'Scheikunde-examen was te lang'

'Scheikunde-examen was te lang'

Door Chris

Veel scholieren zijn dinsdagmiddag in tijdnood gekomen bij het vwo-examen scheikunde. Niet iedereen kreeg het examen binnen de drie uur af. "Het was een lang examen", vond scholier Stella van Esch. "Ik kreeg hem zelf maar net op tijd af."

Eindexamencorrespondenten Pim ten Thije, Cas van Cruchten en Marina Boll delen die mening. Pim: "Ik ben redelijk goed in scheikunde, maar doordat het examen zo lang was heb ik niet alles meer kunnen nakijken."

Ook Cas was met deze toets langer bezig dan met zijn proefexamens. "Ik verwacht dat het LAKS veel klachten zal krijgen over de lengte van het examen. Een aantal van mijn klasgenoten wilden nog doorschrijven, maar hadden daar geen tijd meer voor."

Vragen overslaan

Scholier Marina Boll kreeg het examen niet op tijd af en heeft vragen moeten overslaan. "Achteraf gezien ben ik bij sommige vragen te lang blijven hangen. Vraag negen was bijvoorbeeld vijf punten waard, dus daar wilde ik veel aandacht aan geven. Uiteindelijk kwam ik mede daardoor in tijdnood en heb ik drie van de 27 vragen niet beantwoord. Redelijk zonde. Ik ga hier dan ook een klacht over indienen."

Annelotte Lutterman van het LAKS laat weten al redelijk wat klachten te hebben verzameld over de lengte van het scheikunde-examen.

Geen gekke dingen

Over het niveau van het examen zijn de eindexamencorrespondenten beter te spreken. "Ik vond 'm redelijk meevallen", aldus Bastiaan Zwanenburg. "Het examen leek best wel op de oefenexamens die ik had gemaakt. Ook ben ik geen gekke dingen tegengekomen."

Ook Cas hoor je niet klagen over de moeilijkheidsgraad. "Ondanks dat het examen lang was, ging het best goed. Ik verwacht in iedergeval een ruime voldoende te halen."

Examen op niveau

Docent Ade Hoekstra kan zich vinden in de reacties van de scholieren. Ook hij vond het examen aan de lange kant. "Een examen op niveau", zo noemt hij het. "De eerste vraag duurde relatief lang, waardoor het voelt alsof je tijd te kort gaat komen."

Hoekstra vond het jammer dat er veel herhaling in het examen zat. "Er zaten bijna drie dezelfde vragen in over reactievergelijkingen van zouten. Terwijl er geen vraag gesteld werd over dna en eiwitten. Dat vond ik verrassend."

Aantal punten

Verder is de scheikunde-docent kritisch over het grote verschil in het aantal punten dat je per vraag kon scoren. "Uitgebreide vragen waren vijf punten waard, terwijl de relatief makkelijke vragen slechts één punt opleverden. Dat contrast vond ik te groot."

In totaal namen ruim 20.000 vwo'ers deel aan het examen.

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 13 mei 2014
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

"Achteraf gezien ben ik bij sommige vragen te lang blijven hangen.'' ... ''Ik ga hier dan ook een klacht over indienen." DAT IS DAN TOCH JE EIGEN SCHULD.
Klachten indienen heeft trouwens weinig zin. Je helpt er hooguit de kandidaten van het volgende jaar mee.

8 jaar geleden

E.

E.

jij bent duidelijk niet goed geïnformeerd. Het LAKS neemt de klachten mee naar de bepaling van de normering :p

8 jaar geleden

Amber

Amber

Het is toch fijn als je de mensen van volgend jaar ermee kunt helpen? Zij zijn er je dankbaar voor...

8 jaar geleden

S.

S.

ik vond scheikunde wel meevallen, maar sommige vragen waren echt lastig, zoals 9 en 27, die heb ik niet ingevuld. verder kon ik nog net op tijd alles invullen. ik heb rond de 49 punten als ik goed heb geteld.

8 jaar geleden

S.

S.

Veel te lange teksten en sommige vragen werden te vaag gesteld, waardoor het een tijdje duurt voordat je door hebt wat er nou precies gevraagd wordt.

8 jaar geleden

M.

M.

Ik had hem na 2 uur al af, en het ziet er naar uit dat het een dikke voldoende wordt...

8 jaar geleden

J.

J.

Stoer

8 jaar geleden