Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Project P zeer schadelijk'

'Project P zeer schadelijk'

Door Ivo

Project P, het nieuwe pestprogramma van RTL, is zeer schadelijk voor de betrokken leerlingen. Dat heeft Kinderombudsman Marc Dullaert gisteravond gezegd in Nieuwsuur. Inmiddels zijn er drie scholen die hun boosheid uiten over het programma. Een daarvan, het Einstein Lyceum in Hoogvliet, stapt naar de rechter.

Het nieuwe pestprogramma van RTL, waarbij de pesters met een verborgen camera op heterdaad bij de kraag worden gevat, heeft de afgelopen dagen op veel kritiek kunnen rekenen. Vorige week eiste het Einstein Lyceum al dat de beelden niet gebruikt zouden worden. RTL ging niet op deze eis in en nu stapt de school uit Hoogvliet naar de rechter. Ook twee andere scholen maken bezwaar.

De Kinderombudsman zegt dat er op dit moment een jungle is aan anti-pest methodes die niet bewezen zijn. "We weten niet of de methode van Project P wel of niet werkt. De programmamaker van RTL gaat op de stoel van de therapeut zitten, terwijl hij het enkel moet registreren. Hij moet niet ingrijpen en confronteren, dus ik maak mij ernstige zorgen", zo liet hij in Nieuwsuur weten.

Niet alleen negatief

Er zijn niet alleen negatieve reacties, Berry Stielstra van het Hoofdvaartcollege in Hoofddorp ziet ook de positieve aspecten van het programma: "De opnames van de verborgen camera heeft de ogen van de leerlingen en van de schoolleiding geopend. Het gevoel dat zijn klasgenoten hem nu beter begrijpen, heeft een positief effect op deze leerling en heeft zijn welzijn op school aanzienlijk verbeterd."

Ook directeur-bestuurder Wim Drenth van Het Noordik College in Vriezenveen, één van de scholen die kritiek heeft geuit, is mondjesmaat positief, maar heeft wel strikte afspraken gemaakt met RTL. "We hebben RTL heel duidelijk gemaakt dat scholieren die niet mee willen doen, dat ook niet hoeven. Ook willen we niet dat de kinderen op de verborgen camerabeelden herkenbaar in beeld zijn."

RTL blijft bij programma

RTL5 blijft ondanks alle commotie achter Project P staan en zegt dat er juist heel integer wordt gewerkt. Volgens RTL zijn er geen kinderen onder druk gezet. Het programma zegt geen individuele pesters aan te wijzen; de makers betrekken de hele klas bij het probleem.

Maandag 28 april zou het programma moeten starten. Of die datum wordt gehaald is vooralsnog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van wat de rechter hierover zegt.

Gepubliceerd op 10 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.