Sekteleden werkzaam in Nederlands onderwijs

Sekteleden werkzaam in Nederlands onderwijs

Uit onderzoek van het tv-programma De Monitor is gebleken dat leden van de sekte-achtige organisatie Avatar invloed uitoefenen op het Nederlandse onderwijs. Het zou met name gaan om democratische scholen, die zich richten op zowel de basisschool als het middelbaar onderwijs. Het meldpunt Sektesignaal vraagt om onderzoek door de onderwijsinspectie. 

De groepering waar het over gaat is Avatar, een scientology-achtige beweging in een commercieel jasje. Avatar bestaat uit zelfontplooiingscursussen van verschillende niveau's. Wanneer een deelnemer alle niveau's heeft doorlopen mag hij zich 'wizard' noemen. Tegen die tijd is hij tussen de 10.000 en 15.000 euro kwijt. Avatar wordt daarom ook wel gezien als middel om mensen geld afhandig te maken. Een deel van het betaalde geld verdwijnt namelijk in het bedrijf van Avatar-leider Harry Palmer. 

Geesten verdrijven

Uit tips die De Monitor binnenkreeg blijkt dat Avatar uitgaat van bepaalde vormen van exorcisme. Zo wordt geloofd dat alle pijntjes, maar ook ernstige ziektes, worden veroorzaakt door geesten. Door deze geesten te verdrijven zou iemand kunnen genezen. 

Volgens sektedeskundige Rick Alan Ross voldoet Avatar aan alle kenmerken van een sekte: er is een autoritaire leider, de leden worden volledig afhankelijk van de groep en de beweging is destructief. Bij het inwijdingsproces zouden mensen worden gehersenspoeld en Avatar zou familierelaties kapotmaken. 

Democratische sholen

Scholen die al snel in verband worden gebracht met de Avatar-beweging zijn de zogenaamde democratische scholen. Deze scholen volgen een alternatief onderwijsprogramma. Leerlingen hebben veel te zeggen over wat ze willen doen en sommige leerlingen maken zelfs helemaal geen toetsen of examens. Enkele van deze scholen in Nederland zouden worden bestuurd of zijn opgericht door Avatars.

Vooral democratische school De Ruimte in Soest wordt door De Monitor al snel bestempeld als 'verdacht'. Deze school blijkt maar liefst zes Avatars in de leiding te hebben. Daarnaast vond De Monitor een enthousiast bericht dat één van de stafleden een aantal jaar geleden schreef over Avatar. Hierin staat dat Avatar op De Ruimte wordt ingezet als instrument om kinderen met gedragsproblemen te helpen. Ook schrijft deze persoon dat ze blij is dat steeds meer docenten, ouders en kinderen op de school Avatars zijn.

Avatar is overal

Ook het NRC verdiepte zich in het Avatar-verhaal. Al snel kwamen zij erachter dat de groepering niet alleen op democratische scholen, maar bijvoorbeeld ook bij de gemeente en de politie een rol speelt. Aangezien er inmiddels meer dan 1000 Avatars actief zijn in Nederland is het niet uit te sluiten dat er ook in andere belangrijke sectoren Avatars werkzaam zijn. Ook in het reguliere onderwijs zouden enkele Avatars werken, dus misschien staat er bij jou ook wel een tovenaar voor de klas. 

Gepubliceerd op 6 april 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.