Nooit meer halfvolle schriften: zo leerde ik dingen af te maken

''Deze schrijf ik wél helemaal vol'', loog ik tegen mezelf, precies twee jaar geleden, terwijl ik een nieuw schrift kocht. Het was mooi: een zachte kaft, geel, in de kleur van oude brieven. Ik heb drie pagina's gevuld om het schrift vervolgens te laten verstoffen in de kast. Ik maakte nóóit iets af, toen. Inmiddels is dat heel anders en zie ik mezelf als redelijk toegewijd. 

Een boekenkast met tientallen boeken waarvan tweederde gelezen is. Negen maanden spenderen aan het leren van een taal en dan, op een gegeven moment, wanneer het moeilijker is om vooruit te komen en het 'nieuwe' eraf is, alle interesse verliezen en er niks meer van willen weten (Arabisch, I'm looking at you). Zo ging het met alle nieuwe dingen die ik oppakte. Ik begon aan iets nieuws en op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. Maar wanneer ik tijdens mijn Nederlands mondeling een gesprek moest voeren over het einde van een boek, of als ik probeerde om een kloppende Arabische zin te formuleren, viel ik door de mand.

Ik realiseerde me pas zo’n anderhalf jaar geleden dat ik alles eigenlijk halvebak deed. ik zag hoe een vriend van me alles op orde had en dingen daadwerkelijk af kreeg en ik dacht: 'hé, zo kan het blijkbaar ook'.

Alles met aandacht doen

Mijn moeder vertelde me over de heilige Benedictus. ''Hij zei: 'alles wat je doet, doe dat met aandacht'.'' Ik vond het simplistisch, maar toen ik weer eens begon met schrijven in een nieuw schrift en na een week alweer iets had gevonden wat interessanter was, besefte ik me dat die Benedictus wel gelijk had. Ik moest echt alles met aandacht gaan doen: dan kon ik mijn Nederlands mondeling eindelijk goed doen, en een keer echt een taal leren.

Een beetje verloren voelde ik me wel, want ik had geen idee hoe dat überhaupt moest. Googelend kwam ik achter het antwoord. 

Motiveer jezelf voordat je begint

Het beste advies dat ik vond, was: 'rationaliseer waarom je iets wilt, voordat je begint.' Als je alle dingen die je wil doen op een rijtje legt, kijk dan eerst welke van die dingen je het leukst lijkt. Schrijf op waarom dat project je precies zo leuk lijkt, en lees het later terug, wanneer je wil stoppen. Geef je aandacht dus al aan het project vóórdat je begint. Het is een beetje als een trouwbelofte. 

Geef al je aandacht aan maar één project

Sommige oplossingen klinken zo simpel dat je ze bijna over het hoofd ziet. Toch is het goed advies: geef aandacht aan één project tegelijk. Weersta de drang, hoe groot hij ook is, om aan iets nieuws te beginnen als je het vorige project nog niet hebt afgerond. Lees terug waarom het eerste project zo belangrijk was, en schrijf het nieuwe idee op voor later. 

Zo forceerde ik mezelf om te stoppen met andere talen op Duolingo, en ging ik me alléén op Arabisch focussen.

Moeilijk? That’s how we like it

Om even in managertaal te spreken: geniet van de challenge. Op een gegeven moment wordt een project vaak lastiger. Dat heb ik bij een nieuwe taal vaak als ik de verleden tijd moet leren, of als ik bij een nieuw schrift geen ideeën meer heb om over te schrijven. Probeer dat lastige te omarmen, als het ware. Zie het als een interessant proces, een uitdaging, een nieuwe stap. Weet dat de beloning alleen maar groter zal zijn als je nu doorzet. 

Met deze tips heb ik geleerd om mijn aandacht goed te verdelen, om dingen af te maken. Het veertiende schrift dat ik begonnen ben heb ik volgeschreven, ik lees steeds vaker boeken uit. Ik hoop dat jullie datzelfde kunnen leren. Heb je nog tips? Feel free om een comment achter te laten!

Gepubliceerd op 11 februari 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.