Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Stop heimwee met ruimtekoffie

Stop heimwee met ruimtekoffie

Door Joca

Ik droom over broodjes hagelslag. Bij het passeren van de Nederlandse grens begint het. Eenmaal terug van vakantie zijn die boterhamdromen direct over. Sterker nog: thuis eet ik eigenlijk nooit broodjes met hagelslag. Toch is het mijn heimweehap.

Heimwee zorgt niet alleen bij mij voor een aparte eetlust. Mijn Braziliaanse moeder komt de winters alleen maar door met blikjes Guaraná, een Braziliaanse frisdrank die nogal raar smaakt. Een vriend die in het buitenland zat, ging om de zoveel tijd naar een speciaal café. Het was de enige plek in de stad waar je verse Hollandse bitterballen kon bestellen.

Astronauten

Ik schaam mij een beetje voor mijn hagelslagdromen. Ik vind het eigenlijk maar aanstellerij. Het effect van zo'n hapje hagelslag is niets. En die frisdrank van mijn moeder lijkt mij ook niet echt een toverdrankje. Maar misschien is die schaamte wel onnodig.

Ook astronauten dromen namelijk over voedsel als ze rond de aarde zweven. Een lekker kopje espresso staat op nummer 1 bij de meest gemiste dingen in de ruimte. De gore oploskoffie in het ruimtestation is geen goed alternatief. Die maakt de heimwee alleen maar erger.

Gezellig

Om die reden ontwikkelde een koffiefabrikant een speciale machine die topkwaliteit ruimtekoffie zet. Twintig kilo glanzende ruimtetechnologie, die heerlijke espresso uitspuugt in een plastic zakje met een rietje. "Echte koffie, zoals je die in een café drinkt: goed, heet en stomend", volgens uitvinder Giuseppe Lavazza.

Leuke stunt natuurlijk, maar het kost wel miljoenen om dat koffiezetapparaat de ruimte in te schieten. Dat is het volgens de maker zeker waard. Met goede koffie voelen de astronauten zich thuis aan boord van ISS. De heimwee gaat weg en ze voelen zich gelukkiger. Ook zouden ruimtevaarders beter kunnen samenwerken na een bakkie troost.

Ik keek nog eens goed naar het pak hagelslag op tafel. Daarnaast stond een leeg blikje Braziliaanse frisdrank. Heeft dit voedsel niet hetzelfde effect op ons, als espresso bij astronauten? Ze smaken lekker en geven een steuntje in de rug op een zwak moment. Weinig mis mee. Al blijft een broodje hagelslag natuurlijk minder cool dan een kopje spacekoffie.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Joca aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 27 juni 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

R.

R.

Geniale foto!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.