Project P maakt veel indruk

Project P maakt veel indruk

Door Chris

De eerste aflevering van Project P, het veelbesproken RTL 5-programma over pesten, heeft veel emoties losgemaakt. Zo'n 700.000 mensen keken er gister naar en direct stroomde Twitter vol met reacties: 'Ik moest huilen bij #projectp. Tjonge.'

In het programma was te zien hoe de 15-jarige Jordy dagelijks op school werd uitgescholden, geslagen en geschopt. Deze beelden waren door Jordy zelf met een verborgen camera gemaakt. De pesters kwamen daarbij overigens niet herkenbaar in beeld. Toen klasgenootjes geconfronteerd werden met de beelden reageerden de meesten geschrokken, sommige klasgenoten barsten in huilen uit.

Ophef

De makers van het programma kregen de afgelopen weken veel kritiek te verduren, omdat pestende scholieren met de verborgen camera gefilmd waren. De Kinderombudsman noemde het programma "zeer schadelijk" en een school stapte zelfs naar de rechter. Maar misschien was alle ophef toch een beetje voorbarig. Veel kijkers reageerden namelijk heel positief op de eerste aflevering.

Een greep uit de reacties op Twitter:
 

Twijfels

Ook blogger Nienke (13) had in de eerste instanties haar twijfels. "Ik ben geen grote fan van 'vingertje wijzen' en verborgen camera's op scholieren. Maar toen ik zag wat voor effect het had in de klas, begreep ik dat ik misschien te snel had geoordeeld."

Nienke vond het programma wel commerciëel. "Maar het werkte en misschien was al die heisa van te voren een beetje overdreven."

Nog een greep uit de reacties:
 

In scène gezet

Maar niet iedereen is positief. Zo kwam Project P op blogger Lisa (19) een beetje nep over.  "Alle onderdelen van Project P werden snel afgeraffeld. Ondanks dat deze manier van televisiemaken zin heeft gehad voor Jordy, de gepeste jongen, had ik het idee dat het in scène was gezet." Lisa denkt daarnaast dat zo'n programma niet per se helpt op pesten op te lossen. "Als je iemand pest om zijn persoonlijkheid verwacht ik niet dat je stopt als er een camera aan te pas komt."

Klasgenoten van JordyOok blogger Ivana (15) vraagt zich af of het programma ervoor kan zorgen dat Jordy niet meer gepest zal worden. "Ik vond de reacties van de klas na het zien van de beelden ontzettend slap. Ik denk dat ze helemaal geen spijt hebben, maar alleen maar spijt betuigd hebben omdat er camera's bij waren."

De eerste aflevering van Project P terugkijken? Dat kan hierrr!

Wat vond jij van de uitzending? Geef jouw mening hieronder in de reacties.

Gepubliceerd op 29 april 2014
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.