Steeds meer selectie aan de poort
Vanaf komend studiejaar gaan veel meer hogescholen en universiteiten hun toekomstige studenten 'selecteren aan de poort'. Zie kiezen dan uit wie ze toelaten, zodat alleen de besten komen studeren.
Vroeger mochten alleen kleinschalige opleidingen, zoals de kunstacademie, hun studenten uitkiezen via zo'n zogeheten 'decentrale selectie'. De rest moest het (deels) via loting doen, of nam standaard iedereen aan die het juiste schooldiploma en profiel had.
Maar wat kun jij verwachten van die decentrale dinges? Vijf vragen en antwoorden.
Wat is er wettelijk precies veranderd?
Vroeger was zogenaamde 'selectie aan de poort' bij verreweg de meeste opleidingen verboden, want dan zouden alleen de slimste, beste of meest getalenteerde studenten worden aangenomen. En dat zou lullig zijn voor de rest. Er was één uitzondering: als een opleiding een flink aantal felbegeerde plekken 'eerlijk' verlootte, dan mocht de rest van de studenten uitgekozen worden via decentrale selectie.
Dat is sinds 1 januari 2013 veranderd en dat zullen we komend schooljaar voor het eerst merken. Opleidingen met een zogeheten numerus fixus (een maximum aantal studenten dat jaarlijks toegelaten kan worden, omdat de interesse groter is dan het aantal plekken) mogen voortaan álle studenten zelf uitkiezen door middel van selectie. Als ze dat willen teminste.
Oké. Maar wat kan ik dan van zo'n decentrale selectie verwachten?
Opleidingen mogen zelf weten hoe hun decentrale selectie eruitziet. Bij sommige instellingen kom je er met één toelatingsopdracht vanaf, bij andere moet je een portfolio aanleggen, een essay schrijven of een toets maken. Weer andere scholen kijken juist naar hoe je op de middelbare school hebt gepresteerd. Dat betekent dat je niet alleen moet slagen voor je examen, maar dat je dat ook goed moet doen - met zesjes alleen kom je er dan niet meer.
Waarom deze nieuwe maatregel?
De overheid wil zorgen dat er minder eerstejaars stoppen met hun studie, want die kosten klauwen met geld. Als je je best moet doen om aangenomen te worden bij een bepaalde opleiding móet je wel een bewustere keuze maken, is de achterliggende gedachte van deze maatregel.
De afgelopen jaren schreven bijvoorbeeld veel scholieren zich op het laatste moment nog in voor bedrijfskunde ("klinkt wel leuk en daar word ik vast heel rijk van"), zonder echt te weten waar ze aan begonnen. Met de nieuwe manier word je gedwongen na te denken of je wel écht bedrijfskunde wilt doen voordat je het hele selectieproces ingaat.
Welke opleidingen gaan decentraal selecteren?
Decentrale selectie wordt dit jaar ingevoerd voor veel van de (populaire) opleidingen psychologie. Ook voor een studie rechten zou het kunnen dat je bij je examen nog flink aan de bak moet om toegelaten te worden. Bij geneeskunde moeten zeven opleiders er aan geloven, waaronder Leiden en Amsterdam. Ga voor de volledige lijst van universiteiten hierheen en voor de volledige lijst van Hbo-opleidingen hier naartoe.
Wat nou als ik met hakken over de sloot slaag voor mijn examens?
Dat zou je kans voor bepaalde opleidingen kunnen verkleinen, maar veelal draait het niet alleen om cijfers. De Universiteit van Tilburg selecteert bijvorbeeld op basis van schoolcijfers en een motivatiebrief. Er zijn vervolgopleidingen die selecteren op basis van een essay dat je schrijft. Andere opleidingen gaan voor een toelatingsgesprek, omdat het simpelweg ondoenlijk is om allemaal essays of brieven door te spitten als je vijfhonderd aanmeldingen per jaar krijgt. Kortom: je kansen zijn in veel gevallen echt niet ineens verkeken.
1 seconde geleden
Anne
Anne
Door al die selecties wordt je diploma alleen niet meer genoeg. Vind ik wel jammer, zou een diploma zelf niet jouw vaardigheid moeten kunnen aantonen?
12 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Dat zou een diploma wel moeten ja. Maar omdat dat nu niet het geval is, vind ik het logisch dat dit genoodzaakt moet zijn.
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
waarom kan je niet gewoon een cursus volgen ofsooo
12 jaar geleden
Antwoorden