Online niet verkeerd overkomen? Zo doe je dat!

Online niet verkeerd overkomen? Zo doe je dat!

Door Wu-Ji

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je stuurt een bericht waarvan je denkt dat het normaal is, terwijl het kwetsend voor de ontvanger overkomt. Soms maakt dat niet uit, omdat het eenmalig gebeurt of omdat het aan je goede vriend is. Er zijn echter gevallen waarbij dat niet zo is.

Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat anderen mij niet verkeerd opvatten? En wat moet je doen als je zelf kwetsende berichten ontvangt?

Nare opmerkingen

Ik heb zelf ooit een sarcastische opmerking gemaakt naar een vriendin van me. We hadden het over onze cijferlijsten en ik app’te haar toen dat ze dom was, wat ik sarcastisch bedoelde  (ze is hoogbegaafd). Met heel veel hoofdletters en emoji’s spamde ze me daarna vol met berichten, mijn sarcasme pakte volledig verkeerd uit... Ik had die situatie anders moeten aanpakken. En ik weet nu hoe.

Wat kan ik er tegen doen?

De gouden tip die ik je kan geven, is: denk na voordat je iets verstuurt. Heel simpel. Veel mensen sturen hun berichten direct zonder na te denken. De consequenties kunnen enorm zijn als de bericht-ontvanger het verkeerd opvat. Misschien raakt deze persoon zelfs gekwetst, terwijl dat niet je bedoeling was. Vraag jezelf daarom altijd het volgende af:

  1. Waarom stuur ik dit bericht?
  2. Hoe denkt de bericht-ontvanger over mijn bericht?
  3. Welke gevolgen kan mijn bericht hebben?

Het zijn drie simpele vragen, maar neem echt een paar seconden de tijd om even stil te staan voordat jij je bericht verstuurt. Het heeft mij geholpen om nare situaties te voorkomen en ik weet zeker dat het jou ook kan helpen.

Wat te doen als onaardige berichten jou kwetsen?

Wanneer het niet goed met je gaat omdat er bijvoorbeeld nare berichten naar jou worden gestuurd, is mijn advies om erover te praten. Praat erover met je ouders, vrienden, docenten, noem het maar op! In plaats van het probleem zelf proberen op te lossen, is het heel belangrijk dat je het aangeeft bij anderen als je in zo’n situatie zit. Samen kan je immers een probleem makkelijker oplossen en zij kennen jou het beste.

Excuses

Als ik de bovenstaande drie vragen zorgvuldig had beantwoord, denk ik dat ik heel wat gedoe had kunnen voorkomen. Uiteindelijk kwam ik die vriendin toevallig de volgende ochtend tegen en legde ik haar uit dat het helemaal niet mijn bedoeling was om haar te kwetsen. Ik heb haar toen mijn excuses aangeboden. Bij mij is het dus goed afgelopen, maar het zou veel fijner zijn geweest als alles gewoon voorkomen was.

Het is dus heel belangrijk om even een paar seconden te nemen om na te denken over of je bericht gepast is. Wanneer je een dubieuze gevoel krijgt bij het ontvangen van nare berichten, praat daar dan over met iemand. Hopelijk kunnen we zo samen een fijnere online omgeving opbouwen.

Lees ook
Wat we nodig hebben op social media? Meer body positivity!

Gepubliceerd op 5 april 2022
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.