Seks onder je 25e-onderzoek: 'Jongeren stellen het uit'

Seks onder je 25e-onderzoek: 'Jongeren stellen het uit'

In de wereld van verliefdheid en seks onder jongeren zijn er opvallende verschuivingen gaande. Dat blijkt uit het recente Seks onder je 25e-onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit. Ik dook in de cijfers om te ontdekken wat er precies aan de hand is. 

Mijn collega Chamee nam hetzelfde onderzoek onder de loep voor studenten. Benieuwd naar dat artikel? Lees het hierrrr.

De eerste keer

De cijfers spreken boekdelen: jongeren stellen hun eerste seksuele avonturen uit. Hoewel driekwart van de 13- en 14-jarigen al eens verliefd is geweest, heeft slechts 3 procent ervaring met vaginale seks. Het moment suprême vindt plaats op een gemiddelde leeftijd van 18,7 jaar. Praktisch opgeleide jongeren lijken eerder de sprong te wagen dan hun theoretisch onderlegde tegenhangers.

Maar waarom hebben sommige jongeren nog geen seksuele ervaring? 'Het is gewoon nog niet gebeurd' blijkt de meest gehoorde reden. Ook geloof speelt een grote rol bij deze terughoudendheid, waarbij gelovige jongeren vaak wachten tot het huwelijk, terwijl niet-gelovige jongeren meer openstaan voor seksuele ervaringen.

LGBTQ+

Ongeveer 11 procent van de jongeren heeft duidelijk de memo gemist dat het helemaal prima is als twee meisjes op straat zoenen, en een royale 16 procent vindt het not done als twee jongens wat liefdevolle genegenheid tonen in het openbaar. Als we dit vergelijken met de reacties op heteroseksuele uitingen van liefde, blijkt bijna iedere jongere (bijna 100 procent om precies te zijn) het volledig of op zijn minst een beetje acceptabel te vinden als een jongen en een meisje elkaar kussen op straat.

Van alle jongeren behoort nu 18 procent tot de LGBTQ+-community (dat was in 2017 nog 12 procent). De gemiddelde leeftijd waarop iemand voor het eerst de lakens deelt met iemand van hetzelfde geslacht, is nu 18,5 jaar. Opvallend feitje: 15 procent van deze jongens was blijkbaar niet direct voorstander, maar werd overgehaald voor hun eerste keer. Daarnaast voelt 7 procent van alle jongeren zich aangetrokken tot personen die zich niet identificeren als jongen of meisje, en geeft 15 procent van de jongeren aan biseksueel te zijn.

Minder meiden gebruiken de pil

Het aantal meiden dat de anticonceptiepil gebruikt is flink gedaald. In 2012 gebruikte nog 76 procent de pil, maar in 2023 is dat gezakt naar 46 procent. Het clubje meiden dat helemaal geen anticonceptie gebruikt, is gestegen van 9 procent in 2012 naar 20 procent in 2023. Meer dan de helft slaat de pil over vanwege hormonen.

Maar ondanks deze terugloop in pilgebruik blijft het gebruik van anticonceptie bij de horizontale tango behoorlijk hoog. Negen van de tien jongeren grijpen naar anticonceptie bij hun eerste keer, acht van de tien houden dat vol. En alsof één vorm van bescherming niet genoeg is, kiest ongeveer een derde van de jongeren voor de Double Dutch-aanpak (pil én condoom) - je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn, toch?

Ongewenste zwangerschappen

Het lijkt erop dat zo'n 5 procent van de meiden tussen 13 en 24 jaar geen gebruik maakt van anticonceptie, terwijl ze wel op vruchtbare bodem staan en absoluut geen zin hebben in een baby. 69 procent van de jongens en 67 procent van de meiden zouden een zwangerschap op dit moment 'vervelend' vinden. Dat betekent dat meer dan een derde blijkbaar geen problemen heeft met de gedachte aan een mini-versie van zichzelf en stiekem hoopt op een ongeplande familiereünie. Misschien staan ze wel te popelen om in de luiers te duiken (lees in dat geval voorál dit artikel).

Het aantal onbedoelde en ongewenste zwangerschappen onder jongeren is gelukkig nog steeds niet enorm. Zo'n achttien op de 1000 jongeren van 16,5 jaar en ouder hebben ooit in hun leven te maken gehad met een onbedoelde zwangerschap. Dat aantal is sinds 2017 niet meer toegenomen.

Grensoverschrijdend gedrag

Een flinke groep meiden, zo'n 20 procent, en een kleinere groep jongens, zo'n 4 procent, zegt dat ze wel eens zijn gedwongen tot dingen op het gebied van de liefde waar ze eigenlijk helemaal niet op zaten te wachten. Als we kijken naar alle soorten ongewenste seksuele handelingen (zoals vervelende opmerkingen en ongewenste aanrakingen), heeft 54 procent van de meisjes en 22 procent van de jongens dit meegemaakt. Wanneer het slachtoffer 'nee' zei, ging 70 procent van de daders gewoon door, 61 procent bleef aandringen of zeuren, 20 procent werd boos of agressief en 14 procent gebruikte zelfs fysiek geweld.

Opvallend is dat 25 procent van de jongeren die seksueel geweld heeft meegemaakt, er nog nooit met iemand over heeft gesproken. Wanneer dit wel gebeurd, zijn vrienden de meest voorkomende gesprekspartner.

Dusssss, conclusie?

Jongeren en seks samengevat: uit het onderzoek blijkt dat bijna iedereen ervan geniet! Eerste keren laten even op zich wachten, anticonceptiepillen zijn uit, maar veilig vrijen blijft hot, vooral met de Double Dutch-aanpak.

Gelukkig zijn er weinig onbedoelde zwangerschappen, maar helaas nog wel te veel grensoverschrijdend gedrag. Laten we hopen op meer liefde, respect, en openheid. En onthoud, een goed gesprek met vrienden kan wonderen verrichten - zelfs als het gaat over de meest intieme details van Cupido's werkplaats.

Gepubliceerd op 2 februari 2024

REACTIES

Sara

Sara

Interessant, waarom zou je geen pil nemen als je niet zwanger wilt worden?
Zelf neem ik geen pil, maar ik heb het niet nu nog niet nodig.
Wegens geloof is dit zowieso niet van toepassing.

11 maanden geleden

Benjamin

Benjamin

Simpel: vanwege hormonen. Het is wellicht een risky move, maar het is ook slechts 5 procent waar we over praten.

11 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.