Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

'Psst meisje, lekkere tieten!' Straatintimidatie: het lijkt de normaalste zaak van de wereld

'Psst meisje, lekkere tieten!' Vrijwel iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met straatintimidatie. De woorden 'veel plezier' van je ouders worden bijna altijd gevolgd door 'en doe voorzichtig'. Het lijkt bijna de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het allerminst.

Geschreeuw uit langsrijdende auto's, 's avonds al fietsend doen alsof je belt omdat je het gevoel hebt achtervolgd te worden en een man die zich aftrekt terwijl hij over straat loopt terwijl hij dingen als 'hey schatje' tegen je zegt. Het zijn een aantal incidenten die ik zelf heb meegemaakt. Het is vervelend, maar je leert je schouders erover op te halen.

Totdat je je realiseert dat je vriendinnen soortgelijke dingen hebben meegemaakt. Totdat je ontdekt dat meer dan 80 procent van de vrouwen soortgelijke (of zelfs ergere) dingen heeft meegemaakt. Dan zijn het ineens niet meer 'een paar gekken', maar blijkt straatintimidatie een structureel probleem. Nooit eerder kwam het in me op om mijn bek erover open te trekken. Totdat ik vorige week 's ochtends nog half slaperig een filmpje voorbij zag komen op Twitter.

Het filmpje

In het filmpje is een meisje te zien dat over straat loopt terwijl ze doet alsof ze belt. In werkelijkheid filmt ze zichzelf omdat ze zich geïntimideerd voelt door een man die achter haar blijft fietsen. Halverwege het filmpje hoor je de man langs haar fietsen, terwijl hij dingen naar haar roept. Ze spreekt hem daarop aan, waarna de man roept: 'Ik doe toch niks fout?' gevolgd door 'hoer'.

Het filmpje frustreerde me, omdat het goed liet zien hoe dit gaat. Ik besloot een zogenaamd Twitterdraadje te maken, waaronder ik verschillende relevante artikelen, video’s en verhalen over straatintimidatie hing. Daarnaast riep ik mensen op hun verhaal te delen, zodat wellicht duidelijk zou worden hoe groot het probleem is.

Mijn vraag werd beantwoord. Talloze verhalen van voornamelijk vrouwen kwamen binnen. De ene ervaring met straatintimidatie na de andere. Het maakte veel indruk op me. Iedereen die denkt dat het probleem wel meevalt, stapt daar na het lezen van die reacties waarschijnlijk snel vanaf.

Niet de enige

Ook in mijn DM kreeg ik een aantal reacties van meiden die hun verhaal wel wilden delen, maar liever niet openbaar. Een van hen was de zestienjarige Lama. Ik besloot met haar te bellen.

Ik was bang dat ze zouden denken dat ik het deelde voor de aandacht.

Lama gaf aan dat zij na het zien van mijn Tweet graag iets wilde delen over haar eigen ervaringen, maar iets hield haar tegen. "Ik was bang dat mensen mijn verhaal zouden ontkennen. Ik was bang dat ze zouden denken dat ik het deelde voor de aandacht." Uiteindelijk deelde ze haar verhaal alsnog, omdat ze sterk wilde zijn en zodat mannen inzien dat het verre van leuk is wat vrouwen overkomt.

Eigen schuld?

Lama vertelde over de keer dat ze werd aangerand. "Ik heb er niet veel meer over nagedacht omdat het gevoel van machteloosheid dan weer omhoogkomt". Ze legde de schuld eerder bij zichzelf, door te denken dat de incidenten misschien met haar kledingkeuze te maken hadden. Wanneer zij minder bedekt over straat ging, kreeg ze opmerkingen als 'hoer' en 'slet' naar haar hoofd geslingerd. Door deze incidenten gaat ze nu bewust niet zo vaak meer alleen over straat. "Ik weet dat wanneer ik dat wel doe, ik extra bang word. Even een rondje lopen 's avonds geeft geen rust, ik voel me niet heel veilig."

Onveilig gevoel

Ook de negentienjarige Layla, de maakster van het filmpje, voelde zich onveilig op het moment dat de man haar achterna fietste. "Ik voelde me rot omdat hij me uitschold, terwijl híj iets deed wat fout is. Ik heb het echt niet verdiend om zo genoemd te worden terwijl ik alleen maar naar huis loop met wat boodschappen".

De kinderen van nu, zijn de ouders van later.

Ik vraag haar waarom ze besloot het filmpje op Twitter te zetten. "Ik wilde dat iedereen zag hoe kwalijk het is dat dit zo veel mensen dagelijks overkomt. Het groeide hierdoor later uit tot een soort statement, om te laten zien in wat voor bizarre situaties vrouwen soms verkeren.’

Oplossing?

Lama denkt dat het probleem aangepakt moet worden bij de kern, namelijk bij de opvoeding en in het onderwijs. Iets veranderen in opvoeding is in de praktijk lastig, maar in het onderwijs valt nog veel winst te halen volgens haar. "Dat is van groot belang, want de kinderen van nu, zijn de ouders van later." Layla sluit zich hierbij aan. "Mij lijkt de meest effectieve manier: voorlichting. Voed iedereen op met de norm dat dergelijk gedrag nooit door de beugel kan, en praat met de daders. Laat hen inzien wat dit soort gedrag met mensen doet."

Gepubliceerd op 31 juli 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

justin

justin

goed verhaal

2 maanden geleden