Samir (15) zit thuis: "Ik wil gewoon leren, maar het mag niet."

Anouk

Stel dat je niet meer naar school zou hoeven. Vanaf nu mag je iedere dag thuis achter je laptopje zitten, sporten, chillen, whatever. Klinkt als de ideale wereld toch? Voor bijna 25000 kinderen is dit de realiteit. Zij zitten thuis, maar dat is lang niet zo leuk als het klinkt. Ze willen namelijk heel graag leren, maar om allerlei verschillende redenen kan of mag dat niet. Kinderen die dus wel naar school willen, maar niet kunnen. Samir (15) uit Maastricht is een van hen.

“Sinds maart dit jaar zit ik thuis. Ik heb autisme en heb altijd op het speciaal onderwijs gezeten. Op de basisschool ging ik gewoon vijf dagen per week. Dat ging ook goed in de eerste twee jaar van de havo. Daarna ging ik lange tijd drie dagen naar school en had ik ’s avonds therapie. Op een gegeven moment veranderde dat naar ochtendtherapie in combinatie met school. Dat deed ik ook drie dagen per week en dat ging prima. Die drie dagen was precies wat ik aan kon. Ik heb op die manier gewoon de eerste twee jaar van de havo doorlopen. Niks aan de hand.”

Toch besloot de gemeente op een gegeven moment dat Samir vaker naar school moest. “Er werd voor mij besloten dat ik vijf keer per week naar school moest, maar dat kon ik dus helemaal niet aan. Ik ben toen een tijdje vier keer per week gegaan, maar dat ging helemaal niet goed. Het werd allemaal te veel, ik werd overvraagd. Toen is er voor mij besloten: of vijf keer per week naar school, of niet. Op maat, zoals ik nodig heb, was te duur volgens hen.”

Liever leren

Die vijf keer per week kon Samir niet aan, dus zit hij nu al een aantal maanden thuis. “Het is niet alsof ik de hele dag op de bank zit. Ik doe aan hockey en squash en speel akoestische gitaar en keyboard. Ook volg ik verschillende therapieën: muziektherapie en psychomotorische therapie, dat heeft met beweging te maken.”

"Vrienden heb ik ook: vooral online heb ik veel contact met andere jongeren. Maar in de buurt is dat toch lastiger, maar ik spreek genoeg mensen. Soms zijn dat ook andere thuiszitters, maar niet altijd. Eenzaam voel ik me dus niet. Wel is het natuurlijk anders dan wanneer je je vrienden elke dag in de klas ziet. Ik moet net iets meer moeite doen om ze te spreken, want ik kom ze niet gewoon op school tegen."

Prima dagbesteding dus, maar liever zou Samir gewoon leren. “Ik wil heel graag weer naar school of anders thuisonderwijs, maar volgens de gemeente is dat te duur, dus krijg ik dat niet. Een onderwijsconsulent heeft voor mij besloten dat ik een vrijstelling van de leerplicht nodig had, dus ik heb nu officieel gezien geen leerplicht meer, maar dat wilde ik helemaal niet. Ik wil en kan gewoon leren.”

Diploma nodig

“Het gaat op zich prima met me, maar ik verveel me wel soms. Het liefst zou ik gewoon weer leren. Ik hoop dat de gemeente me uiteindelijk toch thuisonderwijs aan gaat bieden, zodat ik mijn diploma kan halen. Ik heb havo gedaan eerder, dus ik ben slim genoeg. Later zou ik graag een opleiding doen in de medische zorg, als apotheker of iets dergelijks, maar daar heb ik wel een diploma voor nodig.”

Gepubliceerd op 7 november 2017

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.