Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schrijfwedstrijd: win een prijs met jouw heldenverhaal

Schrijfwedstrijd: win een prijs met jouw heldenverhaal

Schreef je op de basisschool schriften (of Word-documenten) vol, die je in je fantasie al zag uitgroeien tot succesvolle romans? Dan is het tijd om die hobby weer eens af te stoffen en mee te doen aan deze schrijfwedstrijd. En ja, er zijn prijzen te winnen!

Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.

Dit is een bekend citaat van de schrijver Willem Frederik Hermans (1921- 1995), die je misschien kent van het boek De donkere kamer van Damokles. Veel personages in zijn verhalen werden wél gestraft trouwens, ook als ze niet onvoorzichtig waren. De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd ter ere van de 100ste geboortedag van Hermans.

Wat moet je doen?

Willem Frederik Hermans is dus je inspiratiebron voor deze wedstrijd. Verwerk het bovenstaande citaat van Hermans in je verhaal, of kies een ander citaat uit zijn werk om te gebruiken als aanleiding. Zo treed je in zijn voetsporen om held op het papier te worden.

Soms zei ik hardop bij mijzelf: er is hier in de wijde omtrek geen mens die van mij houdt en ook geen mens van wie ik zou kunnen houden.

Ik besef plotseling dat ik in een voortdurende vrees leef te moeten bestaan in een maatschappij waar iedereen iedereen voor de gek houdt.

Heb je wat meer hulp nodig om op te starten? Ga dan naar de website Lerarennederlands.nl/schrijfwedstrijd en warm jezelf op met de oefeningen die je vindt in de Lesbrief. In die Lesbrief vind je ook meer citaten die je zou kunnen gebruiken als inspiratie of aanleiding voor jouw verhaal. Je uiteindelijke werk mail je naar schrijfwedstrijd@lerarennederlands.nl.

Wat is er te winnen?

Iedereen vanaf de derde klas van vmbo, havo en vwo kan meedoen met de wedstrijd. Wie het beste, pakkendste, aangrijpendste verhaal schrijft, wint de wedstrijd, georganiseerd door een groot aantal organisaties die het schoolvak Nederlands een warm hart toedragen (Levende Talen Nederlands, de Schrijfakademie.nl, Neerlandistiek, WFHi, de Taalstaat en Scholieren.com).

Voor de winnaar is er een aantrekkelijke prijs die hij, zij of hen op 1 september 2022 overhandigd zal krijgen tijdens een plechtige bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. We zijn heel benieuwd naar jullie verhalen!

Lees ook
Vacature: bloggers voor Scholieren.com gezocht!

Gepubliceerd op 18 januari 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.