Nooit meer briefjes halen
Als het aan Harrie Velderman (53) ligt, wordt er voortaan niemand meer uitgestuurd. Ja, dat lees je goed: geen briefjes meer, niet meer nakomen en nooit meer kloten met die achterlijke prikstokken!
Drs. Harrie geeft al twintig jaar les en vindt een leerling de klas uitsturen ongeveer het stomste wat je als docent kan doen. In plaats daarvan pleit Harrie voor de switch, waardoor zelfs de grootste bek verandert in een gehoorzame zijscheiding. Nu zelfs de leraren gaan twijfelen aan het nut van schoolstraffen, vond Scholieren.com het tijd worden om dit switchfenomeen eens nader te onderzoeken.
Leerling wil niets liever
Harrie weet waar hij het over heeft: hij is inmiddels vijf jaar bezig met een promotieonderzoek naar "verwijderen uit de klas" aan de Univerisiteit Utrecht. “De straf is voor de meeste mensen helemaal niet erg. Zij zijn ongemotiveerd en willen vaak niets liever dan er uit gestuurd worden. Voor de leraar is het ook niet fijn, want het is zijn taak om mensen les te geven en iemand iets te leren in plaats van weg sturen.”
In de twintig jaar dat Harrie les geeft, heeft hij pas twee keer een leerling de klas uitgestuurd en als leerling is hij er zelf slechts één uitgestuurd - als we hem op zijn woord geloven, natuurlijk.
Contact
Sinds de lijfstraffen zijn afgeschaft moet de leraar toch enigszins orde zien te houden: een klas vol doorgedraaide puistenkoppen rustig houden is geen makkelijk werk.
“Het is de taak van de leraar om les te geven, maar nog belangrijker is de taak om de leerlingen te boeien. Dát is wat veel leraren anders moeten doen; ze moeten hun lessen wat meer pit geven. Vertel eens een leuke anekdote, maak een grapje, kortom: zoek contact met de leerlingen. Als er iets is wat ik in mijn 20 jaar als leraar heb geleerd is het wel dat leerlingen niet meedoen met de les, omdat ze vaak geen idee hebben waar het over gaat of wat er van ze verwacht wordt!”
Het key-word volgens Harrie is dan ook communicatie. ”Wanneer iemand niet het gewenste gedrag vertoont kun je verschillende dingen doen: negeren, waarschuwen, er uit sturen of praten. Ik hield er sowieso niet van om mensen er uit te sturen. Wanneer iemand zat te klieren hoefde ik hem alleen hèèl even aan te kijken en dan wist hij het gewoon: back-off from mr. Velderman.” Oké, misschien zei hij het niet in deze specifieke bewoordingen, maar de boodschap is duidelijk.
“Het is belangrijk om iedereen gemotiveerd te houden. Niet alleen saaie theorie, maar ook praktische opdrachten horen in een les voor te komen.”
Now switch!
Wanneer iemand echt niet meer te houden is, stuur hem er dan niet de gehele les uit, maar doe de switch! “Bij de switch worden mensen er uit gestuurd voor tien minuten. Gedurende deze tien minuten vult de uitgestuurde een enquête in met onder andere vragen waarom hij of zij er uit gestuurd is, waarom hij niet meedeed met de les en wat 'ie had moeten doen om er niet uitgestuurd te worden.
"Tegelijkertijd vult de leraar zo’n zelfde vragenlijst in, maar dan met de vraag wat hijzelf anders had kunnen doen. Hierna volgt een gesprek tussen leraar en leerling en bespreken ze samen hoe ze er voor kunnen zorgen dat de leerling in het vervolg goed mee kan doen met de les.”
En…dat werkt?
“O ja! Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat in de klassen waar er uit sturen volledig was vervangen door switch het aantal ‘misdragingen’ erg afnam en aanzienlijk lager was dan in de ‘gewone’ klassen.”
Conclusie?
Leraar en leerlingen moeten beter communiceren om er achter te komen waar het fout gaat. Wauw, waarom hebben mijn leraren daar nooit aan gedacht!? Waarschijnlijk omdat bij mij op school een chronisch tekort aan coole leraren heerst. Ik wou dat al mijn leraren Harrie’s waren.
Wat denk jij? Moeten de briefjes en prikstokken blijven of is de switch dé methode van 2011?
1 seconde geleden
D.
D.
ik herken me er wel in, er is 1 leraar waar ik altijd ruzie mee heb en die echt opmerkingen maakt waar hij me mee kwetst, dan wordt ik er liever uitgezet dan dat ik de hele les van die rotopmerkingen krijg
14 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Volgens mij werkt het ook zo goed omdat niemand zin heeft in zo'n enqeute
X
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Aha,creative jij bent scherp ;) Goedbedoelde enquetes altijd.
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
wow zou dat even een goed idee zijn!
alleen jammer dat leraren zelf nooit toegeven dat ze dingen anders moeten/kunnen doen! ;)
14 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Prikstokken!! Nee geintje:) ik zie wel wat in die switch
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Dit is al ingevoerd op onze school. Lekker nutteloos topic dit.
14 jaar geleden
Antwoorden