Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Robots bouwen in de FABklas

Robots bouwen in de FABklas

Door Hizir

Op het Haagse Christelijk College de Populier krijgen leerlingen vanaf de derde klas tot en met hun eindexamen de kans om deel te nemen aan de FABklas. Deze klas bestaat uit een groep creatieve leerlingen, die in hun vrije tijd allemaal dingen ontwerpen en vervolgens ook daadwerkelijk maken. Ik sprak met drie leerlingen uit deze klas.

Victor Hupe (17) zit in 6VWO. Hij is één van de leerlingen die al drie jaar in de FABklas zit. Best logisch als je een bèta-vakkenpakket hebt en onder andere schilderen en tekenen je hobby’s zijn. "Ik vind de FABklas echt fijn, want ik heb thuis vaak ideeën van dingen die ik wil maken. Maar als deze klas er niet was, zou het altijd bij een idee blijven, want de ruimte en mogelijkheden heb je thuis niet echt."

Victor heeft in zijn eerste jaar onder andere een houten fiets gemaakt. Over deze fiets mocht hij zelfs vertellen tijdens TEDxDelft. Vorig jaar maakte hij een drinkbeker voor zijn neefje en nichtje, toen hij zag hoe zij "aan het kutten waren" met hun eigen drinkbekers. Victor heeft bedacht dat ze hun handen in een gleuf onder de beker kunnen steken. Op zijn beker heeft Victor zelfs patent aangevraagd. Hiernaast heeft hij ook allerlei andere 'kleine dingen' gemaakt, zoals een houten zonnebril, een hertenkop van papier die je aan de muur kan hangen en een broedmachine. Deze broedmachine gebruikt Victor zelf.

"Ik vind het ook fijn dat je niet echt een leraar-leerling-verhouding hebt in de FABklas. Omdat je in je vrije tijd daar zit, zijn er veel minder regels", vertelt Victor. "Hierdoor zie je echt dat de leerlingen groeien en ontstaat er één grote familie, waarin de leraren de ouders zijn en de leerlingen allemaal broertjes en zusjes, die samen allerlei dingen maken."

De FABklas heeft er zelfs voor gezorgd dat Victor industrieel ontwerper wil worden. "Ik denk dat elke school een FABklas zou moeten hebben. Het hoeft niet uitgebreid, maar alleen al een ruimte waar leerlingen samen kunnen komen, zou echt goed zijn!" aldus Victor.

Jeroen Heijmans (16) zit in 4VWO. Ook Jeroen is fan van de FABklas. “Voor mij is de FABklas een soort hobbyclubje waar van alles gemaakt wordt." Jeroen vindt de FABklas veel leuker dan de reguliere lessen. "Leerlingen krijgen meer vrijheid en je leert jezelf eigenlijk van alles. Dat geeft voldoening."

Jeroen heeft zelf in ongeveer zes lessen een robothand van hout gemaakt. "Deze hand heb ik zo anatomisch correct geprobeerd te maken. Vervolgens heb ik er motors opgezet, waardoor de hand, met behulp van een afstandsbediening dingen kon oppakken." Op dit moment is Jeroen bezig met het ontwerpen van een houten robot. "Ondanks het moeilijk gaat worden, lijkt het me echt cool om een houten mens te maken, die anatomisch correct is."

Iris Boejharat (13) zit in 1 mavo/havo. Dit is haar eerste jaar FABklas. In haar eerste jaar is ze begonnen aan twee projecten. "Het eerste project was wel hoog gegrepen. Toen we ons inschreven, moesten we opschrijven wat ons leuk leek om te maken. Ik heb een keer een spreekbeurt gehouden over The Jansen, die Strandbeesten heeft gemaakt. Ik wilde dat ook proberen, maar uiteindelijk bleek het echt heel moeilijk te zijn."

Omdat dit project nu stil ligt, is Iris begonnen aan een ander project; een open and close-bord. "Ik zag een filmpje en toen dacht ik: omg, dat wil ik ook! Er zitten twee tandwielen aan, waarop letters staan. En als het gaat draaien, verandert het woord open in close”.

Iris maakte eerst een prototype. "Met een laser cut machine kan je de prototypes uitprinten en snijden. Maar ik heb er een aantal verprutst, dus dan moet je weer wachten tot de volgende les, omdat ik buiten de FABklas niet met zo'n machine kan werken. Dat vind ik best jammer." Toch knutselt en ontwerpt Iris thuis ook. Zo heeft ze met behulp van haar vader een kippenhok gemaakt voor haar kippen.

Gepubliceerd op 17 mei 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.