaats van wel.. Zo lijkt het me niet echt leuk als je niks mag

12 jaar geleden

D.

D.

oh, ik herken mezelf aardig in je verhaal... en heel eerlijk ben ik erg tevreden met mijn leven als christen. nee, ik mis geen films, geen seks etc. ik luister trouwens wel iets meer dan klassieke muziek maar overwegend geen pop, vaker gospel. en in een broek lopen? ik doe het alleen als ik werk, maar ik vind rokjes veel lekkerder zitten!! ik zou niet eens weten wanneer ik films moest kijken... ik heb het druk genoeg ;)
oh ja, en voor je denkt dat wij als refo's niet gelukkig zijn en geen lol hebben... dan heb je het heel erg verschrikkelijk mis!!

ik wil trouwens wel werken, ook als ik een gezin heb ;)

@carolien ik heb er echt respect voor dat je dat hier vertelt, maar ik vind het heel jammer dat het een beetje in het uiterlijke blijft hangen!

12 jaar geleden

K.

K.

jullie zijn allemaal kanka jostis vooral die klaas die dit lekker zit te verdedigen, zoek een leven man, je bent hier niet voor niets. Lekker een beetje geloven dat één of andere tarzan in 3 dagen de wereld heeft geschapen terwijl er elke 3 seconde iemand dood gaat op de wereld, ga dooooooooorrrrrrrr, balharen.

12 jaar geleden

H.

H.

Natuurlijk blijft zo'n intervieuw in het uiterlijk hangen. Als mensen christenen vragen naar hun levenstijl gaat het altijd over rokjes, stappen, seks enzovoorts. Als christenen gaan praten over de werkelijke kern van het geloof, dan is het al niet interresant meer voor de gemiddelde Nederlander. Als christenen moet je eigenlijk juist over de kern praten, maar voor 'buitenstaanders' is vragen sneller naar uiterlijke dingen.
en ten tweede, hoe kun je zeggen dat een christen gehersenspoelt is. is dat niet zeggen wat je graag wilt horen? stel dat ze nou gezegd had: 'ik kies er niet voor, ik schop overal tegen aan,' dan zou er gezegd zijn dat het zo goed is dat ze zelf keuzes maakt. maar nu zegt ze: 'ik heb er echt zelf voor gekozen' en dan krijg je de reactie: whaa, gehersenspoeld!'
klopt niet toch?

12 jaar geleden

K.

K.

het heet niet voor niets het christenDOM.

12 jaar geleden

H.

H.

Oke, dat je christenen niet respecteert, dat is je eigen keuze. Maar acceptatie is toch niet teveel gevraagd?
Ik ben zelf trouwens ook een 'refo', dus ik voel me aangesproken als je er zo over praat

12 jaar geleden

K.

K.

Triest dat mensen zichzelf kennelijk zo goed vinden en niet eens respect kunnen opbrengen voor Carolien. Als je zelf vrijheid zo belangrijk vind, dan moet je ook niet je eigen ideeen zitten opdringen. Je bent niet per se beter of minder dan Carolien dus geef tenminste een argument waarom je dingen als kktriest zegt of God met Tarzan vergelijkt.

12 jaar geleden

C.

C.

juist net alsof in elk popnummer duivelse teksten zitten...
en vroegen droegen mannen ook jurken dus tja
er staat ook nergens in de bijbel dat god tegen seks voor het huwelijk is, het huwelijk is iets menselijks dus dat moet je zelf maar bepalen
en ook niet alle christenen haten homo's
het grootste deel waarschijnlijk niet

12 jaar geleden

T.

T.

denkt ze dan echt dat klassieke muziek zoveel minder ''duivels'' is.
Mozart was een vrouwenloper, een hele hoop componisten waren athe?st om nog maar niet te zwijgen van diegene die er een homoseksuele relatie op na hielden.
Of dacht je nu echt dat dit alleen in de pop-muziek voorkomt?
Mischien moet je je mening dan toch maar eens herzien.

12 jaar geleden

G.

G.

De keuze voor God maak je inderdaad niet zelf. Ook je ouders doen dat niet voor je, maar God zelf werkt die keuze in je. We willen allemaal eigenlijk wel verkeerde dingen doen (dingen die God verboden heeft) en veel mensen doen dat ook. Alleen God kan je helpen om die dingen niet te doen. Natuurlijk geloven wij (ik) niet in de evolutietheorie. Wij geloven dat God de hemel en de aarde heeft geschapen en dus niet dat het uit een oerknal langzaamaan is gaan ontstaan. Als vrouw mag je wel werken, er staat nergens in de Bijbel dat dat verboden is maar er staat wel dat het de taak van de vrouw is om goed voor het gezin te zorgen. De meeste vrouwen hebben daar wel een dagtaak aan dus is er niet zoveel tijd meer om te werken maar dat kan natuurlijk wel. Ik draag ook altijd rokken maar als ik op het land ga werken is een rok een beetje onhandig en niet zo netjes en dan draag ik ook gewoon een broek. Ongeveer 25 jaar geleden had ook nog lang niet iedereen een computer of tv dus toen konden de mensen ook geen films kijken en zij verveelden zich toch ook niet allemaal, waaorm zouden wij ons dan wel vervelen? Er zijn dingen genoeg te doen naast films kijken. Daarnaast mogen we wel films kijken. De meeste christenen die tegen films zijn, zijn dat omdat de zonde daarin nagespeeld wordt en God heeft de zonde verboden (logisch).

12 jaar geleden

Y.

Y.

Met het concept religie is niks mis, alleen maken sommige mensen er echt een bende van.

12 jaar geleden

Y.

Y.

Met het concept religie is er niks mis, alleen maken sommige mensen er echt een bende van.

12 jaar geleden

J.

J.

Kruip maar weer terug onder je ei

12 jaar geleden

N.

N.

Wat zeuren jullie allemaal? Die refo's zeuren toch ook niet over onze levensstijl? Waarom moet er altijd op die mensen gezeurd worden? Als zij dat willen, laat ze het dan doen! Ik hb er respect voor!

12 jaar geleden

A.

A.

mooi antwoord!

9 jaar geleden

B.

B.

respect :D

12 jaar geleden

J.

J.

zij is echt PRECIES het tegenovergestelde van wat ik ben!
en zowiezo, in de bijbel staat dus dat god goed is enzo blablablaaa maar hij accepteert geen mensen die een relatie hebben met het zelfde geslacht.
bullshit zeg

12 jaar geleden

H.

H.



@J: God accepteert de mensen w?l die een homoseksuele relatie hebben, Hij is het alleen niet eens met de keuze die ze daarin hebben gemaakt. Hij geeft ons de vrije wil om te kiezen tussen goed en kwaad (anders zouden we robots/marionetten zijn) en als iemand ervoor kiest om een zondige homoseksuele relatie met iemand te hebben is dat zijn/haar keuze, maar dat maakt het geen goede keuze. Elk mens is een zondaar, en God accepteert ons allemaal. Het is juist andersom: wij mensen accepteren God vaak niet!

12 jaar geleden

R.

R.

ik snap niet dat mensen zo kunnen reageren, wie noemt zichzelf nou ruben?

12 jaar geleden

H.

H.

