Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kamermeerderheid tegen invoering van de rekentoets

Kamermeerderheid tegen invoering van de rekentoets

Door Wayne

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de rekentoets op vmbo- en havo-niveau. De Partij van de Arbeid heeft zich namelijk vandaag tegen de gevreesde toets gekeerd. Hun beslissing zorgt voor een Kamermeerderheid tégen, zo melden verschillende nieuwsmedia.

Waarom de PvdA zich nu tegen de toets keert? De dramatische cijfers die wij hebben gehaald voor de rekentoets. Vandaag zijn er documenten gepubliceerd waarin wij ons landelijke gemiddelde kunnen vinden. En die cijfers zijn niet om vrolijk van te worden.

Hoe zat het ook alweer? Om een voldoende te halen voor de rekentoets moet je een 4,5 (afgerond 5) of hoger halen. Je krijgt drie keer de kans om het te halen. Wat blijkt? Gemiddeld 20% van de vmbo-leerlingen heeft dat cijfer na drie pogingen niet weten te halen, en op de havo is dat gemiddeld 10%. Als we gaan kijken of er ook mensen zijn die een 6 of hoger hebben, dan heeft iets meer dan de helft van zowel het vmbo als de havo dat gehaald. Niet al te best dus.

Commentaar

Door die slechte cijfers is een Kamermeerderheid dus tegen de invoering van de rekentoets voor het VMBO en de HAVO dit jaar. "Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is zeggen wij daarom, samen met veel jongeren en leraren, nee tegen het meetellen van de rekentoets op havo en vmbo," aldus PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Het LAKS gaat een stapje verder: zij willen namelijk graag dat de rekentoets dit jaar helemáál niet doorgaat. Eén van de redenen hiervoor is een onderzoek dar zij samen met EenVandaag hebben uitgevoerd. Uit dat onderzoek blijkt dat 60% van de 1400 ondervraagde scholieren het een slecht idee vindt dat de rekentoets bepalend is voor het examen. 

Duizend ton zand

Minister Bussemaker en Staatssecretaris Dekker zien het liefst dat de rekentoets door wordt gezet. "Rekenvaardigheden zijn noodzakelijke maatschappelijke vaardigheden", aldus Dekker en Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. Ik bedoel maar: stel je eens voor dat je moet uitrekenen hoe lang het duurt voordat er duizend ton zand is verplaatst met tien vrachtwagens à 500 liter die 80 kilometer per uur rijden en een afstand moeten overbruggen van Amsterdam naar Arnhem. Stel dat je het binnen zestig secondes moet uitrekenen, want de hele maatschappij is afhankelijk van dat antwoord. Pfoe. 

Vwo

Maar hoe zit het dan voor de vwo'ers? Nou, die waren weer te slim. Nagenoeg iedereen heeft de rekentoets gehaald en daarom telt-'ie voor vwo-leerlingen dit jaar gewoon mee. Straks komt er dus, als je jouw (reken)examen hebt gehaald, op je diploma heel mooi een voldoende te staan. 

Gepubliceerd op 6 oktober 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Nu maar hopen dat het inderdaad niet door gaat.

8 jaar geleden

M.

M.

Ik zit nu in 3havo, ik hoop ook niet doorgaat

8 jaar geleden

J.

J.

Denk je te kunnen slagen, stapt de PvdA van z'n eigen motie af en hebben alsnog een rekentoets. Nu maar hopen dat ze hebben geleerd van het vorige examen, maar aangezien zelfs de koffie en nog wordt gebracht, denk ik dat dat te hoog is gegrepen voor ze, dus dat wordt nog een jaartje. )-:

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.