Rubriek lezen: liefdesbrieven

Rubriek lezen: liefdesbrieven

Bij kleffe tijden horen kleffe verhalen. Daarom nu een verzameling van vijf ziek zoete en zwijmelachtige boeken. Niet zomaar de liefde als thema, hele liefdesbrieven staan dit keer centraal. Speciaal om jou vandaag een helpende hand te bieden: wie weet kun je à la minute wat inspiratie opdoen voor je kaartje of liefdesverklaring.

Love Letters – Ursula Doyle [173 pag.]

Lang geleden schreven mensen nog met een ganzenveer en bracht een lakei de verzegelde envelop naar de dame of heer in kwestie. In dit boek zijn bijzondere liefdesbrieven van beroemdheden gebundeld. Dat ze stokoud zijn maakt niks. Het is juist interessant om te lezen dat Napoleon, net als jij en ik, worstelde met jaloezie en verlangen.

P.s. ik ben verliefd – Jaques Vriens en Mirjam Oldenhave [110 pag.]

Deze is voor de wat jongere lezers, maar evenmin een leuk en spannend boek. Sonia is verliefd op een jongen van achttien, Sander. Terwijl Sonia nog maar dertien is. Ai ai, age alarm. Ze schrijft hem een brief. Maar gaat 'ie haar ook terugschrijven?

Letters to Juliet – Lise Friedman en Ceil Friedman [176 pag.]

Dit romantische verhaal is pas in de bioscoop verschenen met Amanda Seyfried in de hoofdrol. Maar voorafgaand aan een film gaat meestal een boek, en hier dus ook. Het gaat over alle brieven die aan Juliet worden geschreven. Brieven vol liefdesperikelen, waarbij Juliet om hulp wordt gevraagd. Het antwoord komt niet echt van Romeo, maar van tientallen vrijwilligers in de stad Verona.

Die Leiden des jungen Werthers – Goethe [330 pag.]

Goed voor je reputatie bij je docent Duits: deze briefroman (verschenen in het Nederlands als 'Het lijden van de jonge Werther') wordt gezien als een hoogstandje in de literatuur. Werther schrijft brieven aan zijn goede vriend Wilhelm over zijn verliefdheid op Lotte, die helaas al verloofd is met een ander. Toch blijft Werther Lotte zien en dit is een kwelling die van kwaad tot erger gaat…Interessant, maar wel erg Deutsch. En dik.

Hooglied – De Bijbel [ 12 pag.]

Niet meteen je neus ophalen, want het kan ook best cool zijn: een bijbelboek lezen. Hooglied heeft maar twaalf pagina’s. Niiiice! Koning Salomo en een eenvoudig herderinnetje hebben een dialoog in de vorm van gedichten. En die liefde die wordt beschreven… die is zoeter dan wijn en kostbaarder dan parfum. Klinkt als blabla, maar is echt boeiend. Alleen al een aanrader om erachter te komen wat voor zwoele woordjes ze eeuwen geleden in elkaars oor fluisterden. Kun je misschien nadoen.

Deze rubriek wordt gemaakt in samenwerking met Stichting Lezen, zij hebben er verstand van. Dat wil zeggen: de redactie van Scholieren.com wordt geholpen bij de zoektocht naar boeken die in de lijst passen, maar als we het kut vinden, dan zeggen we dat gewoon.

Gepubliceerd op 14 februari 2011
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.