@ kktriest:
Je zegt: 'je gelooft in god maar kan geen bewijs geven, beetje ongeloofwaardig dan, niet?'
Het is toch niet voor niks een geloof? God heeft ons geen sluitend bewijs voor zijn bestaan gegeven.(Alhoewel je eigenlijk niet anders kunt concluderen als je naar de natuur om je heen kijkt, maar dat is een andere discussie). Waarom heeft Hij dat niet gedaan? Ik denk omdat God niet wil dat mensen Hem slaafs gaan dienen. God wil 'uit vrije wil' gedient worden, uit liefde.
En ik ben het helemaal eens met geknetje; die keuze maak je niet zelf, maar die keuze werkt God in je. Zo kun je geloven dat Hij er is en dat Hij je zal helpen als je daarom vraagt.
Het Christendom is eigenlijk een hele bijzonder godsdienst. Het is de enige godsdienst die draait om liefde. Is er een andere godsdienst op de wereld waarbij God Zijn eigen, enige Zoon stuurde om voor onze zonden te betalen? Is er een andere godsdienst waarbij een mens geen goede dingen hoeft te doen om in de hemel te komen? God vraag alleen van je dat je in Zijn Zoon gelooft, meer niet....
En al die uiterlijke dingen doe je uit liefde voor je naaste en liefde tot God.

12 jaar geleden

D.

D.

Ik ben zelf ook christen (en ja, ook ik heb hier voor gekozen - er is me vaak genoeg verteld dat het 'niet hoeft' als ik het niet écht zelf wil waardoor ik daar over na ben gaan denken & voor mezelf heb besloten dat ik dit wél wil) maar ik kijk wel films en luister wel popmuziek. Ik maak daar alleen een selectie in. De trailers zeggen vaak al genoeg over de film, dus dat kan makkelijk. En ik draag ook gewoon spijkerbroeken, ik heb nog nooit in de Bijbel gelezen dat dat niet mag.

En @jay, jij zegt 'in de bijbel staat dus dat god goed is enzo blablablaaa maar hij accepteert geen mensen die een relatie hebben met het zelfde geslacht. bullshit zeg' maar God heeft de man en vrouw gemaakt om met elkaar te trouwen etc. Als hij had gewild dat vrouwen met vrouwen gingen & mannen met mannen dan had hij wel alleen vrouwen gemaakt of alleen mannen. Think about that.
Maar goed,

12 jaar geleden

D.

D.

@D, dus jij denkt dat homoseksualiteit een keuze is, en niet aangeboren?

12 jaar geleden

N.

N.

Respect, Carolien! Goed van je!

Ze komt niet echt ontevreden over, is niet haatdragend naar de buitenwereld toe. En ze is echt standvastig, wat ze wil, doet ze ook! Ik heb respect voor haar.
Ik heb niet echt het idee dat ze wat mist in haar leven, dus whatever??!

12 jaar geleden

K.

K.

Lieve Hannah, ik vind het een beetje er op neer komen dat je in god gelooft omdat je bang bent voor het verloren gaan van je "ziel" je bent dus christen omdat je in het paradijs wilt komen? Wat een grap, het lijkt wel of god 24/7 Moordenaartje speelt zoals jij het uitlegt, hij wilt niet door iedereen geïndentificeerd worden ofzo dus maakt hij de evolutietheorie waterdicht en geeft hij tussendoor miljoenen mensen kanker aids cholera chlamidia? Wat een grap, toch maar ff beter over nadenkden, het grappige is ook, dat naarmate je een hoger niveau onderwijs tegermoed treed, je ook steeds meer "gelovige" mensen de evolutietheorie toch ziet toegeven en god verdringen, is enkele iets dat me opviel, weldenkendheid misschien?

12 jaar geleden

..

..

Owja, en dan nog iets hannahtje, je zegt een liefdevol geloof? Geef mij eens even jullie algemene mening over homos? Wat een grap zeg dit geloof, hoe meer je zegt hoe meer je mij laat lachen, go on.

12 jaar geleden

K.

K.

Alweer, meer research doen naar het onstaan van geloven, geloven zijn heel lang geleden bedacht door de rijkste mensen op aarde "de elite" deze zijn doorgevoerd om de mens in toom te houden, mensen niet te laten zondigen omdat zij dan minder last van ze hebben, klink wel logisch hè?

12 jaar geleden

L.

L.

leuk he afgeven op christenen ga werken als je nix beters te doen heb ik heb respect voor ze

12 jaar geleden

H.

H.

@kktriest:
Waarom houd je van je moeder? (als je die nog hebt)
Waarom doe je de vaat voor haar als ze dat aan je vraagt?
Doe je dat omdat je anders bang bent geen erfenis te krijgen?!
Gewoonlijk doet je zulke dingen uit liefde. Zo is het ook bij het liefhebben van Jezus. Christenen volgen hem niet omdat ze hem zien als een boeman, maar omdat Hij alles voor hen overhad, omdat God hen liefhad.
Geloven en bang zijn zijn twee tegengestelden. Geloven is gelijk aan vertrouwen. Je gelooft niet in God omdat Hij je rechtvaardig zou moeten verdoemen. Je gelooft in God omdat Hij, en alleen Hij, jou zonden gratis vergeeft, en dat is onbegrijpelijk als je bedenkt dat Hij het recht had om je voor eeuwig in de hel te storten. Het gevolg van de genade die God je verleent is dat je tot zijn eer wil leven.
En God wil juist wel door iedereen geidentificeerd worden. Daarom is Hij ook zo duidelijk te zien in zijn Schepping! Als je de Bijbel niet gelooft, kijk dan naar Zijn Schepping! Ga tot op moleculair niveau de structuur van het DNA na, kijk naar de samenwerking tussen een celletje in je grote teen en in je hersens, Kijk allleen al naar het orgaantje 'oog.' Achter de hele biologie MOET een Ontwerper hebben gezeten.
Je zegt dat de evolutietheorie waterdicht is, maar heb je je echt in de tegenargumenten verdiept? Ik kan echt genoeg feiten aandragen die vanuit de evolutietheorie niet te verklaren zijn.
Het is best als je daar een discussie over wil voeren, maar dat wordt dan wel een uitgebreide.
Maar daarom is het een beetje een dooddoener als je zegt: de evolutietheorie is waterdicht, en daarom ben je stom als je in de schepping gelooft.
Weetje waarom zoveel hogeropgeleide mensen het christendom vaarwel zeggen? In de meeste gevallen kunnen ze het geloof niet klein krijgen met hun verstand. Hoe kun je nou vertrouwen op iets wat je niet ziet?
Een tweede oorzaak waarom mensen niet willen geloven, is omdat geloven iets is dat tegen je 'natuur' in gaat. Als mens wil je toch niet dat iemand anders zomaar je schuld afbetaalt? Er moet op zijn minst toch nog wel iets van jou bij. En dat wil God nou juist niet. Hij wil je helemaal alleen je zonden vergeven. En dat doet hij op het moment dat jij op Hem vertrouwt(=gelooft) dát hij het werkelijk doet. (Daaraan kun je ook zien dat het eigenlijk niet kan dat een mens deze godsdienst verzonnen heeft. Het gaat zó tegen je natuur in!)

12 jaar geleden

E.

E.

Serieus, ik walg van al die negatieve reacties op dit intervieuw! We leven hier toch in een vrij land waar iedereen mag doen en laten wat hij/zij zelf wil?! Wat voor de ??n lol is, is voor de ander het overtreden van Gods regels. Dit intervieuw faalt echt heel hard: christenen worden hierin supernegatief afgebeeld, terwijl echt niet elke christen zo leeft.
Iedereen heeft toch een eigen mening over dingen?! Waarom worden jullie dan boos als Carolien tegen homo's is? Wie is hier dan op z'n teentjes getrapt?!

12 jaar geleden

I.

I.

Kill it, kill it with fire!

12 jaar geleden

N.

N.

Ik zelf ben ook christen (protestants) en ik heb een vraag, wat denken jullie. Als je christen bent geloof je dat God de wereld heeft gemaakt, maar waar komt God dan vandaan??? En voor de evololutie theorie mensen waar komt de big-bang vandaan??? Denken jullie dat iets uit niets moet ontstaan of dat alles een cirkel is of iets heel anders.
Ik peins al een tijdje over deze vraag en ben erg bezig met filosofie.

12 jaar geleden

F.

F.

