Nederlands is wél mooi
Sinds een tijdje observeer ik een fenomeen. Een fenomeen waar jij misschien ook wel schuldig aan bent. Het is iets wat vooral speelt onder Nederlandse jongeren, opgevoed met 'globalisatie' als toverwoord en met klagen op het vaderland als dagelijkse bezigheid. Dit fenomeen heet de Nederlandse taal-haat.
Het feit dat we met z'n allen Engels veel toffer vinden om te spreken en we liever naar Franse chansons (Stromae!) luisteren dan naar Acda en de Munnik. Het fenomeen dat we Nederlands toch stiekem minderwaardig vinden aan de talen om ons heen. Niet dat we nu allemaal vloeiend Frans of Italiaans willen leren, maar het klinkt exotischer dan ons kikkertaaltje. En Engels is gewoon heel handig. Waar hebben we dat Nederlands nog voor nodig?
Wacht even: ik hou van andere talen. Als ik 100 ben wil ik tien talen vloeiend spreken en ik doe mijn best om dat te bereiken. Ook de Engelse taaloverheersing vind ik geen probleem. Sterker nog, ik studeer in het Engels en spreek het iedere dag. En ja, ook ik vind het superhandig dat ik me bijna overal ter wereld verstaanbaar kan maken.
Mindset of instelling?
Maar het feit dat andere talen tof zijn, maakt onze eigen taal niet minder mooi. Toch merk ik dat het Nederlands steeds meer als minderwaardig wordt gezien. Het is slechts 'een klein rottaaltje', niemand spreekt het immers nog behalve wijzelf. Bovendien hebben veel mensen 'toch meer met het Engels'. Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze nooit meer Nederlandse boeken lezen, want die zijn 'allemaal slecht'. Nederlandse woorden zouden niet volledig bevatten wat we willen zeggen. Zo legt het Engelse woord mindset beter uit wat we bedoelen dan instelling, zo hoor ik om mij heen.
Wij kunnen kiezen
Waar komt deze afkeer vandaan? Lijken we kosmopolitischer als we ons kleine taaltje minachten? Zie we Engels als de enige manier om de grote wereld te betreden? Maar Nederlands dan? Jongens, beste Nederlands-haters, kijk eens om ons heen! Hoe tof is het dat we én een taal spreken waarmee ik bijna overal op de wereld kunnen communiceren, én een taal die voor velen geheimzinnig is. Waarmee ik op vakantie gewoon wat kan zeggen over dat gekke hoedje van die man voor me, zonder dat hij me verstaat (en geen zorgen, Nederlanders herken je van een afstand). Een Brit of Amerikaan zal overal worden verstaan, maar heeft geen keuze. Wij Nederlanders kunnen kiezen: een taaltje alleen voor onszelf of voor de hele wereld? Het Nederlands is prachtig.
Als ik jullie nog niet heb overtuigd, kijk dan even op de website van het Woord van het Jaar. Deze verkiezing van Van Dale reikte een prijs uit aan het meest sprekende woord van 2014. En kijk eens wat voor pareltjes er tussen staan: woorden als wegkijkstaat en moestuinsocialisme, die vind je niet in het Engels. En de verdiende winnaar: dagobertducktaks; there is everyone het over eens, right?
Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Jaaroverzicht.
1 seconde geleden
L.
L.
Helemaal mee eens!
10 jaar geleden
AntwoordenBram
Bram
*applaudisseert*
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
There hit you the nail on its head! Helemaal waar ook, sommige woorden lijken in het Engels veelzeggender dan in het Nederlands. En wat me ook op begint te vallen is dat mensen tegenwoordig steeds vaker Engelse trappen van vergelijking gebruiken op Nederlandse woorden. Horen we niet steeds vaker 'meest slim' dan 'slimst'? Kleine dingetjes die steeds verder evolueren in het Nederlands, maar ach, wat doe je eraan?
10 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Inderdaad, weg met die Nederlandshaat! We zouden trots moeten zijn op onze taal.
10 jaar geleden
Antwoorden