Ode aan opschrijven

Ode aan opschrijven

Door Anouk

Ik sta er om bekend dat ik alles altijd vergeet. Als je me nu vertelt dat je hond jarig is, ik mijn kamer echt moet gaan opruimen, er vrijdag een proefwerk geschiedenis is of dat je morgen om drie uur koffie met me wilt drinken: ik onthoud het niet. Gelukkig ben ik me daar bewust van en gelukkig zijn er zat manieren om al die dingen niet te vergeten. Mijn manier? Ik schrijf alles op.

Het antwoord op al je geheugenproblemen is namelijk heel simpel: opschrijven, opschrijven opschrijven. Je ziet mij nooit ergens verschijnen zonder mijn schriftje of notitieboekje en zodra er ook maar enige kans is dat er iets belangrijks besproken wordt, begin ik met opschrijven.

Geen structuur

Dat opschrijven gaat niet altijd op dezelfde, gestructureerde manier. In mijn notitieboekjes vind je van alles door elkaar heen: to-do lijstjes met afvinkhokjes, tijdsplanningen van minuut tot minuut, aantekeningen voor school die in zulke beknopte trefwoorden zijn opgeschreven dat ik niet eens meer kan achterhalen over welk vak het überhaupt ging.

Kijkje in Anouks notitieblok

Maar er is meer: mijn schriftje is niet alleen handig om mijn geheugen iets minder zeefachtig te maken, ik gebruik het ook voor al mijn creatieve ideeën. Je vindt er talloze plannen voor boeken, bedrijfjes, verhalen, essays of wat dan ook, meestal heel vluchtig opgeschreven in amper een alinea. Het is ook de plek waar ik hele rants die ik in de trein bedenk uitschrijf, in de hoop er later iets mee te kunnen doen.

Om te zorgen dat ik geen billion dollar idea in de trein laat liggen, zet ik trouwens al mijn ideeën wekelijks over naar pdf. Dat kan met de app Scribzee. Die app gebruik je in combinatie met Oxford notitieblokken met speciale 'scanhoekjes'. De hoekjes zorgen ervoor dat je je aantekeningen kunt inscannen en met de app worden ze dan automatisch opgeslagen als pdf op je smartphone. Mocht je het toch liever bij papier houden, dan is een projectbook of een collegeblok misschien een goede optie. Die zijn lekker groot, dus heb je alle ruimte om er op los te krabbelen. 

Kieskeurig

Door de jaren heen heb ik talloze schriftjes en notitieblokjes versleten en ben ik dus best kieskeurig geworden in wat ik wil. Het belangrijkste is dat het papier niet al te dun is, zodat mijn zinnen niet vier pagina’s later nog te lezen zijn. Persoonlijk vind ik Optik-papier heel erg fijn. Dat is lekker stevig en geeft echt een soort fancy vibe. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mijn notitieboekje lekker opvalt: zwart, donkerblauw of grijs heeft iedereen al, ik heb liever rood, roze, paars, groen of geel. Want de kans dat ik mijn notitieboekje kwijtraak is met zo’n fel kleurtje een stuk kleiner.

Helaas is de keuze reuze, en ben ik niet bepaald besluitvaardig. Daarom heb ik voor praktisch gekozen. Voortaan heb ik een schrift (projectbook) waar alles in staat. Voortaan heb ik overzicht per onderwerp. Overzicht in pdf-vorm. 

Gepubliceerd op 28 juni 2017

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.