Ik ben zelf atheïst en ik heb erg weinig met religie.
Wat mij opvalt bij Carolien en andere gelovigen, is dat ze eigenlijk best wel arrogant is. Zij denkt dat het god uitmaakt of ze een spijkerbroek uitmaakt. Zij denkt dat het god uitmaakt wat ze allemaal doet. Zelfs als er een god zou zijn, zou hij het zo wel heel druk hebben.
PS: wat bedoelt Carolien: "Hij is zo goed voor ons"? De uitbraak van EHEC, oorlogen, hongersnood, Christenen die net zo lang leven als anderen??

12 jaar geleden

J.

J.

Er worden twee veelgehoorde en erg zwakke argumenten tegen Carolien en haar geloof gebruikt:
1: Mannen droegen vroeger ook rokken. --> dat was in Israel en omstreken. Er liggen verschillen in cultuur, of niet? De Afrikanen dansen bij hun christelijke dienst. Zie je dat ons, nuchtere Nederlanders, al doen?
2: God is niet goed want Hij staat rampen en geweld toe. --> Maar wat gaat er goed? Naar de christelijke denkwijze is al iedere adem een zegen. Het is onze eigen schuld dat er rampen zijn. Het komt door de mens. Kijk liever naar wat God wel goed doet! De natuur, de mensen om je heen, dat je nog leeft...

En af en toe meer respect zou niet verkeerd wezen.

Carolien, sterkte met al die reacties!

12 jaar geleden

D.

D.

@Jan

Waarom is het onze schuld dat er rampen gebeuren? Laat ik de wereld beven, en maak jij de orkanen? Ik snap niet waarom de mens schuldig is aan NATUURrampen.

12 jaar geleden

F.

F.

@Jan, Veel slechte dingen worden door mensen veroorzaakt, maar velen ook door natuurrampen (zoals DAH ook zei). Maar veel goede dingen worden ook veroorzaakt door mensen (ik werk voor mijn brood en boeren zorgen ervoor dat ik het kan kopen).
Veel Christenen hebben het ook over wonderbaarlijke genezingen, maar hoeveel mensen gaan er niet dood aan kanker of andere ziektes buiten hun schuld om? En voor dat mensen wonderbaarlijk genezen zijn ze heel lang ziek, dat is ook niet leuk.
Waarom zou je god danken voor elke ademhaling. De hemel lijkt me niet erg, al geloof ik er niet in. En als je dood bent weet je het niet, klinkt dus ook niet echt verschrikkelijk

12 jaar geleden

L.

L.

People, live and let live.... want of je het nu gelooft of niet, dat is een heel belangrijk onderdeel van het christendom. Iedereen maakt zijn eigen keuzes.
Wie is er nu vrij, iemand die zijn eigen weg gaat en eigen keuzes maakt zoals Carolien, of iemand die anderen vertelt nee je bent niet vrij je bent gehersenspoeld blablabla? Alles 'moeten' uitproberen is ook geen vrijheid.
Btw, over lady gaga, die heeft zelf ook al gezegd dat ze getart wordt door de duivel en dat verwerkt in haar muziek <=, judas, I mean like, come on, kansloos

12 jaar geleden

G.

G.

Dat je je zo kan laten manipuleren door je ouders, hoe kun je in godsnaam met je gezonde verstand geloven dat "hij zo goed voor ons is" Hoe weet jij dat nou weer? Heb je met hem gepraat? Heb je hem gezien? En "De Heer verafschuwt ieder die zulke dingen doet." Jaja, dat staat dan in de bijbel, net alsof die gast die dat ding geschreven heeft god wel met god heeft gepraat. Doe toch gewoon wat je zelf wil man! En waarom "vaak zitten er duivelse teksten achter popmuziek" nergens op slaat hoef ik niet eens uit te leggen.

12 jaar geleden

G.

G.

Je kunt toch niet wegduiken voor alle dingen die met een gereformeerde bril op "slecht" zijn. Vroeg of laat loop je er toch tegenaan.

Man man man dit is toch niet meer van deze tijd? In deze tijd gebruiken we onze hersenen toch?

12 jaar geleden

H.

H.

Even een reactie op 'hoe kun je nou zeggen dat God alles goed doet? kijk eens naar die rampen, oorlogen, ziektes, enz....'

Het klinkt inderdaad heel gek als je zegt dat natuurrampen onze eigen schuld zijn. Wij kunnen daar toch eigenlijk helemaal niets aan doen?
maar ik denk dat we dan even terug moeten naar het begin. Wij (het mensdom, Adam en eva toentertijd) leefden in een volkomen harmonieuze schepping van God. God had de mens geschapen als kroon op zijn hele schepping. We hadden een erepositie! Er waren geen ruzie's, ziektes, rampen, pijn!
Toen dachten wij (het mensdom): kom, we gaan het eens even lekker verzieken! Geen heer en geen meester, tot ziens God!
kun je je voorstellen dat God het recht had om alles wat er nog maar op aarde was te vernietigen? kun je voorstellen dat God het recht had om die hatelijke mensen te verdoemen? denk eens na, wat zou jij doen?!
Maar het was God's eewige liefde die een middel bedacht zodat de mens weer bij hem terug kon komen, dat zijn zonden vergeven konden worden.
en nu terug naar die rampen: kun je het nog steeds onrechtvaardig noemen?! We hadden iets totaal anders verdient omdat we Satan als koning gekozen hebben!
Het is dus pure genade van God dat we nog leven!


12 jaar geleden

H.

H.

Carolien, ik houd van je :D Ik ben het heel erg met je eens en dapper dat je er zo mee om gaat :)
Ik hoop dat je je niet te veel aantrekt van alle mensen die negatieve reacties achterlaten, dat is de duivel die jou probeert aan te vallen op deze manier. Blijf sterk in je geloof :)
Liefs, Hennie

12 jaar geleden

C.

C.

ik ben ook gelovig,
maar dit is gewoon ziek.
ik denk niet dat god minder van mij houd dan van jou omdat ik op dit moment een spijkerbroek draag.
Het draait toch volgens god niet om uiterlijk?
De schoonheid zit toch van binnen?
Ja ik heb ook een vriend, en ja we hebben al seks gehad.
Misschien is dat voor jou wel een doodzonde maar ik houd van hem en ik vind niet dat het huwelijk een verschil maakt of je seks mag hebben of niet want er zijn ook genoeg echtscheidingen.
Homo's zijn ook gewoon mensen en ze hebben het recht om zichzelf te uiten zoals ze zijn. Dat jij nooit tv kijkt omdat dat tijdverspilling is is gewoon ziek, ontspanning hoort er ook bij. Ik geloof dat god wilt dat wij leven, voor hem dan wel maar ik ben er van overtuigd dat hij niet wilt dat wij ons leven weggooien om trouw te zijn aan hem. Ik ben ook trouw aan god en bid maar ik leef wel!

12 jaar geleden

J.

J.

ik weet aleen dat de kerk het best wel vaak fout had een paar eeuwen terug en iedereen de mond snoerde als ze de tegensteling konden bewijzen tjah of dat nu nog is (illuminati) in nederland mag je geloven wat je wil en doen wat je wil als zij lven zo leuker vind laat haar tog wens haar gewoon veel plezier en dat ze ooit naar de realitijd kijkt

12 jaar geleden

S.

S.

jongens, face it, GOD BESTAAT NIET!
als je ook maar een minuut logisch nadenkt, dan kan je toch niet met je gezonde verstand denken dat een of andere idioot de wereld heeft geschapen, en dat de wereld nog maar 6000 jaar oud is...
kom op zeg

12 jaar geleden

D.

D.

Het verhaal van Adam en Eva spreekt het feit dat God 'alleswetend' is tegen.

