Samantha speelde ongemerkt mee in nep-oorlog BNN

Samantha speelde ongemerkt mee in nep-oorlog BNN

Stel je voor: je meldt je aan voor een realityserie van BNN. Je wordt uitgekozen, maar na zes dagen in een raar spel te hebben gezeten met overal camera's, kom je erachter dat je eigenlijk hebt meegedaan aan een sociaal experiment. Samantha Wegh was onderdeel van 'Dat wordt oorlog', een programma over het ontstaan van een oorlogsituatie, en zat tijdens en na het spel in een rollercoaster: "Soms bedacht ik me ineens dat het heel raar was dat ik aan het vechten was om een plakje kaas."

Samantha Wegh, een jonge Veenendaalse, gaf zich op voor een zogenaamde 'realitygame' van BNN: "Volgens hen zou ik mee gaan doen aan een realityprogramma waarin ik net als in Expeditie Robinson met de andere kandidaten een spel ging spelen. Om ons een idee te geven van wat we zouden gaan doen, lieten ze ons een video zien waarin je mensen backpackend door bossen zag trekken en in tenten zag slapen. Aan het spel zouden zes mensen meedoen. Het klonk voor mij als een fantastisch avontuur, dus ik gaf me snel op."

Zij en de vijf anderen pakten hun spullen, maar werden na een spel in het bos niet afgezet bij een tentenkamp, maar een oude legerkazerne: "Ineens moesten we onze spullen afgeven op noodzakelijke dingen na en moesten we een rood uniform aantrekken. Toen vond ik het al heel erg vreemd worden."

Toch een tegenstander

De eerste paar dagen hadden de zes jongeren niet veel te doen, vertelt Samantha: "We zaten met zijn allen maar een beetje, want we hadden geen telefoons of internet. We hadden wel een televisie en daar kwam af en toe een boodschap op te staan over groepsbinding. Ondertussen zaten wij te twijfelen of we nu tegen elkaar moesten gaan strijden in teams of individueel. We hadden geen idee dat er toen al een ander team was, team blauw, dat zich precies hetzelfde afvroeg."

Op dag drie kwam de een omslag: "Elke ochtend moesten we met ons team een spel doen om ons ontbijt 'te verdienen'. De derde ochtend lag er na het spel alleen geen ontbijt voor ons klaar; er werd gezegd door de crew dat het andere team dat had weggepakt. Dat hadden ze echt gedaan, maar als ze het voor ons hadden laten liggen, had de crew het weggehaald. Puur om de teams tegen elkaar op te gaan zetten. We kregen toen al een hekel aan team blauw, zonder ze überhaupt ooit gezien te hebben."

Vechten voor je slaapplek

De rest van de dagen werd een strijd om middelen die schaars waren in het kamp, zoals matrassen en voedsel. Samantha: "We moesten levend zeeslag spelen tegen het andere team en we moesten daarvoor onze matrassen inzetten. Op een gegeven moment hadden we daardoor voor zes mensen nog maar drie matrassen. Er ontstonden spanningen tussen de teams, maar ook in de teams zelf. Zo probeerde de crew ons op te fokken en te verzwakken voor het eindspel."

Daardoor werd het ook knokken tijdens het eindspel, legt ze uit: "We moesten elkaars vlag veroveren maar door de opgebouwde honger, slaapgebrek en wrok ontstonden er op een gegeven moment vechtpartijen omdat BNN geen regels had opgesteld. Voor het eten vocht ik zelfs om een plakje kaas. Te gek voor woorden, maar we bleven als team hopen op die beloofde realitygame en gingen daardoor gewoon door."

'Iedereen is hiertoe in staat'

De spannende ontknoping, die Samantha natuurlijk niet verklapt, zorgde uiteindelijk toen en nu voor een mindswitch: "Ik was helemaal in shock toen ik weer naar huis ging: ik had me gedragen als een wild beest tegenover een tegenstander die uiteindelijk heel aardig bleek te zijn. De realisatie dat op deze manier zelfs hele oorlogen ontstonden, was bizar voor mij."

Om die reden is ze blij dat ze, ondanks dat het heel anders liep, toch heeft meegedaan: "Het heeft mijn ogen geopend: het is heel makkelijk om mensen door middel van een derde macht zo tegen elkaar op te zetten en uit te lokken. Veel makkelijker dan je denkt, want ik had nooit verwacht dat ik in staat was om dat soort dingen te doen."

De eerste aflevering van Dat Wordt Oorlog is vanavond vanaf 20:30 te zien op NPO 3.

Gepubliceerd op 25 april 2017
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.