Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram

Scholieren krijgen rekentoets zonder rekenlessen

Door Wayne

Scholieren krijgen nog steeds onvoldoende rekenlessen om zich voor te bereiden op de verplichte rekentoets. Er zijn zelfs scholieren, nota bene ook eindexamenkandidaten, die tot nu toe nog geen rekenlessen hebben gehad. Dat meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag. 

Zucht, alweer ellende met de rekentoets, hoe zat het nou ook alweer? Iedere scholier in Nederland moet ooit de rekentoets hebben gemaakt. Voor VWO'ers geldt ook nog dat zij een voldoende moeten hebben staan op hun rapport. Om een voldoende te halen voor de rekentoets moet je een 4,5 (afgerond 5) of hoger halen. Je krijgt drie keer de kans om het te halen. Dat lijkt te doen, maar vorig jaar haalde heel wat scholieren van de havo en het VMBO de toets niet. 

Dat er zoveel scholieren falen, lijkt ook enigszins te wijten aan het rekenonderwijs. Een onderzoek van het LAKS laat zien dat de helft van de ondervraagde scholieren, waaronder ook eindexamenkandidaten, nog helemaal geen rekenlessen heeft gehad. De scholen lijken niet aan hun verplichting te voldoen om überhaupt rekenlessen te geven.

LAKS-voorzitter Sven Annen: "Het is schokkend dat drie jaar na de invoering van de rekentoets het rekenonderwijs in Nederland nog steeds zo slecht isScholieren worden nu massaal afgerekend op iets waar op scholen nauwelijks aandacht aan wordt besteed." Het LAKS gaat daarom in de Tweede Kamer een oproep doen om de verplichte rekentoets uit de kernvakkenregeling te halen, en ze sporen staatssecretaris Dekker aan om strenger op te treden naar scholen die onvoldoende rekenonderwijs bieden. 

 

 

Gepubliceerd op 16 november 2016