Oh ja, en homoseksualiteit is iets aangeboren, en ja, je kunt de keuze maken om geen homoseksuele relatie te beginnen en te gaan voor een heteroseksuele relatie, maar dan hou je je 'gay urges' tegen, en ben je gewoon aan het faken.

Geloof, maar doe het met mate. ;)

12 jaar geleden

P.

P.

@Tazer:

Wat religie toch veel kapot kan maken, religie is de bron van veel van 't kwaad op de wereld. Slechte zaak.

Jij zegt dat door religie alleen maar oorlog komt, en als er geen religies zouden zijn, er geen oorlogen zouden zijn?!

1. Lang niet alle oorlogen worden veroorzaakt door religieverschillen en strijd, maar door machtzucht van mensen en leiders, die meer grondbezit willen en door een oorlog een land willen veroveren.

2. Stel er zouden geen religies zijn, dat betekent dus: geen God, geen mensen, (mensen zijn immers door God geschapen), geen bestaan, geen leven, geen aarde, kortom helemaal niets. Er is dus niemand die dan van die vrede zou kunnen genieten!

beter zoek je God in je leven!

12 jaar geleden

L.

L.



Ik ben het zeker met je eens met punt 1, mensen zijn van nature corrupt maar punt 2 is iets persoonlijks. Als jij gelooft dat de wereld

pas 6000 jaar is geschapen dan moet je dat lekker doen, maar ga anderen niet met je geïndoctrineerde praatjes lastig vallen.

12 jaar geleden

A.

A.

Liberalen vonden vroeger dat confessionalisten bekrompen,achterlijk en de vooruitgang in de weg stonden. dat vind ik nog steeds.

12 jaar geleden

P.

P.

@LiebeDich
@peetje94:
Ik ben het zeker met je eens met punt 1, mensen zijn van nature
corrupt maar punt 2 is iets persoonlijks. Als jij gelooft dat de wereld
pas 6000 jaar is geschapen dan moet je dat lekker doen, maar ga
anderen niet met je geïndoctrineerde praatjes lastig vallen.

Je hebt daar wel een punt dat het twee punt van mij niet echt een goed argument is, maar een echte christen leeft uit liefde, want God is liefde. De christelijke religie veroorzaakt dus geen oorlog!

12 jaar geleden

P.

P.

@Associated,

Het ligt er maar net aan hoe jij vooruitgang in de maatschappij en samenleving ziet.

Als jij vind dat de samenleving is verbeterd door bijvoorbeeld de seksuele revolutie in d 60'er en 70'er jaren, moet je misschien even bedenken mensen voor die tijd veel minder tot niet te maken hadden met SOA's en ingewikkelde huwelijken of scheidingen.

Het is maar net hoe je een vooruitgang in de samenleving ziet!

12 jaar geleden

D.

D.

Peetje94, toen vroeger mensen trouwden en een slecht huwelijk hadden konden ze niet scheiden, en als ze dat wel deden was dat erg slecht voor hun 'image'. Tegenwoordig scheiden mensen iets te makkelijk, denk ik, of men trouwt te makkelijk, maar dat was toen ook al. Jong, je wilt seks, maar je moet trouwen i.v.m. geen seks voor 't huwelijk. Je trouwt een leuke kerel, hebt seks, en binnen tien jaar blijkt het een eikel te zijn... maar je kunt niet scheiden... Is dat beter?

En over dat echte christenen level uit liefde etc. betekent dat er vroeger bijna geen echte christenen waren, aangezien er veel christenen naar 'het heilige land' gingen om te vechten tegen de moslims. En ?berhaupt alle oorlogen in de tijd dat Europa nog echt Christelijk was. Maar een atheistische hippie is een betere christen dan de gemiddelde christen in de geschiedenis van de christelijke wereld.

12 jaar geleden

T.

T.

OMG, dit vindt ik nou egt eng hoor!
lees nou wat ze allemaal zegt, de kerk/haar ouders heeft/hebben haar egt gehersenspoeld. het feit dat ze ook denkt dat het een 'persoonlijjke' keuze is, is nogal hilarisch. als ik haar zou zijn zou ik gwoon een broek dragen, lady gaga luisteren, films kijken en 'zoenen met jan alleman'.

12 jaar geleden

H.

H.

Respect daarvoor.
Maar ik vind mezelf meer terug in de Wicca, en niet de Islam, zoals mn ouders.

12 jaar geleden

J.

J.

naa weeetjee
lady gaga isvoor mij ook al een twijfelgeval

ik ben christelijk opgevoed
maar mijnouders hoor ik NOOIT over het woord
elke dag MOET ik naar de kerk

ik draag wat ik wil

ik doe wat ik wil

en das gewoon mijn leven
christelijk heel leuk en fijn

maar ik doe wel mijn eigen dingg
en mijn zusje & geen spijkerbroek is trouwens ondenkbaarrr
ik zat voor het laatst nog op gesprek bij de reformatorische Roc amersfoort om daar in te mogen stromen

nou..... en opeens zitten er bij het gesprek een dominee, een politiek mens van de sgp en 2 mensen

en weetje waar het HELE gesprek over ging????
ik werd afgewezen omdat ze het op sommige punten NIEt met mijn ouder eenswaren

had dus nieteens wat met ons kinderen te makenn

je werd erin opgeslokt en er nie tmeer uit gelaten
met de tevele praatjes

maar als dit is hoe je wilt leven
dan hebben we dat natuurlijk wel te respecteren

maar ik zou het niet kunnen.

12 jaar geleden

B.

B.

Mensen, voordat je zoveel kritiek hebt: zorg eerst dat het klopt wat je zegt en je niet zomaar onzin uitkraamt.
Als mensen opmerkingen beginnen te maken van ''waarom gebruik je je hersenen niet,'' ''Hoe kun je nou een boek geloven dat door die ene man is geschreven in plaats van de door vele wetenschappers bewezen evolutietheorie'' en ''gehersenspoeld door de ouders,'' dan weet je dus duidelijk niet (genoeg) van dit onderwerp af.
Ik vind het namelijk zeer na?ef om geloof simpelweg te ontkennen door te zeggen dat het simpelweg een boekje is voor domme mensen, dat onvrede veoorzaakt en wordt voortgebracht door kinderen te hersenspoelen. Heb je OOIT wel eens de bijbel gelezen? Heb je de vele bewijzen gezien die laten zien dat de bijbel al millenia in de maak is geweest door verschillende mensen en dat oorlog niet komt door de bijbel, maar door de manier waarop hij door MENSEN ge?nterpreteerd wordt? Als je dit doet, dan ben je gewoon ZELF gehersenspoeld! Waarom anders kraak je namelijk het geloof z? af, terwijl je er bar weinig van afweet? Weet je ook van deze 95 argumenten TEGEN de evolutie-theorie?
Begrijp me niet verkeerd. Ik respecteer mensen die hun eigen mening hebben heel erg, maar zorg alsjeblieft dat je mening door zinnige argumenten wordt onderbouwd, inplaats van de ketel zijn die de pot verwijt dat hij zwart ziet.

