Nooit meer verveling

Nooit meer verveling

Je zit in de klas, kijkt naar de klok en realiseert je dat de schoolbel pas over vier uur gaat. Hoe ga je die vier uur door komen? Gewoon zitten en luisteren naar de docent (wat er van je verlangd wordt in een klaslokaal) is soms nou eenmaal geen optie.

Puur vanwege het feit dat je in die vervelende rotpuberteit zit, doe je nou eenmaal niet altijd wat er van je verwacht wordt. Slapen is ook geen optie, want je duimt, snurkt of praat in je slaap en dat wordt ook zo gênant.

Wat dan? Kamertje verhuren? Facebook checken op je smartphone? Dat kan beter, jongens. Als je dan tóch de lestijd ondermijnt, kun je het maar beter goed doen. Vijf onmogelijke tips.

1. Megaboter, megakaas en mega-eieren

Om tijd te verdrijven kun je boter-kaas-en-eieren spelen, maar kruisjes en rondjes op een papiertje spelen is natuurlijk niet spectaculair genoeg. Mijn variant: maak van negen tafels een boter-kaas-en-eierenspel. Iedere tafel is één hokje. En dan is het aan jou en je klasgenoten om een leuk alternatief voor de kruisjes en de rondjes te bedenken.

2. Het tolkspel

Alleen mogelijk wanneer de leraar aan het praten is. De leraar houdt een lang verhaal, jij vertaalt dit in het Chinees en je buurman of buurvrouw schrijft het op. Ja, in het Chinees. Ook al spreken jullie dat niet. Lachwekkende situaties gegarandeerd.

3. Opdrachtbriefjes

Deel voorafgaand aan de les briefjes uit aan de hele klas. Op die briefjes staan geheime opdrachten en iedereen moet proberen die van hem of haar te vervullen voor het einde van de les. Maarrr: je moet dat wel onopgemerkt doen. Niemand mag weten wat jouw opdracht was.

Voorbeelden: zorg ervoor dat de tassen van drie mensen op jouw tafel krijgt. Of laat je leraar het woord 'konijnenhok' zeggen (of 'tieten', voor het geval dat de gemiddelde klasgenot aan het gieren krijgt). Ren zingend de klas uit met een verdomd goeie reden, of iets dergelijks. Laat je fantasie op hol slaan, zou ik zeggen.

4. Escape

Zorg dat je leraar even het lokaal verlaat en klim dan met de hele klas uit het raam. Wel handig om eerst even te checken op welke verdieping je zit. Levert een verbaasde leraar en een extra tussenuurtje op, al riskeer je natuurlijk wel een registratie als ongeoorloofd absent.

Een variant voor de echte diehards: doe dit langzaam gedurende het lesuur, terwijl de leraar er gewoon bij is. De klas raakt steeds leger zonder dat de deur open is geweest. Ik zou het hoofd van mijn leraar wel willen zien!

5. Musical

Begin met het tikken van een simpel ritme op je tafel. Zorg ervoor dat je buren op verschillende manieren mee gaan doen, totdat je hele klas meedoet. Als je er dan ook nog je ingestudeerde flashmob ten uitvoer brengt, zorgt dat plotseling een fanfarekorps het klaslokaal binnenloopt en de tl-buizen plotseling gaan knipperen op discotempo, dan heb je gewoon je klas omgetoverd tot een High School Musical-scène. Wie wil dat nou niet?

Ik hoop van harte dat jullie hier iets aan hebben. Wat, jullie vinden deze ideeën echt onmogelijk om uit te voeren? Vooral dat laatste? En onaardig voor de leraar bovendien? Tja, dan kunnen jullie het gewoon houden bij kamertje verhuren en gedichtjes schrijven.

Of ga gewoon weer eens opletten in de les. Het mag dan saai zijn, je hebt er wel het meeste aan. En het is makkelijker te realiseren dan een fanfare in het klaslokaal, echt.

Gepubliceerd op 11 februari 2013
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Toen ik begon met lezen dacht ik: wat een onzin. Alsof je echt met alle tafels en stoelen gaat schuiven. Maar de musical en briefjes lijken me echt heel gaaf om te doen! Zo beleef je nog eens wat op school :) ! Wij hebben zelf ook een x iets grappigs gedaan in de klas. 1 leerling riep plotseling halverwege de les ineens keihard door de klas: HET REGENT BANANEN! waarop iedereen gauw onder zn tafel kroop. De leraar schrok zo dat hij zelf ook bijna onder zn bureau wilde gaan zitten. hahahahaha.

9 jaar geleden

M.

M.

Hahaha leuk met die bananen!
Ga ik ook proberen! :)

9 jaar geleden

H.

H.

4 en 5 zijn bij ons in de afgelopen 6 jaar al meerdere keren voorgekomen, 1 lerares raakte er op een gegeven moment zelf zo overspannen door dat ze is gestopt met lesgeven. xD
Maar ja, dat waren de jaren in de onderbouw. Nu komt dit vrijwel niet meer voor, waarschijnlijk omdat er geen vaste klassen meer zijn.

9 jaar geleden