Steeds meer jongeren doen mee aan de nieuwe fitnesstrend Hyrox
Flitsende lichten, harde muziek en een grote menigte die zich het zweet in werkt. In Rotterdam komt de enorme evenementenhal Ahoy tot leven. Dit keer niet voor een concert, maar voor Hyrox: de fitnesswedstrijd die steeds populairder wordt in Nederland, vooral onder jongeren.
Het is nog vroeg, maar de eerste tekenen van leven zijn zichtbaar. Ver bij de evenementenhal vandaan praat een groepje hardlopers al over het spektakel dat onlangs in het Rotterdamse Ahoy heeft plaatsgevonden. Bij binnenkomst krijgt iedereen eerst een felgekleurde polsband voordat ze verder mogen. Het is hier lekker druk: sporters leveren hun tassen in bij de balie, ouders en vrienden nemen nog snel afscheid en er worden al volop socialmediawaardige foto's gemaakt.
Hyrox is géén standaard fitnesswedstrijd en ook géén gewone obstacle run. Het is een indoor competitie waarbij deelnemers acht keer één kilometer rennen, afgewisseld met oefeningen waarvoor je je hele lichaam gebruikt. Denk aan de SkiErg (een soort staande roeimachine waarbij je een skibeweging maakt), sled push (een zware slee duwen over een indoorbaan) en wall balls (waarbij je een medicijnbal tegen een hoge muur werpt vanuit een diepe squat). Andere onderdelen zijn onder meer sled pull, burpee broad jumps, rowing, farmers carry en sandbag lunges.
Hyrox is een interessante uitdaging voor jongeren en de afgelopen jaren is er dan ook een behoorlijke toename van jonge deelnemers te zien, mede dankzij de invloed van sociale media. Velen zien de uitdaging van de nieuwe sport-rage wel zitten en ook spreken de verschillende categorieën, zoals solo, pro, duo en relay, een grote groep (jonge) mensen aan. Naast Hyrox Youngstars, een initiatief voor kinderen tussen de 8 en 15 jaar, gaan sommige jonge deelnemers ook de 'volwassen' uitdaging aan.
Een race niet voor iedereen
Op het eerste gezicht lijkt Hyrox alleen iets voor professionele sporters. Het tegendeel wordt echter bewezen als je even om je heen kijkt. Jong en oud, klein en lang, gespierd en dun; er is een behoorlijke diversiteit aan deelnemers. Toch blijft het voor de meeste deelnemers een gewaagde uitdaging. In 2021 deden er in Nederland nog minder dan 800 mensen mee, maar in Ahoy zijn dat er al meer dan 14.000. Inmiddels zijn er edities geweest in Rotterdam en Amsterdam en later dit jaar komen ook Heerenveen en Utrecht aan de beurt. Die van Utrecht was in no time uitverkocht en de tickets worden voor flink wat geld doorverkocht.
Net voor de ingang van het parcours staat Mats (17) gespannen te wachten. Over een paar minuten mag hij zijn poging wagen. "Ik train nu al een paar maanden voor vandaag. Ik heb al wel vaker hardgelopen, maar het combineren van oefeningen tussendoor is wel echt een uitdaging. Vooral de sandbag lunges als op één na laatste oefening; die gaan echt zwaar zijn."
Een levendig event
Naast het parcoursgedeelte is er nog een hele andere wereld te ontdekken vol met musthave items. Je loopt eigenlijk door een mini-expo met exclusieve Hyrox-merchandise, sportschoenen en kleding, sportdrankjes en een warming-uphoek voor de deelnemers. Tussen de parcours door staan er kraampjes van verschillende bedrijven die hun producten promoten: van de nieuwste gymapparatuur tot sportsupplementen. Er is zelfs een stand van Defensie waar bezoekers kunnen meten hoe fit ze wel niet zijn. Daarnaast is er een relaxzone met foam rollers en massage guns waar de gefinishte atleten tot rust kunnen komen.
Bij een van de stands kijkt Luuk (17) gefascineerd naar de deelnemers die bezig zijn met hun warming-up. Vandaag komt hij zijn oudere broer supporten, maar Luuk is zelf ook van plan om een keer mee te doen. "Ik heb al samen met mijn broer getraind. Het is niet alleen fysiek, maar ook mentaal echt een challenge. Misschien dat ik dit jaar al meedoe, maar ik moet in ieder geval nog een hoop trainen."
De prijs voor de winnaars is…
Meedoen aan Hyrox doe je niet zomaar. De meeste deelnemers trainen er lang en hard voor en daarnaast zijn er ook de nodige kosten aan verbonden. Gemiddeld betaal je zo'n 150 euro voor deelname en daar komen nog extra kosten zoals vervoer en sportkleding bij. Iedereen heeft zijn eigen motivatie om mee te doen: de één wil het beste uit zichzelf halen, de ander probeert een record te behalen en weer anderen doen het gewoon voor de gezelligheid. Voor de meesten draait het uiteindelijk om de ervaring.
Aan het einde van het parcours strompelt Stijn (18) net over de finishlijn. Hij ziet er totaal uitgeput uit, helemaal doorweekt van het zweet, maar er staat een grote glimlach op zijn gezicht. Nadat hij even heeft uitgerust, reageert hij vol enthousiasme: "Die wall balls waren echt moordend. Ik kon bijna niet meer, maar toch wist ik nog wat kracht te geven en uiteindelijk heb ik ook een mooie tijd neergezet. Maar nu ben ik echt wel kapot", zegt hij lachend
Als het evenement afgelopen is, lopen veel mensen blij en uitgeput van het terrein af. Sommigen praten nu al over de wedstrijd later dit jaar, waar ze nét wat beter willen presteren dan vandaag. Mocht je nu denken van ‘é, dit kan ik ook', dan heb je nog wat maanden om je voor te bereiden op de volgende editie. Zien we jou daar?
1 seconde geleden