Ikzelf ken ook de evolutie-theorie goed, evenals de vele argumenten tegen het geloof (en dan ?chte argumenten, niet de troep zoals deze hier.) En ik vind dat het belangrijk is om BEIDE kanten goed te kennen, omdat je anders na?ef en zoals hier gezegd ''gehersenspoeld'' bent. Dit vind ik ook voor de gelovigen! Je moet weten waar je voor kiest. Ik zal je een voorbeeld geven dat iedereen snapt:
Stel je voor dat Adam en Eva de beruchte appels nooit hadden kunnen zien. Hoe hadden ze dan ooit kunnen kiezen tussen de toegestane en de verboden appels? Het geloof is gebaseerd op het feit dat je keuzes moet maken. En je kan geen keuzes maken als je niet of nauwelijks iets afweet van de 'slechte' appels. De bedoeling van het geloof is dat je KIEST (dit kiezen staat ook duidelijk benadrukt in de bijbel).
Dus tegen de vele critici en athe?sten op deze site: zorg eerst dat je van de bijbel, religies en kritiek tegen de evolutietheorie afweet, voordat je dom gaat zitten reageren en zeggen dat gelovigen gehersenspoeld zijn terwijl je dat in feite zelf bent omdat je een mening hebt met zeer slechte onderbouwig.
En tegen mensen zoals Carolien (ik hoop btw dat je dit leest): ik heb respect voor je dat je leeft en je niks aantrekt van andere mensen, maar zorg dat je ook weet waarvoor je NIET kiest. Een keuze maak je namelijk tussen MEERDERE dingen, want anders is het immers geen keuze. En geen keuze betekent een zwak geloof dat inderdaad met de paplepel is ingegoten...Het doel van geloof is dat je namelijk voor goed kiest en dit kan niet als je nooit de appels aan kon raken.

12 jaar geleden

A.

A.

Ik vind al die sekte-achtige kerken maar eng; Leef goed! Anders doet God je kwaad! Hou van God, en alleen van God! Anders doet hij je ook wat!
Dat slaat toch nergens op?! Dit arme kind is compleet gehersenspoeld.

ps. moet je eens op youtue/google opzoeken: 'JEZUS CAMP'
dat is pas echt eng

12 jaar geleden

B.

B.

Dit is echt ongelooflijk....
Voordat je reageert met zoveel kritiek en zo'n radicale mening klaarhebt, zorg dan alsjeblieft eerst dat je meer van het onderwerp afweet.
Je bent namelijk hartstikke naïef als je geloofd dat de bijbel een boek is dat oorlogen veroorzaakt, even door één man is geschreven of door meerdere om het volk onder bedwang te houden, je je hersenen niet gebruikt als je in religie gelooft en je wel gehersenspoelt moet zijn als je dit wel doet.
Jij, die zoveel kritiek hebt: Heb je de bijbel gelezen? Kun jij de evolutietheorie hiertegen (http://www.0095.info/nl/index_stellingen.html) verdedigen? Weet jij van de geschiedenis van religie en de evolutie-theorie?
Ik weet zeker dat niemand van jullie dit allemaal kan zeggen. Dan zouden jullie namelijk niet zulke onzinnige argumenten gebruiken: De bijbel veroorzaakt geen oorlog, maar de manier waarop foute MENSEN hem interpreteert. De bijbel is niet door één man geschreven, noch gemaakt om iedereen onder bedwang te houden en er is hier ongelooflijk veel bewijs voor gevonden in de geschiedenis: de bijbel is namelijk een boek dat millenia lang in de maak is geweest door verschillende personen. En serieus? Geen hersenen? Gehersenspoeld?
Als het jezelf niet eens luk om de evolutietheorie goed te verdedigen en zinnige argumenten tegen het geloof te noemen, ben je zélf duidelijk beïnvloed en ''gehersenspoeld'' en is dit met de paplepel naar binnengegoten.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heel goed als mensen kritiek hebben. Maar zorg dan alsjeblieft dat het kritiek ergens op slaat, i.p.v dat het een bevestiging is waarom de jou aangeleerde evolutietheorie wel zou kloppen. Alle anti-gelovigen mogen hier stoppen met lezen ; )

Ik vind het erg knap wat Carolien doet, maar toch snap ik haar niet helemaal. Ik zal je met een voorbeeld dat iedereen snapt uitleggen wat ik bedoel: Waarom gaf God Adam en Eva een keuze? Waarom gaf hij hun de kans om iets slechts te doen? As ze nooit iets slechts hadden kunnen doen, hadden ze voor eeuwig gelukkig in het paradijs geleefd. Het antwoord is niet zo lastig: hij wou weten of ze ook zouden kiezen voor het goede, als ze dat KONDEN.
Het is namelijk onmogelijk voor het goede te kiezen, als je niets afweet van het slechte. Ik vind dat je je als gelovige niet zomaar moet afsluiten van al deze 'wereldse' dingen. Hoe anders 'kies' je? Natuurlijk kun je mij vertellen waarom je voor het geloof kiest, maar kun je ook goed uitleggen waarom je niet voor het andere kiest?
Dit kiezen is de kern van het geloof; een keuze kunnen maken is volgens het geloof het doel van het leven hier op aarde.
Zorg dus dat je genoeg van de 'slechte' dingen afweet inplaats van alleen maar een paar slechte voorbeelden noemen van Lady Gaga, omdat je dat waarschijnlijk van iemand anders hebt gehoord.
Als je dit namelijk niet kan, is het geloof door je ouders bepaald, niet door jezelf. Ik heb respect voor je Carolien, maar hiervoor moet je echt oppassen als het gaat om streng geloven.

Dus, gelovigen en ongelovigen: doe je huiswerk en zorg dat je meer weet dan wat je mama, je vriendjes en de tv je hebben verteld.
Zorg voor je EIGEN mening!

12 jaar geleden

B.

B.

Ik vind het erg knap wat Carolien doet, maar toch snap ik haar niet helemaal. Ik zal je met een voorbeeld dat iedereen snapt uitleggen wat ik bedoel: Waarom gaf God Adam en Eva een keuze? Waarom gaf hij hun de kans om iets slechts te doen? As ze nooit iets slechts hadden kunnen doen, hadden ze voor eeuwig gelukkig in het paradijs geleefd. Het antwoord is niet zo lastig: hij wou weten of ze ook zouden kiezen voor het goede, als ze dat KONDEN.
Het is namelijk onmogelijk voor het goede te kiezen, als je niets afweet van het slechte. Ik vind dat je je als gelovige niet zomaar moet afsluiten van al deze 'wereldse' dingen. Hoe anders 'kies' je? Natuurlijk kun je mij vertellen waarom je voor het geloof kiest, maar kun je ook goed uitleggen waarom je niet voor het andere kiest?
Dit kiezen is de kern van het geloof; een keuze kunnen maken is volgens het geloof het doel van het leven hier op aarde.
Zorg dus dat je genoeg van de 'slechte' dingen afweet inplaats van alleen maar een paar slechte voorbeelden noemen van Lady Gaga, omdat je dat waarschijnlijk van iemand anders hebt gehoord.

12 jaar geleden

B.

B.

Voordat je reageert met zoveel kritiek en zo'n radicale mening klaarhebt, zorg dan alsjeblieft eerst dat je meer van het onderwerp afweet.
Je bent namelijk hartstikke na?ef als je geloofd dat de bijbel een boek is dat oorlogen veroorzaakt, even door ??n man is geschreven of door meerdere om het volk onder bedwang te houden, je je hersenen niet gebruikt als je in religie gelooft en je wel gehersenspoelt moet zijn als je dit wel doet.
Heb je de bijbel gelezen? Kun jij de evolutietheorie hiertegen (http://www.0095.info/nl/index_stellingen.html) verdedigen? Weet jij van de geschiedenis van religie en de evolutie-theorie?
Ik weet zeker dat niemand van jullie dit allemaal kan zeggen. Dan zouden jullie namelijk niet zulke onzinnige argumenten gebruiken: De bijbel veroorzaakt geen oorlog, maar de manier waarop foute MENSEN hem interpreteert. De bijbel is niet door ??n man geschreven, noch gemaakt om iedereen onder bedwang te houden en er is hier ongelooflijk veel bewijs voor gevonden in de geschiedenis: de bijbel is namelijk een boek dat millenia lang in de maak is geweest door verschillende personen. En serieus? Geen hersenen? Gehersenspoeld?
Als het jezelf niet eens luk om de evolutietheorie goed te verdedigen en zinnige argumenten tegen het geloof te noemen, ben je z?lf duidelijk be?nvloed en ''gehersenspoeld'' en is dit met de paplepel naar binnengegoten.
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heel goed als mensen kritiek hebben. Maar zorg dan alsjeblieft dat het kritiek ergens op slaat, i.p.v dat het een bevestiging is waarom de jou aangeleerde evolutietheorie wel zou kloppen.

