Sorry, ik ben niet goed in bèta
Daar zat ik dan als onzekere veertienjarige in de aula, tussen nog zo’n honderd andere meisjes. Acht vrouwen waren naar onze school gekomen om ons te hersenspoelen. Ze kwamen bètaprofielen promoten en wilden ons inprenten dat je het met een maatschappijprofiel niet gaat redden in het leven.
Eerder schreef blogger Hidde over de succesvolle bètavoorlichting voor meisjes: de afgelopen jaren is het aantal meisjes dat een bètaprofiel kiest namelijk met 25,6 procent gestegen. Dat is grotendeels te danken aan de goede voorlichtingsdagen, meent het Platform Bèta Techniek. Maar bij gastblogger Anke heeft de voorlichtingsdag niet zo'n goeie indruk achtergelaten.
Tenminste, dat is de indruk die de bètameisjesdag bij mij achterliet. Voor die dag wilde ik al een maatschappijprofiel kiezen. Alfa- en gammavakken vind ik interessant en bovendien ben ik extreem slecht in bètavakken. Na een middag lang speeddaten met bètavrouwen veranderden mijn onvoldoendes voor wis- en natuurkunde niet in voldoendes. Sterker nog, het maakte me alleen maar onzekerder over mijn ontbrekende wiskundeknobbel.
Jongensalfadag
Dat meisjes minder vaak voor N&T kiezen, wordt als een probleem gezien. Over het feit dat weinig jongens C&M kiezen, hoor je echter geen mens. Emancipatie draait niet alleen om meisjes die moeten veranderen, jongens moeten dat ook. Waarom bestaat er geen jongensalfadag? In de bèta en techniek is er een tekort aan vrouwen, in de zorg en het basisonderwijs aan mannen. Meisjes moeten massaal aan de techniek en de bèta, maar waar blijft het actieplan voor meer jongens in de zorg of het onderwijs?
Maar waarom wil de overheid eigenlijk zo graag dat meer meisjes de bèta kant op gaan? Waarschijnlijk omdat wij op dat punt achterlopen op andere Europese landen. De overheid zou eens kunnen kijken hoe andere landen dit aanpakken. IJsland of Roemenië bijvoorbeeld. Deze landen scoren wél goed volgens een onderzoek van Eurostat over vrouwen en bèta. Misschien moet ons hele schoolsysteem wel op de schop. In die twee landen wordt namelijk al vanaf de basisschool een paar uur per week besteed aan wetenschap en techniek.
Techniekpact
Pas geleden is er een Techniekpact gesloten, wat een mooi begin is. Het focust zich niet enkel op meisjes. Ook moeten basisscholen volgens dit pact vanaf 2020 structureel lessen wetenschap en techniek aan gaan bieden. Leuk, zo’n plan op papier. Ik betwijfel alleen of het in de praktijk ook echt zijn vruchten af gaat werpen. Neem bijvoorbeeld maatschappijleer en ANW. In theorie zou het een goede manier kunnen zijn om maatschappijprofielers toch iets bij te brengen over natuurwetenschap en andersom. In de praktijk werkt het alleen niet. Interesse zorgt er namelijk voor dat informatie blijft hangen, dwang niet.
De overheid doet van alles om meer jongeren voor bèta te laten kiezen. Het is alleen de vraag hoeveel effect een bètameisjesdag of Techniekpact heeft. Bij mij werkt het in ieder geval niet. Het enige dat blijft hangen is een schuldgevoel. Sorry, ik ben niet goed in bèta..
1 seconde geleden
D.
D.
Ik ben een jongen en ik ben ook echt geen bèta-persoon. Geschiedenis is mijn passie, ik haat wiskunde. Economie kan ik zolang het niet te wiskundig is. Natuur-en scheikunde vind ik op zich wel interessant, maar we behandelden vrij veel onderwerpen die ik juist niet interessant vond, en ik ben dan ook erg veel van wat ik aan bèta stof geleerd heb al vergeten. En met alleen bètamensen komt een maatschappij ook niet veel verder, lijkt me.
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Maar als je te weinig bèta mensen hebt, komt een maatschappij ook niet veel verder. Er zijn namelijk ieder jaar iets van 30.000 mensen tekort in de techniek branche. Dit zal toch op een manier aangevuld moeten worden...
12 jaar geleden
G.
G.
Veel mensen zijn ontzettend goed in wiskunde, maar de toepassing van de geleerde stof is vaak compleet uit de lucht gehaald. Ze is niet praktisch, ik bouw niet zomaar een tuinhuisje of bereken hoeveel bacteriën zich in een plas water verspreiden. Dit maakt het vak saai en daardoor zijn mensen niet meer geboeid. Als je goed en logisch kunt nadenken en gevoel hebt voor patronen is de kans al heel groot dat je een uitstekend wiskundig inzicht hebt, maar dit wordt ondermijnd door vervelende stereotype leraren die geen interesse hebben in het willen zien van de kwaliteiten van hun leerlingen. Wiskunde is tegenwoordig veel te cliché. Alles begint met logica: kies ik links of rechts, is het 2 of 3, hoger of lager? Alles moet weer basaal en pragmatisch worden.
12 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
Wauw, ik ben het hier helemaal mee eens! Het lijkt met de strengere examen eisen trouwens alsof een leerling niet geschikt is voor hoger- of wetenschappelijk onderwijs zodra hij/zij niet hoog scoort op de bètavakken. Wat hartstikke onzin is wat mij betreft.
Ik vraag me ook echt af waarom de overheid het onderwijs wil verbeteren door naar de leerlingen te wijzen en hun strenger aan te pakken, waarom wordt er niet gekeken naar alle onbevoegde leraren en het verbeteren van lerarenopleidingen?
12 jaar geleden
Antwoorden