Ook artiesten doen examen

Ivo

Een nieuwe EP uitbrengen, een artiestenleven leiden en tussentijds ook nog even examens knallen. Drie van de vier bandleden van Palio Superspeed Donkey blokken momenteel op hun eindexamens, en dat terwijl juist nu hun nieuwe plaat uitkomt. Hoe handelen ze dat? 

Palio Superspeed Donkey is een band uit onze hoofdstad, Amsterdam. En dat ze ras-Amsterdammers zijn blijkt al snel. Bij onze ontmoeting, op de prachtige Prinsengracht, stellen de gasten een aantal plekken voor waar we kunnen gaan zitten. Op een boot voor het pand van hun management, ergens op een bankje aan de Prinsengracht; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Uiteindelijk strijken we echter neer bij café De Balie, wat vroeger een gevangenis was. Het café ligt vlak naast hun school, het Barlaeus Gymnasium.

Van school geplukt

Op de vraag hoe het ooit allemaal begonnen is komt een onverwachts antwoord. "Sam en ik zaten bij elkaar in de klas en ja, we gingen toen muziek maken. Op een gegeven moment werd er een oefenruimte gehuurd en moest er zo snel mogelijk een drummer en een bassist gevonden worden. Die hebben we letterlijk uit de gangen van school geplukt."

Echter zijn ze niet allemaal begonnen met de muziek die ze nu maken. Zo is de zanger, Sam, zelf ooit begonnen met klassieke gitaar. "Zanger ben ik pas geworden toen Willem vond dat ik een chillere stem had." Bij Willem zat muziek al in zijn genen. Hij is de zoon van John-Cees Smit, zanger van de bekende Amsterdamse indieband Scram C Baby.

Op het strand, onder een steen

Toen ik de naam Palio Superspeed Donkey voor het eerst hoorde, vroeg ik mezelf direct af hoe ze ooit bij die gekke naam zijn gekomen. Willem: "Ik was een keer in Nepal met mijn ouders, toen ik echt nog heel jong was. Op een gegeven moment vond mijn vader op het strand, onder een steen een briefje. En op dat briefje stond 'Palio Superspeed Donkey', wat echt totaal krankzinnig is. Dat briefje hadden we nog steeds thuis hangen, dus toen we op zoek waren naar een naam voor de band leek ons dit een geschikte. Ik heb het nog even gegoogled, maar het had niet echt een betekenis.

Palio Superspeed Donkey is daarna direct gaan opnemen. "Willem kwam met een paar liedjes aan," aldus Camiel. "Toen zijn we direct gaan repeteren en opnemen. We hadden een paar demootjes, en daarna ging het ineens sneller dan verwacht. We stonden op YouTube en kregen kort daarna ineens een aanbieding om onze muziek in een reclame te stoppen." Een ander liedje werd opgepakt door 3FM. "Ik vond het toen echt nog nergens naar klinken, maar ze gingen het heel veel draaien. Dat is inmiddels zo'n vier jaar geleden", vertelt Camiel.

Examens

Begin deze maand kwam de nieuwe EP uit, vlak voordat voor drie van de bandleden de examens begonnen. Sam staat dan ook onder lichte tijdsdruk tijdens het interview. "Ik ga zometeen nog even naar bijles."

Ruben moet dit jaar overdoen, maar de andere bandleden zijn in de voorgaande jaren al een keer blijven zitten. Dat was volgens hen niet te wijten aan de band. "Onze school stimuleerde juist dat we doorgingen met de band. Ze vroegen bij mentorgesprekken ook altijd hoe het ging met de band. Eigenlijk hebben ze geen enkele keer gezegd dat we ermee moesten stoppen, omdat het ten koste zou gaan van school."

De bandleden die dit jaar wél examen doen hebben zich er goed op voorbereid. "We hebben de EP-release dus vlak voor de examens gepland, maar met een goede voorbereiding op de examens is dat goed te doen. We hebben voor de rest wel heel veel afgeblokt. Eigenlijk is dit het enige interview dat we nu doen. We spelen nu ook even niet op festivals of in café's. Dat doen we wel weer na de examens. Ik denk dat we allemaal wel gaan slagen."

De toekomst

Na de examens hebben de mannen genoeg tijd om aan de volgende EP te werken. "We hebben namelijk besloten dat we allemaal een tussenjaar nemen. Dat is niet alleen vanwege de band, maar ook omdat we nog niet echt weten wat we willen gaan studeren. En we willen ook nog een aantal andere dingetjes doen, dus vandaar."

Een doel heeft de band nog niet voor ogen. "Op de korte termijn zou Lowlands heel erg tof zijn om te spelen. Maar voor de rest hebben we nog niet echt een visie voor de lange termijn. Het zou wel heel tof zijn als er een tweede album zou komen."

Check hier de clip Obi-One van Palio Superspeed Donkey:

Gepubliceerd op 20 mei 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Haha mijn oom was bassist bij Scram C Baby

5 jaar geleden