12 jaar geleden

B.

B.

Voordat je reageert met zoveel kritiek en zo snel je mening klaarhebt, zorg dan alsjeblieft eerst dat je meer van het onderwerp af weet.
Je bent namelijk hartstikke naïef als je geloofd dat de bijbel een boek is dat oorlogen veroorzaakt, even door één man is geschreven of door meerdere om het volk onder bedwang te houden, je je hersenen niet gebruikt als je in religie gelooft en je wel gehersenspoelt moet zijn als je dit wel doet.
Heb je de bijbel gelezen? Kun jij de evolutietheorie tegen de 95 stellingen (google dat maar) verdedigen? Weet jij van de geschiedenis van religie en de evolutie-theorie?
Ik weet zeker dat niemand van jullie dit allemaal kan zeggen. Dan zouden jullie namelijk niet zulke onzinnige argumenten gebruiken: De bijbel veroorzaakt geen oorlog, maar de manier waarop foute MENSEN hem interpreteert. De bijbel is niet door één man geschreven, noch gemaakt om iedereen onder bedwang te houden en er is hier ongelooflijk veel bewijs voor gevonden in de geschiedenis: de bijbel is namelijk een boek dat millenia lang in de maak is geweest door verschillende personen. En serieus? Geen hersenen? Gehersenspoeld?
Als het jezelf niet eens luk om de evolutietheorie goed te verdedigen en zinnige argumenten tegen het geloof te noemen, ben je zélf duidelijk beïnvloed en ''gehersenspoeld'' en is aangeleerd door je oudrs, of door omgeving.
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heel goed als mensen kritiek hebben. Maar zorg dan alsjeblieft dat het kritiek ergens over gaat.

12 jaar geleden

-.

-.

Ik kan er met mijn verstand niet bij dat mensen nog steeds geloven in een duivel. Wat een negativiteit, alles wat algemeen slecht wordt geacht is duivels. Aan mij lijkt het alsof men bang is voor verandering, en men daarom vastklampt aan een ding, verschijnsel, iets dat god heet. Ik kan hier zo verschrikkelijk veel over zeggen, maar ik weet dat het toch geen zin heeft. Gehersenspoeld zou ik niet zeggen, maar zo'n streng geloof voelt toch erg raar, en een beetje uit de tijd. Ik doe wat ik denk dat goed is, net zoals Carolien doet wat zij denkt dat goed is en iedereen hier doet wat hij denkt dat goed is. Ieders standpunten verschillen, maar we hebben het recht anders te zijn. We kunnen van elkaar leren als we openstaan voor elkaar en gewoon wat meer zouden luisteren. Ik weet dat als ik zou doen wat Carolien doet, ik diepongelukkig zou zijn. Ik voel me ook een beetje verontwaardigd bij het lezen van dit interview, maar ik vind dat medeleven erg belangrijk is en daar ontbreekt het in deze discussie echt aan. En ik denk niet dat iemand argumenten zou moeten geven voor het wel of niet geloven van iets, of bewijzen moet geven of zoiets. Iedereen is anders, en we kunnen elkaar niet veranderen. Het beste wat we kunnen doen is naar elkaar luisteren, lering trekken uit elkaars gedachten en positief blijven. De wereld is wat jij er van maakt en alles wat ik tot nu toe gelezen heb hier is allemaal erg negatief. Pluk de dag mensen, ga niet muggenziften op wat gisteren is gebeurd of eergisteren!
Ik klink misschien een beetje happy-go-lucky maar liever dat dan een eeuwige chagrijn vastgekluisterd aan zijn tv/computer of bijbeltje, toch?

12 jaar geleden

A.

A.

Ehm,, voor jou is het misschien raar, maar zij (en de andere christelijken) zijn hiermee opgevoed, en zijn het dus gewend.

12 jaar geleden

H.

H.

dit is echt zooo overdreven..
ik ben ook christen maar 50% van de tijd zie je mij in een spijkerbroek hoor!
overal zijn extremen, dus denk alsjeblieft niet dat alle christenen zo zijn.. we zijn juist heel normaal. :)

ik zou echt niet zo willen leven, dat wil mijn vriend God ook niet :P die wil dat ik lol heb, en met Hem leef. Dat kan prima samen gaan :)

12 jaar geleden

O.

O.

uhh tja,
wat moet ik hier van vinden?
Ik lees hier allemaal dat god er soort van in je hoofd voor zorgt dat je weet dat ie bestaat ofzo? huh..
waarom heb ik dat dan niet, ben ik dan een demoon ofzo?
ik wil carolien echt niet beledigen en heb er ook wel respect voor dat als ze ergens in gelooft, ze er ook voor gaat..

het enige wat ik even kwijt wil is dat ik vind dat gelovigen vaak nogal lullig doen tegen atheisten. zeggen dat wij zondigen omdat we niet geloven enzo, en dat we naar de hel gaan..? ik leid mijn leven zoals ik het gevoel heb dat ik dat moet doen, hier gaat het hele gesprek over homo's dus daar zal ik ook nog ff wat over zeggen: homo's kiezen er niet voor om homo te zijn ( zoals jullie gelovigen zeggen) dat zijn ze gewoon, dus als god al zou bestaan kan dat geen zonde zijn!!

ik heb respect voor gelovigen maar waarom zij dan niet voor mij?

nog veel plezier met jullie verdere leven!
en carolien: sterkte!

12 jaar geleden

W.

W.

Wereldvreemd?

12 jaar geleden

A.

A.

ik ben ook christelijk. ik draag spijkerbroeken, ik luister alle soorten muziek behalve opwekking, daar heb ik zo'n schijt hekel aan. er hangt 1 jurk in mijn kast en nul rokken. ik heb nikstegen homo's.

refo's willen het allemaal goed doen, zoals het in de bijbel staat. ze verliezen zich in de regeltjes.

12 jaar geleden

L.

L.

Nou, we zien dat ze slecht is in Engels, Gaga heeft dat dus echt booit gezegd. Wacht even, hoe kan zij dat eig ooit weten als ze niet naar popmuziek luistert? ;O Trouwens, Lady Gaga is ook christelijk. ik ook, maar serieus, als ik geen broeken aan mag, met een hoed op in de kerk moet zitten en geen films meer mag kijken, ga ik dood. En hoe moest ik dan ookalweer regisseur worden? Je geeft zo een heel extreem beeld van Christenen, ik ben baptist, en bij ons gaat het er juist om dat je mensen accepteerd en samen gelooft. Natuurlijk hoef je er niet hetzelfde over te denken als ik, maar God heeft homo's gemaakt. En God maakt geen dingen waar hij op tegen is. Was de bedoeling van God niet dat we allemaal van elkaar zouden houden? En heb je er aan gedacht dat de Bijbel meer dat 2000 jaar geleden geschreven is? De mensen die de Bijbel hebben geschreven hadden waarschijnlijk een iets andere interpretatie van vrouwenkleding.. qq En waarom mag je eig geen films kijken? Voor -de meeste- kunstenaars is film gewoon een hele duidelijke manier om jezelf te uiten. Als God daartegen was, had Hij ons ook niet zulke creativiteit gegeven, toch? (:

Ik ebn Christen, maar geloof best in de evolutietheorie. Voor God bestaat geen tijd. Wij hebben ervan gemaakt dat God de aarde in 7 dagen schiep. Maar miss was dat wel 700000 jaar xd.. Nee, serieus, en in 100000 jaar kan een aap best evolueren in een mens, toch? ;D

12 jaar geleden

D.

