Spullen sorteren voor vluchtelingen

Spullen sorteren voor vluchtelingen

Door 7Days

Alle steun is welkom bij het helpen van vluchtelingen, vindt het Rode Kruis. Ook jongeren kunnen genoeg doen. Een groep eersteklassers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam sorteerde woensdag ingezamelde spullen die naar Griekenland gaan.  

Door 7Days/Govrien Oldenburger

Marjolein Dordregter wijst naar de stapel tassen die achter haar ligt. Er zit van alles in: kleding, speelgoed, houdbaar voedsel. Twee weken geleden heeft ze zich aangesloten bij de Hulpkaravaan, die op zeventig plekken in Nederland spullen inzamelt. Zij begon een afdeling in Amsterdam-Oost. In oktober gaan de spullen naar Griekenland, maar eerst moeten ze gesorteerd worden. Een monsterklus, waarvoor ze nog wel wat hulp kon gebruiken, want de stoom komt inmiddels uit haar oren. Gelukkig schiet het Metis Montessori Lyceum vandaag te hulp. Na een korte uitleg zijn de scholieren er klaar voor. 

Geen hakschoenen

De leerlingen worden in groepjes verdeeld en gaan aan de slag. De eerste groep doet de voorselectie en bekijkt of de spullen heel, schoon en praktisch zijn. "Sommige mensen geven ook hakschoenen", volgens Dordregter. Niet zo handig voor vluchtelingen die meestal lange afstanden moeten lopen. Ook vieze spullen mogen weg. Wat overblijft, wordt op verschillende stapels gelegd: mannenkleding, vrouwen- kleding en kinderkleding.

De andere groepjes staan in kamers om die stapels verder op maat te sorteren. Joëlly (12) doet de voorselectie. "Ik vind dit best speciaal", vertelt ze. "Die mensen hebben een lange reis gemaakt en hebben helemaal niks. Ze hebben echt spullen nodig." Ze heeft al wel wat rare dingen voorbij zien komen. "Ik zag een soort onderbroek met een vaag dingetje eraan", zegt ze. "Die heb ik maar weggegooid. Daarna heb ik mijn handen gewassen."

Made in China

In de kamer met mannenkleding staan Hisham (12) en Kader (12). "Ik vind het goed dat we mensen helpen", zegt Hisham. Hij heeft zelf ook een tas met oude spullen meegenomen: t-shirts die hem te klein zijn. "We hoorden erover bij het vak wereldburgerschap", vertelt Kader. "Onze docent vroeg wie wilde helpen. En nu zitten we hier." Ze buigen zich weer over de stapel mannenkleding. "Welke maat is dit?" vraagt Kader terwijl hij een overhemd omhoog houdt. "Made in China", leest hij voor. Maat L, schat hij en hij stopt ’m in de juiste doos. "Dit is een trui voor vrouwen", denkt hij. Die mag een kamertje verder. 

Ook gevlucht

In de ruimte ernaast staan Erna (12), Dilara (12) en Faduma (12). "Het voelt goed om te helpen", vindt Faduma. "Ik snap wel een beetje wat kinderen in Syrië mee- maken, want ik ben vier jaar geleden ook gevlucht. Ik kwam uit Somalië waar het oorlog was. Dat is vreselijk, zoiets vergeet je niet meer." Via Ethiopië reisde ze naar Nederland en inmiddels woont ze met haar familie in Zaandam. "Ik zou graag in contact komen met vluchtelingen uit Syrië om het erover te hebben", zegt ze. Want in het begin is het wel even wennen. "Je komt toch in een heel andere cultuur." 

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriekverschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 25 september 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.