D.

mensen denken altijd slecht over christen of moslims enz. als mensen in iets willen geloven laat hun. en ik kweet niet waarom jullie steeds zeuren over homohaat, maar ik ken genoeg mensen die geen geloof hebben die tegen homo's zijn. haat is een groot word ergens niet mee eens zijn of accepteren is anders. en als carolien als een gereformeerde ermee gelukkig is mag het van my.

12 jaar geleden

A.

A.

Alstjeblieft, zeg!
Doe even allemaal normaal!
Ik geloof zelf in niks, maar als andere mensen het doen is het toch hun eigen levenswijze??
Dan moet je niet zeggen dat ze geen lol kan maken, geen leven heeft etc.
Ze leeft haar leven op een andere manier dan wij doen, daar is toch niks mis mee??
Ze is bovendien heel erg tevreden over haar eigen leven, dus voor haarzelf is het sowieso niet erg.
Het is niet erg dat je een mening hebt, maar het is gwn niet zo dat je daarmee de godsdienst van iemand anders kan beinvloeden..
x

12 jaar geleden

M.

M.

je hoeft niet te geloven dat de duivel niet bestaat. ik geloof het, ik heb bijvoorbeeld ook de duivel uitgedreven zien worden uit mensen. en trouwens mijn knie is vorige vrijdag genezen, door gebed!! X

12 jaar geleden

E.

E.

volgens mij ben ik te eigenwijs, om zo'n soort leven te lijden. ik heb zoiets van: Ik bepaal zelf wel of ik een rok aan wil, of ik zondags naar de kerk ga enz. Ik heb het nog nooit gedaan en geloof me, mijn leven loopt nog zonnig. omdat ik daar ZELF voor zorg

12 jaar geleden

E.

E.

Dat mensen gelovig zijn, oke. Prima.
Maar mensen die zo gehersenspoeld zijn zoals zij zouden verplicht gesteriliseerd moeten worden.

12 jaar geleden

P.

P.

in superveel berichten staat dat Carolien geïndoctrineerd is en gehersenspoeld en beïnvloedt tijdens haar opvoeding. Maar omdat het over het christelijk geloof is, is het ineens raar om je kinderen op te voeden volgens jou ideeën? alleen maar omdat het christelijke ideeën zijn? Wat is het verschil tussen opvoeden met christelijke ideeën en opvoeden met vegetarische of extreemrechtse of racistische ideeën? in een opvoeding krijgt een kind altijd invloeden mee van zijn ouders/verzorgers. Je kunt dus geen objectieve mensen opvoeden. Ik denk dat wanneer er een artikel zou komen over vegetarische opvoeding, en ik zou dat indoctrinatie vinden, zouden veel mensen dat raar vinden. en dat vind ik dan weer raar.

12 jaar geleden

M.

M.

vind je het niet erg dat je niet met jongens mag zoenen of flirten?

12 jaar geleden

Z.

Z.





Ze vindt het niet erg, omdat ze de redenen tegen belangrijker vindt dan de redenen voor.

11 jaar geleden

L.

L.

ey caroline!

super goed verhaal, klees em net pas, maar ben t er grotendeels mee eens!

ff voor de andere lezers; ik ben ook een refo/lodo/christen maar niets komt voor uit ''moeten''
ik mag persoonlijk best in spijkerbroek lopen, tv kijken, films kijken etc, maar de vraag is of je dat wil... ik vind een rok veel lekkerder zitten, kijk af en toe een leuke (!) dvd en tv kijken vind ik tijdverspilling!
en wat muziek betreft... ik houd ook erg van klassieke muziek, maar ook van country & bluegrass kan ik erg genieten!! (speel zelf ook gitaar & zing)
dus tja... ik vind het erg jammer dat er zo'n mega stapel vooroordelen over ons gevormd zijn, maar op school voel ik me prima thuis tussen al die ''rokjes'' ... en je kunt wat geloof betreft goed met elkaar praten, dat is erg fijn!!

ow ja, en dan die homo's etc. mijn mening: God heeft man en vrouw gemaakt om de aarde te bevolken... als Hij gewild had dat twee mannen (of twee vrouwen) als echtpaar door het leven gingen, had hij net zo goed mensen kunnen maken die t allebei waren...
natuurlijk, de mensen met homosexuele gevoelens kunnen er niets aan doen dat ze deze hebben, en t is erg lastig, maar dit hoeft niet geuit te worden... ik ben geen homo hater, maar t ziet er verschrikkelijk smerig uit als 2 mannen kussen etc... bleah, t idee alleen al!

ow ja, en k las een reactie dat wij geen plezier hebben in het leven?
hahaha, hier moest k ff heel hard om lachen! ow je zou voor de gein eens een daggie mee moeten lopen, haha een lol dat we zouden hebben!!!! ;D
ik heb mijn leven nog nooit saai gevonden, en k kan iedereen vertellen:met God is het leven echt niet saai!! t is alsof elke dag de zon schijnt!! ...en zelfs op bewolkte dagen is de zon achter de wolken...

so; think positive, we're not as boring as we look like...!!!

12 jaar geleden

P.

P.



idd! goede insteek, doe ik ook!.

12 jaar geleden

A.

A.

homo's zijn mannen (en vrouwen) die bezeten zijn door boze geesten en daarom vallen op mannen

11 jaar geleden

S.

S.

ik ben zelf gereformeerd en ik draag gewoon jeans, ik luister naar popmuziek, op zaterdagavond ga ik uit en op tijdens de dienst op zondagmorgen lig ik nog in bed.
maar dat betekent allemaal niet dat ik niet in God geloof en zo doet zij dat wel overkomen.
oh trouwens, ik ben niet anti-gay.
ik snap dat het zo in de Bijbel staat, maar homo;s zijn ook mensen en ik word echt zat van al die christenen die roepen dat we allemaal van elkaar moeten houden, maar elkaar intussen wel afkeuren vanwege iemands geaardheid! daar kun je toch ook niks aan doen, en bovendien: heeft God niet ieder mens geschapen naar Zijn evenbeeld...

11 jaar geleden

U.

U.

Geloof is een verschrikkelijk iets, maar het zorgt wel voor discussie en entertainment. :p

11 jaar geleden

J.

J.

Er staat nergens in de Bijbel dat vrouwen geen mannenkleding mogen dragen en voor zover ik weet is er nergens echte sprake van gruweldaad op dit punt. Er staat wel dat er onderscheid moet zijn, en uit eigen ervaring kan ik concluderen dat er maar erg weinig gevallen zijn waarin ik toch even moet nadenken of ik met een man of een vrouw te maken heb (travestieten misschien?). Ik zit ook op zo'n school en ik wil duidelijk aangeven wie ik ben en waar ik voor sta, ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan mensen die denken dat dit voor iedere leerling op een reformatorische school geldt.

Ik ben zelf gelovig en toch heb ik de neiging om te protesteren. Ik heb namelijk het gevoel dat de kerk teveel macht krijgt en dat het nu alleen nog maar om flauwe pesterijtjes gaat, zoals over de vraag of mensen nou wel of geen tv in huis mogen hebben of welke kleding je nou precies moet vragen. Er moeten weer hervormingen komen omdat het belachelijk is wat er allemaal gebeurt en hoe we bijna gehersenspoeld worden.

Ik denk dat Jezus hier Zelf tegen aankijkt en Zijn hoofd schudt zeggend dat de christenen van vandaag het ook nooit zullen leren.

Kom op, dus je komt niet in de hemel door TV te kijken? Wat is dit voor een indoctrinatie? Ik zou bijna zeggen dat de idioot die dit denkt zelf op de brede weg naar het verderf wordt geleid en zich ook nog eens vrijwillig mee laat slepen. Omdat hij Christus vergeet en zich alleen nog maar bezighoudt met het lastigvallen van mensen die het goed bedoelen en andere mensen in hun waarde laten, waaronder hindoes, moslims, boeddhisten enz. (voor welke mensen ik overigens erg veel respect heb).

11 jaar geleden

J.

J.

Er staat nergens in de Bijbel dat vrouwen geen mannenkleding mogen dragen en voor zover ik weet is er nergens echte sprake van gruweldaad op dit punt. Er staat wel dat er onderscheid moet zijn, en uit eigen ervaring kan ik concluderen dat er maar erg weinig gevallen zijn waarin ik toch even moet nadenken of ik met een man of een vrouw te maken heb (travestieten misschien?). Ik zit ook op zo'n school en ik wil duidelijk aangeven wie ik ben en waar ik voor sta, ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan mensen die denken dat dit voor iedere leerling op een reformatorische school geldt.

Ik ben zelf gelovig en toch heb ik de neiging om te protesteren. Ik heb namelijk het gevoel dat de kerk teveel macht krijgt en dat het nu alleen nog maar om flauwe pesterijtjes gaat, zoals over de vraag of mensen nou wel of geen tv in huis mogen hebben of welke kleding je nou precies moet vragen. Er moeten weer hervormingen komen omdat het belachelijk is wat er allemaal gebeurt en hoe we bijna gehersenspoeld worden.

Ik denk dat Jezus hier Zelf tegen aankijkt en Zijn hoofd schudt zeggend dat de christenen van vandaag het ook nooit zullen leren.

Kom op, dus je komt niet in de hemel door TV te kijken? Wat is dit voor een indoctrinatie? Ik zou bijna zeggen dat de idioot die dit denkt zelf op de brede weg naar het verderf wordt geleid en zich ook nog eens vrijwillig mee laat slepen. Omdat hij Christus vergeet en zich alleen nog maar bezighoudt met het lastigvallen van mensen die het goed bedoelen en andere mensen in hun waarde laten, waaronder hindoes, moslims, boeddhisten enz. (voor welke mensen ik overigens erg veel respect heb).

11 jaar geleden

P.

P.

@Joris:
Precies! Ik denk dat het geloof goed is, maar de godsdienst is vaak slecht en zorgt vaak voor haat en oorlog enzo. Veel mensen menen de waarheid en werkelijkheid te weten, maar je weet over veel dingen nooit 100% of het echt waar is. Veel dingen denk je alleen te weten of je gaat er vanuit dat het 100% waar is. Dan is dat niet alleen bij zulke godsdienstdingen ofzo, maar ook bij wiskunde bijvoorbeeld. Iedereen die dan zegt 'Het is zo,' over bijvoorbeeld een bepaalde figuur of formule. Dat geldt voor alle regeltjes die je zelf hebt opgesteld en bepaald. Daarvoor geldt het. Veel dingen kun je gewoon niet zeker weten en mensen moeten gewoon ook stoppen met doen alsof ze het wel zeker kunnen weten! Alles is relatief en mogelijk waar. Iedereen creeërt zijn of haar eigen werkelijkheid!

11 jaar geleden

M.

M.

Ik ben ook zo opgevoed.. ontzettend streng.
Ik moest mee na de kerk. Totdat ik 18 was. Heb me er van kinds af aan tegen verzet, ik kon en kan nog niet tegen schijnheiligheid. Amen, amen en ondertussen roddelden de mensen flink over iedereen (hoeft natuurlijk niet overal zo te gaan, maar waar ik ben opgegroeid wel. Het heeft me ongelooflijk onzekere en eenzame kinder-en tienerjaren gegeven..) Toen ik uiteindelijk 18 was moest ik mee na de kerk zolang ik nog thuis woonde. Toen ik uit huis ging heb ik me direct uitgeschreven(doopbewijs aangevraagd, dan hoor je er niet meer bij). Ik zeg dit niet om dat ik dit 'cool' van mezelf vind maar omdat er hier wat reacties staan van personen die zich afvragen of Carolien niet een leven 'vol lol' mist.
Ik denk het niet.
Je groeit in een systeem op. Ieder in zijn persoonlijke systeem. Dat kan je goed of slecht vinden maar het belangrijkste is dat er veiligheid, geborgenheid en onvoorwaardelijke liefde voor jou als persoon in dat systeem zit verweven. Ik had dat niet zo en dat heeft me ontzettend gevoelig (helaas) gemaakt voor hoe ik met anderen omgaat en zij met mij. Ik durf bijvoorbeeld echt niemand te kwetsen om me heen; terwijl mij dat wel kan overkomen.
Caroliens interesses liggen elders.. is dat erg? Natuurlijk niet, de een houd van roze, de ander van groen en andere meer van zwart-wit.. moet jij weten.

Nu geloof ik in de levende God, niet alleen omdat de evolutie theorie volstrikt niet kan. Er kan maar 1 waarheid zijn. 2+2= altijd 4 en nooit 3, 4,5 of 15. Er is maar 1 antwoord.
Ik haat religie. Religie is namelijk het zoeken van de mens naar God. Het controleerbare (ik hou me overal netjes aan en dan is God blij met me...)
5 keer gebeden? check. rokje aan? check.
Het bestaat uit regeltjes. Terwijl God een levend Persoon is en door Jezus jou en mij 'leven in alle volheid' wil geven. Gratis. Hij hoeft er niets voor terug. Hij wil alleen dat je erken dat verkeerde dingen gedaan hebben; niemand is heilig, God wel. Daarom kunnen wij niet bij hem komen; daarom kwam Jezus (Jezus is God) als een mens en stierf de meest afschrijselijke dood ooit waar hij alle schuld van mij en jou droeg. God houd van je. Wie je ook bent. Wat je ook deed. Wat je ook doet. Wat je ook gaat doen. Wat anderen ook over je zeggen. Hoe anderen over jou denken. Dit heb ik pas een paar jaar geleden ontdekt. Ik zag God nooit zo. Ik zag Jezus als een loser. Als iets sadistisch. Iemand die mij alleen maar zou helpen als ik 3 dagen om hulp zou roepen in de allerdiepste put zat met nog maar 2 dagen te leven. Het is niet waar. God is goed. En hij snapt je. Of je nou een rokje draagt of niet. Hij wil je altijd helpen. (Geloof je niet me niet? Vraag het, en Hij geeft het. Geloof je helemaal niet in God? Vraag om de waarheid, vraag of hij je het wil laten begrijpen- zeg het gewoon, hardop- vertrouw er maar op dat hij je hoort en het zal doen. Hij wil niets liever dan jou 'leven in alle volheid' geven.

10 jaar geleden

A.

A.

als je de bijbel goed leest zie je tog dat je zonder zonde bent, als je hem goed onderzoekt wil je God geen zonde doen en er staat duidelijk in geen broek enz. ik weet zeker dat je dit dan niet doet.

9 jaar geleden

S.

S.

Het is een keuze die zij maakt om zo te leven. Het is niet verplicht om zo te leven, Jezus geeft je de vrijheid te leven hoe je wilt uit liefde. Als je Hem erkent als zoon van God en Redder dan hoor je bij de koninklijke familie en heb je je erfenis al binnen. Als je rookt, seks heb voor het huwelijk, trouwt en weer gaat scheiden, het maakt niet uit, het is een keuze, je zal misschien geen positie hebben in het koninkrijk zelf maar wel als burger in de hemel mogen leven. Jezus is niet zo bekrompen als de meeste denken, je bent vrij, door genade.. leg jezelf niks op wat je niet kan want je bent verlost door genade en niet door goede werken of onder de wet die de bijbel vertelt.. en de naam christenen komt alleen door dat hij Christus is, je volgt geen andere christenen, je volgt Hem. HIJ alleen is genoeg om je de genade te geven voor alles wat je doet, elke dag weer, je bent vergeven want Hij houdt van jou als Zijn kind. :)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.